ODRŽANA KOMEMORACIJA U LONDONU

ODRZANA KOMEMORACIJA U LONDONU
Povodom 27. Januara – Medjunarodnog Dana Holokausta, Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation i Internacionalna Komisija za istinu o Jasenovcu organizovali su komemoraciju nevinim zrtvama, genocida i Holokausta u 2. Svjetskom Ratu.
Vijenac je u ime JHMF polozila na spomenik sporazumu u Jalti gdja Dragana Tomasevic, director Fondacije, a vijence su takodje polozili i predstavnici Pokret Srpskih Cetnika Ravne Gore u Londonu.
Spomenik nevinim zrtvama komunistickog terora poslije sporazuma na Jalti podigli su clanovi vlade i opozicije oba doma britanskog parlamenta na prestiznom mjestu u centru Londona 1982.g
Na spomeniku su urezane sledece rijeci: Za nezaborav bezbrojnim nevinim zrtvama ljudi, zena i djece iz Sovjetskog Saveza i drugih istocno evropskih zemalja koji su zarobljeni i umrli od strane komunistickih vlada posto su bili predani po svrsetku 2. Svjetskog Rata.
Spomenik je uradila i oblikovala Andjela Koner (Angela Conner), poznati britanski vajar. Na vrhu spomenika nalaze se osam reljefa ljudi, zena i djece a jednu od tih glava predstavlja muskarac iz kraljevske vojske u Jugoslaviji.
Poslije polaganja vijenaca odrzan je pomen nevinim zrtvama u crkvi Svetog Save u Londonu, a na svecanom prijemu u Domu Svetog Vladike Nikolaja poslije pomena u crkvi, prisutne zvanice je pozdravila director Fondacije , gdja Dragana Mijatovic Tomasevic, kao i predsjednik Internacionalne Komisije, prof dr Srboljub Zivanovic. Poslije prijema predstavljen je i dio izlozbe „Anatomija Zaborava“ Narodne i Univerzitetske Biblioteke iz Banja Luke, Republika Srpska, koja ce biti izlozena nedelju dana.
Programu komemoracije u Londonu prisustvovao je diplomatski kor u Londonu na celu sa ambasadorom Republike Srbije, NJE Ognjenom Pribicevicem i ambasadorom Bosne i Hercegovine NJE Brankom Neskovicem, a prisustvovali su i direktor Spokesman International g. Marko Gasic, predstavnik ruske crkve protodjakon Inokentije, kao i predstavnik grcke crkve jerodjakon Filotej.

Program obiljezavanja Internacionalnog Dana Holokausta :
11:30 casova polaganjem vijenaca na Jalta Spomenik
12:30 pomen u crkvi Svetog Save
1:00 svecani prijem u Domu Svetog Vladike Nikolaja

Fotografije: https://www.wetransfer.com/downloads/eba6504f827bea923318d9db76fba83020160127165627/9843045391cec7cab49e8df80e19913e20160127165627/5aa5ac

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: