НЕЋЕ БИТИ НОВОГ ДОС-а, НИ ПАТРИОТСКОГ БЛОКА У ЊЕМУ

Одговор Српског либералног савета :

НЕЋЕ БИТИ НОВОГ ДОС-а, НИ ПАТРИОТСКОГ БЛОКА У ЊЕМУ
Политички аналитичар г. Бранко Радун објавио је чланак „Да ли ће Санда отићи за Пајтића у нови ДОС ?“ . Иако овај текст по свом садржају више суди у домен научно-фантастичних радова него у анализу могућег тока даљег развоја политичких догађања на српској политичкој сцени, сматрамо да ипак треба пре свега прокоментарисати главну тезу тог текста: да се ДСС спрема на ДОС-2, на коалицију са Демократском странком ! Већ из наслова чланка јасно је, ко је ноћна мора многих на политичкој сцени Србије (а и изван Србије) данас: др. Санда Рашковић Ивић. И због ње и због свих потписника полазишног прогласа Патриотског блока осврнимо се на тезе изнесене у чланку, да и сваком неупућеном у српски политички живот буде јасно о чему се ради. То смо дужни и као Српски либерални савет, који је члан Патриотског блока и ја лично, као потписник Божићног прогласа, којим су одређени принципи Патриотског блока :
1) Ко се потруди и прочита свих 10 тачака Божићног прогласа, разабраће да 7 од 10 тачака нису програмски сродни са ставовима Демократске странке, нити та странка може направити такав политички заокрет, да их прихвати. Једноставно, то је искључено, правити такву коалицију било би малоумно.
2) Аутор чланка прати догађања и вероватно му је познато да се од септембра припрема рад на коалиционим изборним штабовима у Војводини, ДСС – Двери – интелектуалци . Ал некога изгледа глава боли не од фатаморганске ДОС-2 коалиције, већ од стварне Патриотске коалиције, биће да је тако.
3) Председници ДСС-а се импутира да су јој политичке изјаве „у великој мери другачије од тврдог ДСС-а од пре неколико година“; у овај цитат може стварно да поверује само неко политички наиван и неупућен. Пре неки дан, 11. аугуста 2015, прочитасмо интервју г. Јована Палалића, генералног секретара Српске народне партије у листу „Данас“, под насловом „Садашњи ДСС је екстреман“, у коме се хвали „умерена“ политика ДСС-а од пре пар година. Гротеска ! Ко воли, нек изволи: једном си тобож мекан, други пут екстреман и све то у 4 дана размака, наивни нек верују (ал их је на срећу све мање) ! А што рејтинг Патриотског блока буде већи (а биће!), безглаво дељење епитета које добијамо биће још више немушто и конфузно – и још провидније него досад.
4) Председници ДСС-а се импутира „разумевање за Олују“ итд. а као основа се узима се један интервју, који је у чланку Б. Радуна приписан „Слободној Далмацији“. Ко зна да чита и да се служи компјутером, ако укљући ову направу и интернетну везу, видеће да никаквог интервјуа „Слободној Далмацији“ није било. Био је један интервју из 2012. г. који је др. Рашковић Ивић дала за краткотрајан лист („21. стољеће“), у коме никад није био објављен. И – после годину дана, нашао се под бомбастичним (и садржајно искривљеним) насловом на једном интернетном порталу а затим га је опет препричала и скраћивањем сасвим деформисала „Слободна Далмација“. Шта је кључно и неспорно рекла др. Рашковићева: да је одлука Хашког суда о ослобађању Готовине и Маркача за злочине у Олуји „…једна политичка пресуда која не одговара истини“; у вези независности Хрватске и о њеном суверенитету : „Моје мишљење је, као и што је било мишљење мог оца, да се ОПРЕДЕЉУЈУ САМО НАРОДИ, а не републике. Бадинтер је рекао другачије“; о Туђмановој политици : „Јер оно што је било тада, је био пројект да се Срби претворе у политичке Хрвате. А то је нешто против чега смо ја и мој отац били“; о трагедији Срба у Хрватској : да су Срби у Хрватској највеће жртве ратова 90-их. Ако су то „прохрватске позиције“ – свака част на смислу за логичко закључивање. Додала је и о Косову: „Мислим да је Косово кољевка наше државности и наше Цркве“. Даљи цитати нису потребни.
5) У вези Сребренице : председница и странка ДСС-а, као и други чланови Патриотског блока су заступали став да премијеру Србије није место на комеморацији која је названа „обиљежавање 20. годишњице геноцида“ и то из више разлога.
6) О шпекулацији да је г. Ђорђе Вукадиновић близак ДС-у не треба разглабати. Г. Вукадиновић је потписник Божићног прогласа и док се свог потписа не одрекне (а нема наговештаја да ће то учинити) јасно је, да ова теза никакву реалну основу нема.
7) О укључивању г. Мишковића и тајкуна у окрупњавање фантомског ДОС-а 2 : ко познаје гђу Рашковић Ивић и зна за њену гадљивост према тајкунима, може само да се насмеје. А смеје се и председница ДСС-а на то како појединци на њен рачун вуку хонораре и од наиваца у власти и од појединих тајкуна којима је она кост у грлу.

Чињенице од 1-7 нашег одговора су факти. Али, дођимо коначно, без увијања и до краја, до суштине чланка, до поруке која провејава из задњег пасуса а која је вероватно и била лајт-мотив за његово писање: „Двери, није вам место у коалицији са ДСС и у Патриотском блоку, преопасни сте заједно – изађите из ваше коалиције, усрећићете и власт а и понеког у опозицији“. Ово је кључ, то је језгро за читање целог текста о непостојећој љубави Пајтић – Рашковић.
Да рашчистимо ствари, да је свима јасно: сараднике и саборце ћемо тражити међу свима који имају у првом плану добро и интересе Србије а не своје личне интересе и који су спремни да на томе раде . А таквих честитих родољубивих људи има (на срећу) много и међу досад политички апатичним, и међу опозиционарима али и у редовима владајуће коалиције. Дакле – отворени смо за све који добро мисле држави Србији.

Никола Милованчев, у имену Српског либералног савета и у своје име .

17. 08. 2015

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: