Neverovatan obrt u Siriji: Evropa i SAD moraju da pristanu na sve Putinove uslove – Komentar urednika Glasa Dijaspore

Komentar, Američki uzurpatori moći su sa svojim Evropskim satelitima destabilizovali Jugoslaviju, Irak, Libiju, Siriju pa i Ukrajinu sa ciljem da destabilizuju i RF u svrhu stvaranja apsolutne dominacije nad svim resursima svetskih razmera pa i Ruskim, stvarajući destabilizacijom, suverenih na resursima bogatih do tada dobro funkcionalnih država, uslove za podredjivanje i eksploataciju (tih bogatih država) privatnim profiterima sprovodeći, pod nazivom globalizam, suštinski neokolonijalizam. Sirija je toj alijansi zla nanela poraz uz pomoć RF što je pokrenulo lavinu izbeglica u čijoj senci su se pridružile i izbeglice iz predhodno destabilizovanih država poput Iraka, Libije itd. te preplavljujući EU, glavnog transatlatičkog saveznika. Stim su poput bumeranga nagovestile destabilizaciju EU što je nateralo SAD da prihvate Putinove uslove te da spasu što se još spasiti može kako ne bi Transatlantski savez doživeo totalan krah, slom. Izbeglice ovolikih razmera su nagovestile poraz alijanse zla i novu eru svetske politike koja bi trabalo da označi kraj tiranije Američkih uzurpatora moći koji su odgovorni za mnoge krize i ratove pa i ratne zločine zbog kojih bi trebalo da se izvedu pred medjunarodni sud pravde! – Dušan Nonković-Teodorović

Neverovatan obrt u Siriji: Evropa i SAD moraju da pristanu na sve Putinove uslove

bnsdmfirewdk

Poznato je da je prilikom „slučajnog susreta“ sa Obamom u Peterburgu, Putin pružio Obami slamku spasa omogućivši mu da koliko toliko časno odustane od svog plana za bombardovanje Sirije. Obama, ali i ceo svet sada su ponovo u ćorsokaku, i Putin ponovo nudi rešenje.

Američki mediji, komentarišući migrantsku krizu u Evropi, ističu da Evropljani (pošto su sledili politiku Vašingtona u Siriji) sada pate od osećaja krivice i straha, i ne znaju šta da rade. A Putin im nudi izlaz — nema rata, nema izbeglica.

Zapadni mediji navode da je suština Putinovog predloga jasna: da se okonča rat (SAD) sa Asadom, da se Rusija prizna kao glavni igrač i da se pristane na regionalnu hegemoniju Rusije, Irana i „Hezbolija“.

„U tom slučaju je Moskva spremna da vodi borbu protiv Islamske države“, navodi američka štampa.

Sudeći po signalima iz Pentagona i Stejt departmenta, Sjedinjene države su spremne da pregovaraju sa Rusijom o zajedničkoj borbi protiv islamskog kalifata. Vašington je prisiljen da prihvati učešće Rusije u rešavanju sirijske krize i da započne saradnju sa Moskvom, ocenjuju analitičari.

Svi već vide, i u Evropi i na Bliskom istoku, da Amerikanci ne samo da su krivi za izazivanje sadašnje katastrofe u regionu, nego da nisu ni u stanju da pobede kalifat sa kojim ratuju već godinu dana.

„SAD više nikog u svetu ne mogu da ubede da su sposobne da reše situaciju u Siriji i oni su sada primorani da pristanu na ruski predlog i na pregovore sa Moskvom o zajedničkim operacijama u regionu“, tvrde stručnjaci, ne samo ruski.

Spremnost američke vlade za direktne razgovore sa ruskim vojnim zvaničnicima, a u vezi sa ruskim vojnim jačanjem u Siriji, potvrdio je i državni sekretar SAD Džon Keri.

Keri je novinarima u Londonu rekao da predsednik Barak Obama veruje da su vojno-vojni razgovori s Rusijom „važan sledeći korak“ u nastojanja SAD i saveznika da reše krizu u Siriji dok pokušavaju da razumeju i ulogu Rusije.

Izjavu Kerija analitičari tumače ne samo kao spremnost Vašingtona da povuče svoje optužbe o ruskoj ulozi u Siriji, već i da podrži rat Asada i Rusije protiv Islamske države.

„Los Anđeles Tajms“ ističe da je Moskva postala još važniji igrač, uprkos pokušajima SAD da je izoluje, a da su se predsednik Obama i njegov tim za spoljnu politiku još jednom našli u ćorsokaku.

Ministri odbrane Rusije i SAD, Sergej Šojgu i Eš Karter razgovarali su u petak prvi put posle više od godinu dana. Ministarstva dveju zemalja su saopštila da su razgovori na temu Sirije pokazali da SAD i Rusija imaju zajedničko stajalište o većini tema o kojima su razgovarala dvojica ministara.

Analitičari kažu da je jasno da su ministri razgovarali o predloženoj i planiranoj ruskoj operaciji protiv kalifata, u kojoj Moskva želi da udruži snage sa američkom koalicijom, sirijskom vojskom i Kurdima.

Očekuje se da će ruski predsednik tokom govora na Generalnoj skupštini UN, iduće nedelje, predložiti da se napravi nova koalicija za borbu protiv Islamske države i da bi već u Njujorku mogli da se postignu dogovori po tom pitanju.

Do sada je Obamina administracija glasno osuđivala Moskvu za dejstva koja je preduzimala po pitanju Sirije, ali sada je primorana da izmeni svoju poziciju o mnogim pitanjima i da sarađuje sa Kremljom.

S druge strane, Obama trpi oštre kritike zbog toga što je uzaludno potrošio 500 miliona dolara na finansiranje pobunjenika i vazdušne napade.

Sjedinjene Države, naoružanjem i obukama, podržavaju sirijske pobunjenike koji se bore protiv Islamske države, ali i režima predsednika Bašara el Asada, koji je Pentagonu odavno trn u oku. Amerikanci povremeno nanose i vazdušne udare, dok Rusija vojnom tehnikom i ekspertima pomaže zvaničnu vladu u Damasku.

John Kerry

Prema mišljenju analitičara, Vašington će nastaviti sa zahtevima da se Asad povuče sa vlasti, ali tek nakon što se pobedi kalifat. Dok traje borba sa kalifatom, SAD će ipak morati da ga „trpe“.

Prema izjavama više zvaničnika SAD, primarni cilj pregovora između Moskve i Vašingtona je „sprečavanje slučajnog sukoba ruskih i američkih vojnika u Siriji“.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je Moskva spremna Americi da pruži informacije o vojno-tehničkoj saradnji sa Damaskom, i da osnovni zadatak Rusije u Siriji nije podrška predsedniku Asadu, već borba protiv Islamske države, koja predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost RF.

Putin je ranije izjavio da borba protiv terorističke grupe Islamska država nije moguća bez učešća sirijskih vlasti.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je ocenio da bi američka koalicija protiv Islamske države donela više koristi ukoliko bi bila koordinisana sa akcijama sirijskog rukovodstva.

„Odbijati takvu mogućnost (saradnje), ignorisati mogućnosti sirijske vojske kao partnera i saveznika u borbi s Islamskom državom znači prinositi žrtvu nekakvim svojim geopolitičkim konstrukcijama“, rekao je Lavrov.

On je kazao i da u Moskvi postoji informacija o tome da SAD znaju konkretne pozicije ove terorističke grupe, ali da ne daju naređenje za napad.

(sputniknews.com)

2 Antworten

 1. ameri sto godina imaju politiku svršenog čina.Sada i Rusija to polako preuzima, pokazuje se kao efikasno!

 2. Да се и ја придружим са својим мишљењем:

  ДУБОКИ СУ КОРЕНИ КРИЗЕ

  Светска, па и српска јавност су заокупирани проблемом кризе и путевима изласка из ње. Најчешће се приказују екстреми богатих појединаца, који се често ругају садашњици. Пред сваке изборе, појаве се појединци који, да би скренули пажњу бирачког тела на себе, говоре оно што бирачи желе да чују од њега. После избора, најчешће се догађа да се мањи део од обећаног догоди, јер стварност, чији су корени дубоки у прошлости изградили институције главних планера попут Рузвелта и Черчила, ратних председника из Другог светског рата, који су и у току тог рата осмислили будућност, која још траје.
  Иза тога, када је донет главни договор уследило је образовање институција које су на себе преузеле опретивно спровођење плана. Те институције, касније добијају стручњаке, који разрађују оперативно спровођење замисли, где се више води рачуна о касти из које потичу, за које остали као да не постоје Државе, поменутих политичара су у основи ти који кроје свет по својим назорима и мерилима.
  Институције светске моћи, које се налазе под строгом контролом малог броја људи обезбеђују, не само у Америци и В. Британији, већ код свих чланица Алијансе, политички, економски и војно повезаних, одрживост тог капиталистичког Запада.
  Политичарима ових земаља је веома јасно да без подршке тих институција не могу рачунати на изборну победу, али се ове државе ките лажном демократијом. Посебно у ове две Државе (САД и Б.Британија) на чело државне администрације долазе опробани политичари из познатих породица, које су у прошлости одиграле, за њих, позитивну улогу.
  Војна сила Запада НАТО алијанса, главни планер ратних правила, и окупља највећи број људи под оружјем. Чије и породице богато живе и најбоље су плаћени и припремљени људи од заната, који образују ову, сада планетарну силу, распоређену на стратешки важним базама, које обезбеђују Алијанси доминацију на простору. Криза неће моћи ишта променити, још ће више допринети њиховом опстанку, и ако је то један од реметничких органа. Они су ти који неће дозволити било какве рефоме, јер су се отели контроли.
  Лихварски капитал, почива на светским институцијама ММФ-а, Сетска банка и мрежама тог гобалног система, који, кроз дужничку зависност, имају значајну улогу у одржавању целокупног система да доминира.
  Колонијални систем, којег сада многи називају и другачије, уз поменуте институције, држи у подређеном односу доста земаља и, помоћу вазалних односа, одржавају читав систем.
  Читава надградња овог система подређена је главним циљевима Алијансе и зависи од снага постојећих институција моћи, а не од појединца.
  Тренутни уступци рецимо САД, присиљни у овој задњој години, када истиче мандат америчке администрације, може бити и краткотрајан, јер све зависи од избора неке нове администрације, за наредни период, чија, опет политика не зависи само од те државе, већ, и од става бројних институција читавог система.
  Како видимо центри изазваних криза често мењају места, трагајући увек за оним који ће одиграти значајну улогу на учвршћивање читавог система.
  Зато многи који тумаче односе на светском простору, бавећи се појединим елитним вођама – најчешће онима који ће се у некој будућности наћи на списку историјских злотвора. Док је списак тих људи у прошлости био знатно мањи, вероватно ће се у сложеним условима садашњице, тај списак злотвора, знатно повећати.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: