Изгледа да смо подложни свакој врсти манипулација које нас уништавају па и убијају – Све се да натумбе поставити само уколико ђе српском народу наштетити па и ово сад о Вуку Караџићу, реформатор или издајник?

Кад смо већ код изрека онда да почнемо од оне коју сваки србин зна најбоље а без које нам нема обстанка; СССС па је свако онај ко се не придржава те изреке издајица свог народа, бивши и будућих генерација, свог рода и порода а онај ко шири раздор, што је супротно интересима српског обстанка је без и најмањег мојег двоумљења злочинац српског рода и порода по клетви Цара Лазара, рдђом капо док му је века!…
Изгледа да смо подложни свакој врсти манипулација које нас уништавају па и убијају. Све се да натумбе поставити само уколико ђе српском народу наштетити па тако и ово сад о Вуку Караџићу. Прво, у то време огромна већина народа је била неписмена па према томе и нерелевантно којим се писмом пише. Цркве су биле празне јер се појило старословенски који у то време као и данас већина није разумела из чега се да заклјучити да се не може народ научити писмености уколико не разуме речи, изговорена а камоли писане. Језик је жива творевина која расте и која је подложна животним условима и утицајима. Тако и данас имамо много туђинки у српском језику почев од турске авлије и пенџера па до немачког каоса или хаустора- нове речи су се рађале из околине у којој се живело па прихватале за своје јер изворне те речи није било у српском језику. То што је Вук урадио описује најбоље слоген; Пиши како говориш а читај како пише. Тако не само да је настало једино фонетично писмо на свету које је народ и прихватио па и лакше користио што је довело до масовнијег описмењавања. На жалост у Србији влада и данас велика неписменост. Нека си сад свако постави питање колика би владала да је осталало на снази старословенско писмо којим се служила црквена хијерархија и властела док је маса била неписмена!

Душан Нонковић-Теодоровић

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: