Обраћамо вам се у вези са тешком ситуацијом у којој се налази познати истражитељ догађаја у Сребреници

SREBRENICA HISTORICAL PROJECT

Postbus 90471,

2509LL

Den Haag, The Netherlands

+381 64 403 3612  (Serbia)

E-mail: srebrenica.historical.project@gmail.com

Web site: www.srebrenica-project.org

____________________________________________

Поштовани пријатељи Историјског пројекта Сребреница,

Обраћамо вам се у вези са тешком ситуацијом у којој се налази познати истражитељ догађаја у Сребреници, Борис Крљић, познатији по свом псеудониму Александар Дорин. Као што вам је вероватно већ познато, 17.  јуна швајцарске власти су га ухапсиле  и од тада он се налази у изолацији у истражном притвору.  Претпоставља се да је то у граду Базел, међутим швајцарске власти већ више од два месеца не издају никакво званично саопштење о Крљићу, где га тачно држе или о разлогу зашто је лишен слободе. Све информације којима располажемо су из неформалних извора.

Сви који су били убеђени у висок степен „владавине права“ у Швајцарској – шокирани су. Крљић је швајцарски држављанин, рођен у Швајцарској од родитеља српског порекла, и претпоставља се да би морао да ужива сва права која закон ове високо развијене, демократске и правне државе пружа својим својим грађанима.

Међутим, ако се те правне норме у Швајцарској генерално  поштују, Крљић је очигледно изузетак. Зато вам се обраћамо, у нади да ћете одвојити неколико минута свога времена и посветити их предмету несталог без трага Бориса Крљића/Александра Дорина.

Све што смо до сада неформално успели да установимо је то да се Крљић налази под контролом швајцарских власти у Базелу и да се већ два месеца налази у изолационом притвору, на неком месту које све више личи на алпијски Гвантанамо. Ми не прихватамо нормализацију такве праксе у земљи која себе сматра узорном правном државом.

Зато вас молимо да без одлагања пошаљете поруку правосудним органима у швајцарском граду Базелу, где је заточен Борис Крљић/Александар Дорин, и да захтевате да буде ослобођен или да Швајцарска обнародује природу оптужнице против њега, с тим да му се морају обезбедити све уобичајене могућности да се брани.

Адреса електронске поште где можете послати писмо је:

info.ug@jsd.bs.ch

          Редовном поштом можете им упутити писмо на следећу адресу:

Untersuchungsgefängnis Basel-Stadt (Remand Prison)
Binningerstrasse 21
CH-4051 Basel
Switzerland

          Писмо можете написати на српском или на енглеском, немачком или неком другом светском језику. Писмо треба да буде учтиво, кратко и категорично.

          Ваша интервенција би могла да одигра кључну улогу у разјашњавању судбине Бориса Крљића и његовом ослобађању уколико – као што претпостављамо – не постоји правни основ да буде у притвору.

          Подсећамо вас на чувене речи противника Хитлеровог режима, пастора Дитриха Бонхофера: „Када су дошли по Јевреје, нисам учинио ништа зато што нисам Јеврејин; када су дошли по вође радничких синдиката ћутао сам јер нисам радник; када су одводили комунисте нисам протестовао зато што нисам комуниста. Када су дошли по мене да ме воде више никога није било да дигне свој глас у моју одбрану.“

          Молимо вас да напишете писмо управи швајцарског затвора где се налази Борис Крљић и да захтевате да буде хитно  ослобођен, или да се објаве оптужница и докази против њега уколико швајцарске власти сматрају да постоје ваљани разлози да му се суди.

Срдачно,

СТЕФАН КАРГАНОВИЋ

Историјски пројекат Сребреница

 

Ден Хаг, 26. август 2015.   

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: