5 ЛАЖИ О ДВЕРИМА КОЈЕ ЈЕ ВУЧИЋ НАРУЧИО – ДА БИ ИХ НАПАДАО!

5 ЛАЖИ О ДВЕРИМА КОЈЕ ЈЕ ВУЧИЋ НАРУЧИО – ДА БИ ИХ НАПАДАО

Чија ли је његова застава, кад српска није? (Илустрација: фб)

Пише: Екипа РОНИН-a

Током целе предизборне кампање, евидентно је да се најпрљавије напада листа “Двери – Демократска странка Србије”, углавном од стране медијских гласила Српске напредне странке “Информера” и “Пинка”. Наравно, критике програма и личности нису неуобичајене током сваке кампање, али ово што раде “Информер” и “Пинк”, под патронатом Српске напредне странке и наредбом председника СНС-а и премијера у оставци Александра Вучића, превазишло је све оквире прљаве кампање.

Наиме, Вучић и СНС нису напале Двери ни због једне тачке програма, изјаве или материјала из кампање које су Двери изнеле у овој кампањи, већ су их нападали за измишљене изјаве и фабриковане видео клипове. “РОНИН” је сакупио на једном месту, у кратким цртама, шта су све о Дверима измишљали Вучић и његова СНС политичка и медијска екипа:

1. Честитка за 8. март

2. марта ове године је на Фејсбук страници „Уније жена Двери“, а касније и на Јутјубу, освануо видео клип „10 златних правила за сваку жену“ у којем се женама поручује да буду субмисивне према мушкарцима, а који се попут вируса проширио друштвеним мрежама. Фејсбук страница је прављена да изгледа званично, али она није имала никакве везе са Дверима. Права страница Двери која се бави тематиком женских права се зове „Женa ће спасити Србију“, њихова профилна слика је постављена 4. марта, а 7. марта је та слика прекопирана и постављена на страницу лажне „Уније жена Двери“, која је припремана само за напад на Двери 8. марта. Индикативно је и то што је СНС странка која има групу „Унија жена СНС“, те су назив лажне групе вероватно смислили копирајући њихову СНС групу.

Колико су креатори ове обмане мањкали у оригиналности показује и чињеница да је текст видео клипа „10 златних правила за сваку жену“ преузет из чланка „Упутства за добру жену“, објављен у месечном листу „Одржавање куће“ 13. маја 1955. године.

FOTO_1
Горе: скриншот лажног видео клипа, доле: чланак из којег је СНС тим прекопирао текст (Извор: ФБ)

Очигледно се медијски штаб СНС-а уплашио што рејтинг Двери расте код жена због чињенице да се Двери једини залажу за проглашавање материнства занимањем, да желе да помогну женама да ускладе породичне и пословне обавезе, да жене стављају у први план, те се СНС због тога одлучио на прљаву кампању која се наставила и након демантија у вези клипа од стране Двери. Наиме, јуче, на дан пред предизборну тишину, Пинк је објавио чланак  у којем поново нападају Двери због овог видео клипа, и то видео клип који Двери нису направиле, нису објавиле, никако не подржавају и једноставно немају никакве везе с њим. Чим медијски тим СНС-а чита приручнике из 1955. који дискриминишу жене, па им пада на памет да такве ствари приписују другима, јасно је шта Александар Вучић и СНС стварно мисле о женама у Србији.

2. Одвајање Косова са мапе Србије

Информер је први објавио: „НЕВИЂЕНА ПРЕДИЗБОРНА БРУКА! ДСС и „Двери“ отцепили Косово и Метохију од Србије!“ и додали да су они „у свом најновијем предизборном споту на Јутјубу приказали мапу Србије без наше јужне покрајине, а када су после неколико сати схватили шта су урадили, брже боље повукли снимак и покушали да се оправдају хакерским нападом.“ Брука, заиста. Али не за Двери и ДСС, већ за Информер. Ево и зашто.

Видео клип о којем пише Информер и који су избацили Двери нису исти видео. Оригинални видео који су објавили Двери преко свог Јутјуб канала „Српски покрет ДВЕРИ“ под називом „#Срећа – Политичка идеја од које зазиру банке и корумпирани систем!“ објављен је 7. априла и у оквиру клипа има две мапе Србије, а оне, нормално, садрже Косово и Метохију у свом саставу. У клипу Бошко Обрадовић говори о томе како нико не сме грађане да избацује из својих домова због кашњења у отплати дугова:

Очигледно је ова тематика засметала СНС-у чим су њихови људи одлучили да направе лажни Јутјуб канал који се такође зове „Српски покрет ДВЕРИ“, али са другачијом верзијом логотипа. Поучени искуством осмомартовске подвале, током које су фабриковани клип „приручника за жене“ поставили као једини на лажном Јутјуб каналу, прљави играчи СНС-а су отишли корак даље и скинули тридесетак видео клипова са правог Јутјуб канала Двери, а само један су изменили у једном врло важном детаљу: Избрисали су Косово и Метохију са две мапе Србије која се појављује у горе наведеном клипу.

FOTO_2
Лево: оригинални видео који су објавиле Двери, десно: лажни видео који је фабриковао и објавио медијски тим СНС  (Извор: Јутјуб)

Лажни клип је објављен 10. априла, односно три дана након објаве оригиналног клипа од стране Двери, што показује колико је велика лаж прича “Информера” да су Двери прво поставили клип са Србијом без Космета, па тек онда се „исправили“. То је чиста лаж, у оригиналном клипу је Космет део Србије и Двери никада нису објавили ништа што цепа Космет од Србије, нити су били део било које приче у којој је Космет отцепљен од Србије. Александар Вучић, СНС, “Пинк” и “Информер” сви у глас измишљају приче о „хакерским нападима“ и вичу како Двери цепају Косово од Србије, али подсетимо се ко стварно цепа Косово од Србије:

FOTO_3
Александар Вучић предао Акциони план српско-аустријске сарадње где је званично Србију представио без Косова и Метохије (линк) (Извор: РТС/Јутјуб)

3. Јасмина Вујић је амерички шпијун

Ово је можда најапсурднија од свих тврдњи, али је СНС медијски тим најагресивније гура путем својих гласила “Информера” и “Пинка”, а уз помоћ сателитске странке СНС-а тзв. „Треће Србије“.

Све је почело са причом да је проф. др Јасмина Вујић – председник Политичког савета Двери, иначе једна од најбриљантнијих умова наше дијаспоре, прва жена која је постала декан нуклеарног департмана Универзитета Калифорније на Берклију – “агент америчких интереса у Србији”. Прича СНС-а и њеног сателита тзв. „Треће Србије“ се темељи на једној изјави која је 2011. године објављена на сајту Конзорцијума нуклеарне физике и нуклеарне безбедности САД, у којој проф. Вујић наводно говори о критичној потреби да се сачувају нуклеарни ресурси САД-а од погрешних руку из Кине, Русије и Индије. Звучи као да проф. Вујић гледа на Кину, Русију и Индију као непријатеље, али то није тачан превод онога што је проф. Вујић заиста изјавила. Тачан превод је „постоји критична потреба да заштитимо безбедност наше земље осигуравањем да нуклеарни материјали и технологије не падну у погрешне руке, посебно јер и друге земље, укључујући Кину, Индију и Русију, проширују своје енергетске структуре да задовоље потребу за енергијом“. Шта то значи? Русија, Кина и Индија не само што нису означени за непријатеље, већ проф. Вујић сматра да САД треба да се угледају на њих и да, попут Русије, Кине и Индије, усвоје боље механизме за заштиту нуклеарних технологија да не падну у руке терористима.

FOTO_4
Проф. др Јасмина Вујић на протесту Синдиката: „Сви стручњаци су против продаје Телекома Србије“  (Фото: ФБ)

Поред тога, проф. Вујић је своју приврженост интересима Србије показала безброј пута, као када је нпр. 1999. године у Сан Франциску организовала протесте против НАТО бомбардовања Србије, 2001. године је говорила на Међународној конференцији о еколошком опоравку СР Југославије, нагласивши катастрофалне еколошке и здравствене последице НАТО бомбардовања, храбро се борила против приватизације Телекома Србије, итд. А за оне којима је то што се проф. Вујић бави електротехником и нуклеарном физиком у САД довољно да је прогласе за „америчког шпијуна“, онда би исто могли да кажу и за Николу Теслу и Михајла Пупина. Такође, овакве приче показују шта Александар Вучић и његов СНС стварно мисле о успешним женама из Србије.

4. Американци финансирају Двери

Кад су Александар Вучић, СНС, “Информер” и “Пинк” схватили да је истина о Јасмини Вујић превише очигледна да би се заташкала, одлучили су да промене тактику напада на Двери. Председник тзв. „Треће Србије“ Мирослав Паровић је 6. априла “Информеру” открио  „ШОКАНТНЕ ПОДАТКЕ: САД дале Дверима за кампању 1.000.000 евра!“ 17. априла, Информер је одлучио да ту цифру подигне  на 2.000.000 евра. Није искључено да ће сутра та цифра да буде 3, 4 или можда чак 5 милиона евра. Међутим, да ли је било која од ових сума истинита? Наравно да није, а ни Паровић ни “Информер” немају никакав ни извор ни доказ за било коју од ових сума, већ наводе базирају на „њиховој процени“ на основу тога „колико Двери имају билборда у Београду, Новом Саду, на Ибарској магистрали, на основу реклама у новинама, на интернету, али и на телевизијама са националном фреквенцијом.“ Двери заиста имају пар билборда на локацијама које су набројане, али су готово сви билборди ван Београда и Новог Сада оскрнављени, док су рекламе у новинама и на телевизијама минималне,  од телевизија са националном фреквенцијом реклама Двери, која је најкраћа од свих – само 15 секунди – може да се види само на ТВ Хепи.

FOTO_5
Оскрнављени билборди Двери показују страх владајућег режима од позитивне кампање и снажних порука противника (Фото: ФБ)

Једино што је истинито је то да Двери имају убедљиво најјачу кампању на интернету, али то је зато што имају одличан програм који презентују на савремен начин, оличен у кампањи #СРЕЋА , питак за млађе генерације који чине већину на друштвеним мрежама. То је оно што можда највише нервира тим окупљен око СНС-а, не могу довољно да исфинансирају ботове да лајкују и деле СНС пропаганду колико добри, поштени и обични људи могу да лајкују и деле слике, поруке и видео клипове Двери који разумно објашњавају зашто су они најбољи избор. Узгред, ако је „процена“ СНС-а да тих пар билборда и реклама вреде 2 милиона, колико ли је тек СНС потрожио на хиљаде билборда по целој Србији, на рекламе на телевизијама које су се вртеле сваких пар минута, понекад једна до друге, а обавезно на почетку и крају сваког блока за политички маркетинг?

Покушаји Александра Вучића и СНС медијског тима “Информера” и “Пинка” да Двери представе као „америчке плаћенике“ само разоткривају колико очајно желе да одвуку пажњу са себе и чињенице да је Александар Вучић највећи амерички играч у Србији, човек који за амбасадора САД у Србији говори да му је пријатељ, који обожава да грли Џона Мекејна, Џозефа Бајдена и друге људе са запада који су подржавали бомбардовање Србије. Да не спомињемо да је саветник Александра Вучића Тони Блер.

FOTO_6
Вучићу смета српски патриота и успешна жена Јасмина Вујић, а не смета му ратни злочинац Тони Блер  (Фото: ФБ)

То што је Александар Вучић, који се користио патриотским флоскулама да би дошао на власт, издао српске интересе, “Пинк” и “Информер” желе да заташкају причом да су и Двери амерички играчи који „патриотским речником“ желе да дођу на власт. Међутим, да је то истина, да су Двери стварно амерички играчи, они би већ били у власти са миљеником САД Александром Вучићем, а “Информер” и “Пинк” их не би нападали. Комплетна кампања Двери је усмерена против америчке спољне политике према Србији, против неолибералног поретка који намеће ММФ, који је под контролом САД, против тога да страни амбасадори формирају владе у Србији. Иза Двери стоје Срби, многи из дијаспоре, који скромним донацијама помажу рад ове пркосне групе која покушава да ослободи Србију од америчког утицаја. Свако ко је икада упознао људе из Двери свестан је са колико мало ресурса располажу, те је једино објашњење за велико интересовање за Двери то да људи желе нове људе и нову политику која је оличена у коалицији Двери – ДСС.

5. Бошко Обрадовић је вређао водитељку

Јуче је “Информер” објавио текст под насловом „ОВАКО ДВЕРИ ПОШТУЈУ ЖЕНЕ! Погледајте како се Бошко Обрадовић понео према водитељки РТС!“, у којем се наводи да је „лидер Двери Бошко Обрадовић најприземније извређао новинарку РТС Ивану Чкоњевић у предизборној емисији у којој је требало да одговара на питања у вези са листом коју представља на изборима…“ уз измонтиран видео клип који комплетно мења стварни контекст његовог гостовања на РТС-у. Наиме, у монтираном клипу има неколико резова, прво у 59. секунди, па на минут и 15 секунди, минут и 56 секунди и на крају два минута и 15 секунди. Да не би било забуне, овде је комплетан снимак Бошковог гостовања на РТС-у које никако не личи на оно како је то Информер покушао да представи:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fsrpskedveri%2Fvideos%2F999681966775099%2F&show_text=0&width=560

Бошко Обрадовић је пре овог гостовања последњи пут био на РТС-у 2014. године када је у термину намењеном за представљање своје изборне листе покушао да представи своју изборну листу, али га је и тадашњи водитељ Ненад Ј. Ристић спречавао да изнесе свој изборни програм константним и непристојним упадањем у реч и покушајима да преусмери дискусију у смеру који одговара РТС-у. Исту тактику је преузела и водитељка Ивана Чкоњевић, која је инсистирала да представљање листе “Двери – ДСС” мора да буде усмерено ка оним темама које њу занимају, а не које занимају грађане и о којима је господин Обрадовић желео да говори. Неко би рекао „то је формат емисије и он мора да се поштује“, али тај не схвата да се овде ради о двоструким стандардима и да РТС намерно покушава да угуши само глас Двери.

Најбољи пример за то је представљање листе „Доста је било“ када је Саша Радуловић такође желео да гледа директно у камеру и грађанима изложи свој политички програм, по узору на Бошка Обрадовића, на шта је водитељка Чкоњевић реаговала са „изволите“. Једини пут кад га је прекинула је било на пет минута пред крај емисије речима „извињавам се, рекли сте да Вас подсетим колико има времена, још пет минута, ја Вас подсећам.“ И то је то. А господина Обрадовића је госпођица Чкоњевић непрестано прекидала речима „извините, господине Обрадовићу, мислим, ја сам у студију поред Вас, Ви се не обраћате камери, Ви се обраћате мени“, „таква је концепција емисије“, „не можете Ви да држите монолог“, „мислим, будите, извините господине Обрадовић, да ли Ви схватате и видите како се понашате“, „да ли је то једно џентлменско понашање“, итд. Дакле, кад је господин Радуловић гостовао на РТС-у, нема прекидања, монолог је дозвољен и „концепција емисије“ је небитна, уз понизна извињења господину Радуловићу уз подсећање да је емисија при крају, али кад господин Обрадовић гостује, водитељка Чкоњевић га безобразно прекида, захтева да она поставља питања и усмерава дискусију како њој и њеним шефовима одговара и, на крају, оптужи господина Обрадовића да није коректан према свим женама зато што једној некоректној водитељки не дозвољава да га прекине док жели да говори о свом програму у којем се највише бави правима жена. Правима жена које је водитељка Чкоњевић спремна да погази зарад испуњавања задатка који јој је предат од стране РТС-а, Александра Вучића и СНС-а. Господин Обрадовић је врло љубазно стављао водитељки до знања да он има право да користи термин за представљање листе, да је и ових једва добијених 35 минута једини термин који је за две године добио на РТС-у, а чак и кад је критиковао РТС, није себи дозволио да критикује водитељку Чкоњевић и у том смислу се понео џентлменски, упркос страховитом непрофесионализму водитељке Чкоњевић, за разлику од Александра Вучића који редовно виче на водитељке и новинарке, као што је био случај са Вучићевим хистерисањем и викањем на Јовану Јанковић – Јоксимовић.

FOTO_7
СНС тим је само измишљао и лагао о Дверима, али није успео да оспори прави програм Двери – ДСС (Фото: ФБ)

На крају приче, јасно је да све за шта се напада коалиција “Двери – ДСС”, а првенствено Двери, нема везе са истином.

Било би сасвим разумно и прихватљиво да се нападају одређене тачке програма Двери, да се говори о томе шта је добро за Србију, а шта није, па да се у пристојном демократском дискурсу ставови одмеравају од стране грађана. Сучељавање између Александра Вучића и Бошка Обрадовића, иако је обећано, није се десило. Уместо тога, фабриковани су видео клипови, измишљени су непостојећи цитати, подметане су лажне оптужбе, погажена је истина о Дверима. Када се узме у обзир колико је труда и времена уложено у прављење лажних Фејсбук страница и Јутјуб канала, копирање видео клипова и убацивање анимације са мапом Србије без Космета, сецкање гостовања господина Обрадовића, писање текстова за новине “Информер” и спикере на “Пинку”, као и за безброј портала под контролом владајућих гарнитура, јасно је колико се власт боји Двери, колико желе да манипулишу женама да не би схватиле колико много права и привилегија ће да добију од Двери, да манипулишу патриотама да не би схватили да ће се Двери најискреније борити за интересе Србије и српског народа, као што су то чинили до сада, да манипулишу грађанима јер мисле да могу.

Оваквом доиста прљавом, али и аматерском кампањом против Двери, СНС је, у ствари, само себи дао много аутоголова и довео до тога да грађани неће насести на примитивизам и лажљивост и Александра Вучића, и СНС медијског тима “Информера” и “Пинка”. Грађани ће после овакве медијске харанге против Двери пре поверовати да су Двери истински родољуби, него да нису, и да ће њихова економска политика борбе против неолибералних мера штедње и распродаје свега што ваља у Србији, а за улагање у домаћу производњу и домаће привреднике и пољопривреднике, суштински стављање свега што је домаће у први план, донети економски бољитак, а да ће у свету у којем геополитичка ситуација све више иде у корист Србији, бити мудрије сарађивати са Русијом, Кином и другим земљама БРИКС-а, уместо признања тзв. „Републике Косово“, што је ова власт де факто већ учинила, и пузајућег учлањивања у НАТО, што је коначни циљ Александра Вучића и његових америчких пријатеља.

Кажу да је најмудрији глас онај који се даје групи коју корупмирана, деструктивна и лажљива власт највише напада. По том принципу, биће да је најсигурнији и најпаметнији глас на овим изборима, глас за оне које су највише блатили и нападали, за коалицију Двери – ДСС.

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: