Ноам Чомски: Када је НАТО убио 16 српских новинара нико није викао – „Сви смо ми РТС!“

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Желимо Вам срећну nову 2016. годину.

Ноам Чомски: Када је НАТО убио 16 српских новинара нико није викао – „Сви смо ми РТС!“

Датум објаве: субота, јануар 16, 2016
Ноам Чомски
Ноам Чомски

Чомски: “Напад у Паризу је страшан злочин, али 1999., када је НАТО у Београду убио 16 новинара, нико није викао: “Сви смо ми РТС!”

Адвокат Флојд Абрамс је био у праву када је напад на уредништво часописа “Шарли ебдо” описао као “најстрашњи напад на новинарство који ће нам остати у живом сећању”. Проблем је у томе што Запад заборавља своје злочине, истиче лингвист и филозоф Ноам Чомски.

“Разлог за такву тврдњу је и сам концепт “живог сећања”, категорија пажљиво конструисана само за злочине почињене против нас, док свесно искључује наше злочине против других. Ови други нису злочини, већ племенита одбрана највиших вредности”, објашњава Чомски логику Запада.

Ноам Чомски подсећа како су у априлу 1999. године снаге НАТО алијансе извршиле масовни ваздушни напад на зграду српске телевизије, те да је у том нападу у Београду убијено 16 новинара. Тада је портпарол Пентагона, Kenneth Bacon, на конференцији за новинаре у Вашингтону  рекао да је “српска телевизија је важан део Милошевићеве смртоносне машинерије смрти, једнако као и његова војска”, те да је била “легитимни циљ напада”.

“Тада није било ни протеста, ни згражавања, ни љутње, нити повика: “Сви смо ми РТС!”. Није било никаквог истраживања о узроцима самог напада. Напротив, напад НАТО савеза је чак био хваљен од стране истих новинара који данас осуђују напад у Паризу. Престижни амерички дипломат Ричард Холбрук је напад на РТС описао “као изузетно важан чин и позитиван развој догађаја”. Ту су идеју тада прихватили и сви остали”, написао је Чомски у чланку којег је цитирао Си-Ен-Ен .

“Шта више окривљујемо наше непријатеље за неке злочине, изазивамо веће огорчење, а што је већа одговорност за наше злочине, онда нас није брига, желимо их заборавити или негирати”, сажима Ноам Чомски двоструке стандарде Запада по овом питању.

(voxbblog)

Извор: Intermagazin

 

Везане вијести:

Чомски: Исламска држава не може бити поражена војном силом

НИЈЕ БИЛО ПРОТЕСТА КАДА ЈЕ НАТО БОМБАРДОВАО РТС

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: