ПОЧEO КРАЈ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Небо над Сиријом отворено само за руске борбене авионе

ПОЧEO КРАЈ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Небо над Сиријом отворено само за руске борбене авионе

Небо изнад Сирије, које је под контролом Башара ал Асада, затворено је јуче за све авионе осим за руске Сухоје који су летећи на малим висинама подизали морал сиријском становништву али и војсци

Подијели

Facebook
Twitter
Маневар руског Су-27

Небо изнад Сирије, које је под контролом Башара ал Асада, затворено је јуче за све авионе осим за руске Сухоје који су летећи на малим висинама подизали морал сиријском становништву али и војсци.

Војни авиони сиријског режима жестоко су бомбардовали положаје терористичке организације Исламске државе у граду Раки. Према извору из сиријске војске, уз неколико важних објеката, погођен је и хиподром гдје су се налазили џихадисти који су дошли са простора бивше Југославије.

Истовремено, сиријска војска је из три правца, Дамаска, Хомса и Алепа, покренула контраофанзиву на древни град Палмиру, гдје су се повукле снаге Исламске државе. Након жестоких борби, режимска војска је заузела неколико важних стратешких положаја.

Такође се воде и жестоке борбе на сјеверу Сирије, у близини ваздушне луке Алеп.

Након бомбардовања положаја Исламске државе између Палмире и Дамаска, сиријска војска је доста напредовала тако да се ускоро може очекивати потпуно ослобођење приградских подручја Дамаска, као и цијеле Палмире.

Војни аналитичари тврде да је са доласком руских снага сиријска војска примијенила потпуно нову војну стратегију која је сада далеко учинковитија.

„Сада се коначно осјети руски утицај на терену. Напади на Раку и Дер Ал Зор изведени су модерним наоружањима из модерних авиона, уз стандарде какве се очекује од једне модерне војне силе“ – изјавио је војни аналитичар Игор Табак, и истакао како контраофанзива на древни град Палмиру није изненађење с обзиром на то да је тзв. Исламска држава из тог правца напредовала према главном сиријском граду Дамаску.

Руси сматрају да уништење Исламске државе мора почети са ослобођењем Раке, главног града тзв. калифата. Према најновијим војним изјвештајима Исламска држава је почела да гомила своје снаге на том подручју. Како тврде аналитичари, сада сви чекају јесен и коначни обрачун.

У међувремену, државни медији су јавили да је сиријски предсједник Башар ал Асад забранио комерцијалне летове изнад Сирије, први пут након 35 година, да би ваздушни простор уступио руским војним авионима који су у ниском лету надлијетали главни град Дамаск.

Четири најмодернија руска авиона Сухоја надлијетала су целу територију Сирије и снимала положаје Исламске државе и Нусра Фронта које ће, по свему судећи, ускоро и бомбардирати.

Калиф Абу Бакер Ал Багхдади запријетио је да ће побити све заробљенике ако се Русија умијеша у рат против Исламске државе.

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: