NA DANAŠNJI DAN PRIJE 22 GODINE UBIJENI SU BOŠKO I ADMIRA, BOSANSKI ROMEO I JULIJA /f/ /v/

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 22 GODINE UBIJENI SU BOŠKO I ADMIRA, BOSANSKI ROMEO I JULIJA /f/ /v/

E-mail Ispis PDF
bosko-admira-nNa današnji dan prije 22 godine ubijeni au Admira Ismić i Boško Brkić, Sarajevski ljubavnici koji su pokušavajući izaći iz opkoljenog grada ubijeni. Ovo dvoje mladih ljudi su bili stvarni Romeo i Julija.

Priča o ljubavi Admire i Boška jedna je od onih rijetkih, neponovljivih i nezaboravnih ljubavi o kojima se u Sarajevu i danas govori. Ljubav toliko snažna da je ništa nije moglo pobijediti, čak ni rat. Admira i Boško, Bošnjakinja i Srbin, nisu poznavali različitosti, nisu im bili važni vjera, nacija, ime…

Svoju ljubav započeli su u zimu 1984. godine, dok su još bili školarci, i voljeli su se punih devet godina. Maštali su o zajedničkom životu, kovali planove za budućnost, ne vjerujući da išta može poremetiti njihove snove. Bili su toliko prepoznatljivi jedno po drugom da nisu mogli izaći sami, a da ih prijatelji i poznanici ne upitaju „Gdje je Boško?“ ili „Gdje je Admira?“.
bosko-admira-t
A onda je došao rat. No, i tada su mladi ljubavnici bili uvjereni da ih ništa ne može razdvojiti. Vjerovali su da će ludilo rata stati, a oni se nastaviti voljeti pod bosanskohercegovačkim nebom. No, nakon godinu dana pod granatama i snajperskim mecima, odlučili su napustiti Sarajevo i potražiti mjesto gdje će slobodno graditi zajednički život.

Vjerovali su da će uspjeti i da je njihova ljubav jača od ludila rata, mržnje i zla koje se tih godina nadvilo nad Sarajevom. Planirali su preći u okupiranu Grbavicu, a nakon toga se uz pomoć zajedničkih prijatelja zaputiti za Beograd. Međutim, uspjeli su stići samo do Vrbanja mosta.

Američki reporter Kurt Schork, koji je svijetu prenio priču o njihovoj tragičnoj ljubavi, je 1993. godine za Reuters napisao da su se vladini i srpski zvaničnici složili da ih puste da pređu liniju razgraničenja.

„Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio“, napisao je Schork. admira-bosko-t

Snajperski hitac pogodio je prvo Boška, koji je odmah izdahnuo. Drugi metak je pogodio Admiru koja je, iako smrtno ranjena, smogla snage da dopuže do svog Boška, zagrlila ga je i izdahnula.

Tijela sarajevskih ljubavnika spojenih u posljednjem zagrljaju danima su stajala na „ničijoj zemlji“. Taj kraj je bio toliko opasan da se niko nije usudio da ih skloni.

Nakon osam dana, Vojska RS je izvukla tijela i sahranila ih na groblju u Lukavici. Admirini roditelji su nakon rata tijela prebacili u Sarajevo. Admira i Boško su sahranjeni na groblju Lav, jedno pored drugog.

Osamnaestog maja 1993. godine zli umovi su ubili ogromnu ljubav Admire i Boška, ali nisu ubili ideju o suživotu na prostoru Bosne i Hercegovine.

O mladim sarajevskim ljubavnicima pisane su pjesme, knjige, snimani filmovi…
bosko-admira1-t

otisak.ba@gmail.com

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: