Uzroke svetskih kriza i ratova treba tražiti u duboko ukorenjenim krizama vera nastalih gubljenjem verodostojnosti i liberalnim sistemima zasnovanih na pobedama i dominaciji jačega!

Uzroke svetskih kriza i ratova treba tražiti u duboko ukorenjenim krizama vera nastalih gubljenjem verodostojnosti i liberalnim sistemima zasnovanih na pobedama i dominaciji jačega!

Krize vera i gubljenje autoriteta proizilazi iz pogrešnog tumačenja Božijeg slova, Bogoslovija koja su često u svojoj istoriji stojala u suštoj suprotnosti Bogosloviji Hrista zasnovanoj na saosećanjima, pravdi i solidarnosti sa slabijim, bolesnim i nejakim na čoveku dostojanstven način, jednom rečju na istinitoj pravdi Božijoj. Zemlja daje dovoljno, čak i u izobilju hrane da niko ne bi morao umreti od gladi. I sva druga bogatstva planete nam stoje u izobilju na raspolaganju i to u tolikoj meri da nisu potrebni ratovi pogotovo ne oko onoga što čoveku stoji u izobilju na raspolaganju. Pa ipak se vode i ako su protiv Božije volje. ( Neko će reći pa zašto nam onda to Gospod dozvoljava? Pri tom treba imati na umu da nam je dao moć da odlučujemo po svojoj volji pa sve što radimo po svojoj volji stvara nama, sebi i drugima raj il pakao na zemlji – za to što radimo smo mi sami a ne Bog nadležni. Data nam je prilika da živimo kao ljudi ili kao životinje ili ko zna ko kakvi sve monstrumi-sve što radimo radimo sebi, neće patiti Bog zbog naših grešaka, pogrešno odabranog puta već mi sami) Na nama je da odaberemo put kojim želimo ići!

Ne može se biti verodostojan točenjem sebi vina a drugima hvaljenjem i točenjem vode. Sa odvajanjem Bogoslovije od nauke samo se ubrzao raspad verodostojnosti vera i njenih poglavara. A kako i ne bi kad su se poglavari vera odrekli nauke, jezika kojim nam se obraća Bog kako bi razumeli sebe i drugoga pa i samoga gospoda Boga. U priče da je zemlja ploča nošena od 4 diva ili 4 kornjače, slona nije više mogao niko verovati posle naučnog dokaza da je okrugla… Tumačenje Božije volje u interesu jačega isto nije u korist pravde i verodostojnosti a po najmanje po volji Hristovoj što je dovelo do procvata komunizma, ateizma koji je preuzeo osnovne istine iz Hristove Bogoslovije kao svoje i u ime proleterijata poniženih, bedom ojadjenih prepovedajući bratstvo i jednakost sprovodio krvavu revoluciju.

Ako poglavari vera nameravaju povratiti istinski sjaj svojih hramova ispunjenih i mladim generacijama onda moraju integrisati nauku u sam centar svoje Bogoslovije kao jezik koji nam je Bog predodredio za spoznavanje istine! U Nikoli Tesli moraju videti delo svetlo Božije volje koje nam osvetljava put a u nauci moramo videti Božji jezik, put kojim nas vodi u bolju budućnost. Bez prevazilaženja kriza vera nećemo moći prevazići ni krize liberalnih sistema zasnovanih na pobedama i dominaciji jačega u konkurenciji neravnopravnih, takmičenju izmedju jakih i slabih gde se od samog početka zna ko će pobediti, ko će biti sit do rasipništva a ko će ostati gladan.

Kriza neoliberalnog političkoekonomskih sistema je zasnovana na pobedama i dominantnim pravima jačega bez i trunke emocija i saosećanja pa stim i bez socijalne pravde bez koje nema ni izlaska iz tih već svetskih razmera kriza koje prete uništenjem sveta svetskim ratovima. Krize neoliberalizma mogu se prevazići samo konsekventnom primenom instrumenata socijalne pravde. Medjutim da bi došlo do primene tih instrumenata mora se prvo prevazići kriza sveopšteg morala što je praktično nemoguće bez prevalizaženja kriza vera a prevazilazenja verskih kriza nema niti će moći biti bez povratka bogosloviji istine odnosno nauci i Hristovom Bogoslovu! Samo prevazilaženjem društvene krize, koja je zahvatila svet a kojeg će i dokrajčiti neobuzdani političkoekonomskim liberalizmom zasnovanog na neskromnosti, egoističkim mehanizmima, budjenju pohlepa svake vrste u interesu ličnih profita i apsolutnom pravu jačega, može se spasiti svet!

Dušan Nonković-Teodorović

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: