Томислав Крсмановић: Филип Давид је у праву.

Томислав Крсмановић: Филип Давид је у праву.

„ Блажени нишчи духом, јер је њихово царство небеско„..(Јевреји 12-1-3).

Поводом Дана Народне библиотеке Србије проглашена је најбоља  књига у мрежи јавних библиотека у 2015, добитник награде Давид Филип оградио се од присуства Томислава Николића као политичара:„Од 90-их не подржавам његову политику. Да сам знао да ће бити присутан, можда не бих ни дошао. Али, на крају крајева моја обавеза јесте да дођем да примим оно што су ми жири и читаоци дали, али сам морао сам да се оградим, јер другачије нисам могао да останем да седим у присуству Томе Николића политичара.Књиге су важне у борби против примитивизма и простаклука, јер је читава нација жртва таблоида и ријалити програма“. Он је даље рекао :„ Гостујући у многим местима по Србији видео сам да тамо нема ни привреде ни економије, да су остале само библиотеке које су и саме у тешком стању и да им треба помоћи, јер живимо у свету бахатости и примитивизма“.

Давидово дугогодишње наталожено огор чење растакњем Србије и њеног народа, а и он лично је доста претрпео, преточено у тешку оптужбу против  присутних виновника, је пропраћено дугим аплаузом.

 

Филип Давид је казао праве речи, на правом месту и у право време,  јавно је упро прстом на оно што гура Србију у амбис, што се устручавају да кажу они вајни , који се бусају кукавички у груди да су највећи патриоти,  Чиме је доказао да је поштен и доследан интелектуалац који се одувек постојано држи својих п ринципа, да од њих не одст упа ни за длаку. Тако се испољава оданост интересима овога народа, указао је на суштину- да овај народ  дубински  руинирају неморал, свакојаке људске фарме, корупција.  Тамо где се систематски урушава духовност нема ни привреде ни економије-он мудро поручује. Он излаз види у повратку култури и људским вредностима. Без културе нема слободе, а без слободе  нема хлеба-.

 

Филип Давид  је српски књижевник јеврејског порекла, драматург дугогодишњи уредник Драмског програма Телевизије Београда и редовни професор драматургије на Факултету драмских уметности у Београду., био је један од оснивача Независних писаца, удружења основаног 1989., које је окупљало најзначајније писце из свих делова бивше Југославије, и оснивач Београдског круга (1990), удружења независних интелектуалаца који су се од самога почетка супротстављали режиму Слободана Милошевића. Имао је прилике да упозна из близа бројне политичаре, међу њима и актуелне лидере Србије-Томислава Николића, Александра Вучића и   Ивицу Дачића.

Како Филип Давид  може достојанствено седети заједно са Томиславм Николићем, и слагати се са његовом политиком, када је сам лично  осетио на себи суровост ондашњег политичког естаблишмента, јер је  1992. био удаљен са посла у РТС због оснивања Независног синдиката Радио-телевизије Београд.и залагања за поштовање људских права.  Како частан човек и принципијелан интелектуалац може имати достојанства да  седи заједно са оним ко мења политичке странке и опредељења, као чарапе, ко издаје своје пријатеље, ко је склон самовлашћу и привилегијама, увек на врху, од крагујевачке гробарске установе све до председникка Србије. И заклето против оних, као што је то Филип Давид,  који се боре за патриотске идеале, за демократију и поштовање закона.

Николићев партијски и државни колега Александар Вучић , актуелни председник Владе, 1998. године је био министар за информисање у Влади народног јединства Мирка Марјановића[3] коју су чиниле СПССРС, и ЈУЛ,

Давид добро памти разорно дејство  Вучићевог Закона о јавном информисању, који је спровео суров обрачун са  новинарима  чије се писање косило са политиком режима Слободана Милошевића, као и гашење  редакција „Дневног телеграфа“, „Европљанина“ и „Наше борбе“.. Давид је сам на себи осетио болни ујед  и омразу овог закона.,принципјелни интелектуалац се добро сећа како су данашњи ` задрти Натовци„, ондаши заклети непријатељи НАТО и ЕУ, Николић и Дачић, на челу са Вучићем,  донели  Уредбу о посебним мерама у условима претње оружаним нападима НАТО-а, за време чијег важења је укинут програм Радио Индекса[7], а затим и Радио Сенте, Кикинде, ТВ Пирота и Радио Ситија у Нишу. Са кабловских мрежа су скинути сви инострани ТВ канали, а земаљским радио и ТВ станицама је забрањено реемитовање иностраних сервиса на српском језику.[ У време док је био министар информисања, Вучић је изјавио за листАргумент да ће се „кад тад осветити Славку Ћурувији“, новинару и оснивачу неких од угашених листова. Ћурувија је убијен 11. априла 1999. године, а његова невенчана супруга је 15 година касније изјавила да је Вучић био умешан у убиство и да је био, не само креатор злогласног Закона о информисању већ и праксе прогона новинара“..У то време је недозрели Вучић „издао„ фамозни Закон о универзитету.

Вучић данашњи „ задртти натовац и Европљаин„је био на јавној листи особа којима је забрањен улазак у Европску унију. Он сада каже: за оно време „ Нисам знасо„. А шта чини сада, када је матор човек?

Ивица Дачић актуелни министар иностраних послова,„ такђе новопечени  Нато перјаник„ у овој водећој тројки у Србији, а до јуче заклети непријатељ Нато, ЕУ и САД, својевремено најближи сарадник Слободана Милошевића,   је  саопштио о писцу ових редова ,у коминикеу кабинета Слободана Милошевића од 15 јануара 1999. године „ Томислав Крсмановић је издајник и страни плаћеник, агент ЦИА„, уз громогласну подршку медија, због чега је поднета Кривична пријава Јавном тужиоцу Београда од 28.11.1999.године, зато што медија противно закону нису објавила његов деманти.. Облаћени „ издајник и страни паћеник„ је доживео линч, покушај убиства, настали су истинска хајка.и дугогодишење упропашћавање његовог живота.

Уместо да исправе њихове неправду према писцу ових редова, ова тројка на челу Србије која га је некада злостављала као „ агента ЦИА`, сада су се они преобратили , уместо да га обештете за своја злодела, настављали су са лошим ранијим навикама. самовлашћа и мржње.  Од 2008.године све до 2013 године, они су Томислава Крсмановића упорно покушавали да утамниче „ јер пише саопштења , тражи накнаду штете„, позивајући се на прошлост и уз деценијске застареле оптужбе да је „ непријатељ„. Виши суд у Београду је по њиховој наредби , тих  којих се  гади озлојеђени Ф.Давид, Пресудом  П 358/2015  од 29.децембра 2015.године , одбио  Крсмановићев захтев за накнаду рехабилитационе штете за тешке прогоне још од  1975.године. По њиховом налогу Крсмановића свакодневно систематски ометају да користи његов лични  рачунар.

Писац овога саопштења им се обраћао учтиво,  без икаквог резултата.

Могло би се запитати:  Да ли су они  генетски  лош људски материјал, или су их таквим духовним и душевним наказама направиле несретне животне околности? . Сматрам да је ово друго у питању.

Утолико пре би  требали да се замисле, и освесте.

То јасно препознаје Филип Давид .и испод му је части да буде са њима у друштву. то им  је казао јавно у брк. Мудрачки им је указао  библијску путању спаса: уљудити се, култура.

Николић и Вучић уместо да испоље мудрост и скромност, да  замоле онога копга су унесрећивали за опроштај, по ригидној навици  охоло и цинично, фараонски, неприземљено  изјављују„ да за такав поступак Филипа Давида, није била потребна ни храброст, ни васпитање“.

Разумети значи опростити. Ова тројка да би преживела у овим тешкикм временима, све гази пред собом…Они су у пожару мржње, од главе до пете. као они што се јавно самоспаљују.. Али мржња се не гаси мржњом него потпаљује.  И заслепљује разум.

Давид је рекао да се труди и покушава да буде доследан ономе што ради и пише: Остајем при ономе што сам рекао на свечаности, јер је политика загадила све области нашег живота. Политика је крива за тај провинцијализам, простаклук, примитивизам, који су завладали нашим друштвеним животом и читава је нација потонула у ријалитије и таблоиде. Ту се воде и политичке битке, а то је све заправо културу не само гурнуло на маргину, него култура практично више и не постоји“.

Жалосно је да су се поводом  патриотске изјаве Фиипа Давида огласили дежурни задрти непријатељи српског народа, преобучени у јагњеће коже  „ заштитника српске нације„,покушавајући да је изокрену,алудирајући на његово јеврејско порекло.

Да тако  младим генерацијама у Србији покушавају да подмећу подмукло  кукавичје јаје анти семитизма, да Србе изазову против њихових вековних пријтеља свемоћних Јевреја, да их тако изолују и лишавају пријатељства и њихове заштите, да се са Србима могу лакше обрачунавати.. И да Србе гурају тако у амбис лоших процена.

„ Блажени нишчи духом, јер је њихово царство небеско„..(Јевреји 12-1-3).

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: