КОМНЕН КОЉА СЕРАТЛИЋ; С ДРУГЕ СТРАНЕ ЈЕНДЕКА

КОМНЕН КОЉА СЕРАТЛИЋ

komnenić

Траг у времену из црног шешира

С ДРУГЕ СТРАНЕ ЈЕНДЕКА

( Отворено писмо академику, професору, министру иностраних
послова Турске Ахмету Давутоглу)

УВОДНА НАПОМЕНА: Молим уредника Душана Новковића да објави Отворено писмо, надридипломати, надрипрофесору, надриакадемику, надриполитичару, Турчину А. Давутоглуу, које сам му написао пре ДЕВЕТ година, под наведеним насловом и поднасловом (у тим временима користио сам псеудоним Божо Бјелак).

Ова молба је поново вапај због недопустивих изјава Турчина у Бањалуци поводом изградње Ферхадије, kao што је био и вапај пре девет година, јер и тадашње његове изјаве и мешетарење по Рашкој областису нису семтале вођама у Србији. Напротив, грлилили су се и љубили са Давутоглуом и Ердоганом, дочекивали су их и потурали им црвене тепихе. Чак је чувени Јеремић (будући генерални секретар ОУН), за време посете Турскуј, као министар спољних послова, на конференцији за новинаре (у сред Анкаре), подржао турски лов (убијање и прогон) на Курде 100 километара у дубини ирачке територије.

Говор Турчина у Бањалуци требало би да бде последња опмена свеколиком српском народу: „Било смо, сада смо, бићемо овде заувек“ (додао је да говори у име Туреске, турског народа и турског Председника). Друга баљузгања о рахметли Алији, те да ће доћи и када се изгради Алаџа у Србињу, немам намеру да цитирам. Након оваквих изјава, поново ће неко срушити ту џамију, зато предлажем да се измести из Бањалуке, да Турци не буду у њој „заувек“.

Следи неизмењени интегрални текст мог Отвореног писма Ахмету Давутоглуу из 2009. године:

Пишем Вам ово писмо, не као академику, професору, већ као дипломата дипломати. Пишем Вам, такође, без имало злих намера, мржње или еуфорије. Бити министар иностраних послова Турске, посебна је част и велика одговорност. Турска је данас, зхваљујући, пре свега, великом реформатору и српском пријатељу Ататурку, једна модерна држава.

Ви сте се, министре, навикли на част, али и не на одговорност. Да ли знате, министре, да не можете бити приватна особа ни када сте у ћенифи. Морате водити рачуна о свакој изговореној речи, посебно када нешто изговарате на просторима гдје су ваши шукунддедови и прадедови узимали данак у крви и људе набијали на колац. Сагласан сам да Ви немате ништа са тим злодјелима, али ви кажете, у одговору једном дипломати, да сте „у Сарајево дошли на коњу “. Та фигура не приличи једном министру, к томе шефу дипломатије. Ви изгледа хоћете да и сада вршите исту мисију као некада када сте долазили на коњима. Ваше речи у Сарајеву су убитачније од некадашњег махања сабљама, односно и Ви сте замахнули сабљом и то у ХХI веку.

Да сте одржали предавање у Сарајеву као акдемик или професор, сматрао бих то Вашим личним уверењем, којем не бих придавао важност. Проблем је у томе што сте Ви министар, а министар све што изговори, изговори у име Владе Турске, који тумачи турске ставове и турску спољну политику. Са Турском, каквом сте је Ви представили, Србија ће, посебно српски народ, имати велике проблеме. Не само Србија, Ваши (турски) ставови су велика опасност за Србе у Босни и Херцеговини. Очекујте да ће они покренути цело светско јавно мњење због Ваших ставова. Тражиће заштиту ОУН, међународних хуманитарних организација. Ваши ставови су casus belli (казус бели – повод за рат).

Ви сте се вратили у 15, 16 век, величајући „османско наслеђе“. Разлика је само што сте обукли европско одело. Јавно сте саопштили турске амбиције на Балкану и не само на Балкану. Ваше су претензије и Европа, с обзиром на то да је нисте могли освојити у оним временима која величате и за која кажете да су Балкану и другим народима донела културу, цивилизацију, просперитет. Док је отоманско царство жарило и палило, набијало на колац, узимало данак у крви, секло сабљом људске главе и убијало топузом, доносећи мрак и ропство, 45 година пре боја на Косову у Чешкој је основан Универзитет. О култури и цивилизацији у српској држави пре најезде отоманског царства, нема смила да говорим, јер Ви сте учењак.

Нисте ме министре изненадили. Ваше намјере сам осетио када сте били у Н. Пазару да мирите Угљанина и Љајића и помирили сте их. Да ли Алах зна шта сте им обећали. Рећићете да Вам је министар иностраних Србије за то дао идеју, јер је ишао у Босну да мири завађене, а Ви Босну и Сарајево сматрате делом Турске. Српски министар је млад, није академик и професор. Нисте се смели повести за њим. А, шта мислите министре, да је српски министар уочи посете Председника Србије Анкари изговорио тако нешто, рецимо у Јеривану или међу Курдима, да ли би посета била отказана. Нормално да би – рећићете. Рећићете, такође, ко је крив вама Србима што сте мога председника водили у Сремске Карловце да му покажете, да се увери, да се похвалите, да сте разидали четврта врата на Капели мира кроз која је ушла турска делегација 1699. (та четврта врата кроз која је ушла турска делегација била су зазидана) и да му поновите шта су изговорили Ђелић и Пајтић приликом обележвња тог српског геста, отворилисте нам врата да уђемо у Европу, да сте ви Срби на годишњицу изгубљене битке на Везирцу 1716. године и откривања споменика (између С. Карловаца и Петроварадина) изговорили, уз присуство турске делегације, да су све жртве једнаке, односно да су џелати и жртве изједначени, да је Председник Србије рекао да имамо заједничку историју, итд.
Јете, министре, на несрећу овога народа, Ви сте у праву, иако нисте још многоштшта навели.

Ви министре нисте примитивни, али оно што сте изговорили у Сарајеву спада у примитивизам. Дошли сте као гост. Био је основни ред да поштујете правила куртоазије и реципроцитета. Морали сте, као дипломата, да поштујете нека правила која владају у међународним односима, а Ви сте се понијели као хегемон, како би добили у примитивној средини аплаузе. Сарајево је, министре, још крваво.

Показали сте ко је данашња Турска, која хоће у Европу. Хоће да дође у Европу прикривено, претећи Србима. Довели сте у питање територијални интегритет Сарајева, јер сте га поситоветили са Истамбулом. Замислите да Мађари поистовете Н. Сад са Будимпештом, ако почну да размишљају као Ви. Нисте смели, министре, тако слепо да послушате Американце и Енглезе, који Вам подилазе када је у питању улазак Турске у ЕУ. Прихватили сте њихову девизу: „да када су Срби прогутали Медвједева, да могу прогутати и све друго, па и Ваше предавање“. Водите рачуна о ставовима Француске и Немачке, не мисле исто што и Американци и Енглези, без обзира колико им је тужна улога у Европи.

Да би, господине Ахмете Давутоглу, сви Срби прогутали Ваше предавање, морали би имати велике стомаке. Политичка елита у Србији све то гута, јер зна да иза вас стоје САД. Та земља доводи Вашу земљу на Балкан у Босну, да уместо ње обавља прљаве послове. Европа би морала реаговати, а Срби где год се налазе, морали би се освестити и поднети политуички демарш ЕУ.

Позивам Вас господине министре да дођете у Сремске Карловце и да се у тој истој Капели мира, иако је у поседу католика, извините српском народу и да окајете све оно што сте изговорили у Сарајеву. Бићете ми драги гост. Најмање што очекујем, јесте да ћете одговорити на ово писмо, јер то раде културни и васпитани људи.

Користим ову прилику да Вас срдачно поздравим,
Божо Бјелак
У Сремским Карловцима, 29. октобра 2009.

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: