KAPITALIZAM NIJE IDEOLOGIJA VEĆ SISTEM DESPOTIZMA JAČEGA ZASNOVANOG NA RAČUNICI

Kapitalizam nije ideologija već sistem despotizma jačega koji bazira na računici profita, konkurenciji tržišta, obstanaku jačega na račun slabijega, pravu da veća riba guta manju sve dok ne proguta i poslednju da bi se definitivno preobrazio u totalitarni režim, diktat sile, nasilja i vrati svojim korenima, onome što je kapitalizam od samoga početka i bio, totalnoj diktaturi najjačega bez demokratske kontrole, onome što se nekad zvalo robovlasničkim sistemom.

Prosperitet tog sistema je zasnovan na uzurpaciji moći putem korupcije što omogućava ogromna koncentracija novca u rukama pojedinaca koji kupljenim medijima formiraju izmedju ostalog i javno mišljenje kako bi se na izgled dobila demokratska legitimacija za svoje nedemokratske odluke koje su definitivno i odluke protiv demokratske kontrole a i interesa čovečanstva uopšte.

Moć te klike ultrabogatih uzurpatora moći su već od tolikog uticaja da se mešanjem u unutrašnje stvari suverenih država ignorišu i ruše osnovna načela UN karte, podižu i ruše vlade suverenih država u interesu tih moćnika, vode ratovi i bombardovanja bez odluke UN . Odlukama iz senke stvaraju žarišta kriza, provociraju gradjanske ratove pa i svetske krize, koje imaju za posledicu milione izbeglica koje opet vode do destabilizacije i drugih dobro stojećoh država. Ova svetska kriza koja je dovela čovečanstvo do ruba svoje propasti je u prvoj liniji kriza kapitalističkog sistema koji se oteo pravoj demokratskoj kontroli manipulacijama javnog mnjenja i uzurpacijom vlasti, prije svega SAD.

Komunizam kao i socijalizam su ideologije sistema zasnovanog na idealima za razliku od kapitalističkog sistema koji je zasnovan na stimulisanju pra instikata i budjenju moderne pohlepe u čoveku sa svrhom ostvarivanja što većeg ličnog profita. Ideali su po svojoj prirodi vema teško ostvarljivi pa i nije čudo što su ideologije podlegle kapitalističkom sistemu zasnovanog na pravu jačega ali ta pobeda bi mogla biti pirova pobeda jer kako se vidi i kapitalistički sistem, bez ideala, zasnovan na pohlepi i pravu jačega, vodi svojoj propasti. Svet se našao na rubu svog obstanka pa će morati učiniti zaokret kako se ne bi survao u sobstvenu provaliju. Instikti čoveka su se dokazali nadmoćniji nad idealima ali čovek bez ideala humanosti ne može obstati. Čovečanstvo će morati krenuti nekim novim putem gde će ideali biti u ravnoteži sa pra instiktima. Za sada čovečanstvom vlada moć pohlepnih!

Dušan Nonković-Teodorović

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: