INTERVJU DUŠANA NONKOVIĆ ZA GLAS DIJASPORE SA GOSPODINOM DEJANOM LUČIĆ – NAJČITANIJIM PISCEM MATICE I DIJASPORE

Nema toga od razuma kome ne predstavlja posebnu čast voditi intervju sa najčitanijim književnikom matice i dijaspore pogotovo kad se zna da je taj književnik odnosno Vi odlikovan visokim odlikovanjem Kineske vlade za ekselentno Vaše delo; KINESKA OSVETA.
Pa pošto i sebe ubrajam u ljude sa izvesnim razumom, namera mi je na samom početku, da Vam izrazim moju zahvalnost za prihvaćanje intervjua za G.D. Ja ne bih ovu priliku opterećivao konvencionalnim, uobičajenim pitanjima, o Vašim delima, knjigama i video dokumentacijama jer je to sve već široj javnosti dostupno a i verovatno svima poznato.
Pokušaću da moja pitanja budu konkretne, praktične prirode.

Dušan Nonković:
Vlada koja nije u stanju da uposli svoje državljane nije vlada svoje države već vazal tudjih interesa, onih koji su to u stanju!
Odgovorite mi, molim Vas gospodine Lučiću, kojim konkretnim merama i koracima bi Vi tu situaciju promenili, ne teoretski već praktično? Ne, to bi trebalo već to ću ovako konkretno uraditi, mere koje će nezaustavljivo dovesti do promena, kako te mere instalirati?

Dušan Nonković:
Vlada koja izvozi radnu snagu, najsposobnije stručnjake, istraživače, izumitelje i inovatore, vodi narod u konkurentnu nesposobnost domaćim proizvodima na domaćim i svetskim tržištima a stim i državu u dužničko robstvo. Takva vlada je sve samo ne suverena. Što duže takva ostane na vlasti sve teže će biti narodu. Tu leka nema do što prije je menjati drugom, sve dok ne dodje garnitura na vlast koja će biti u stanju te zakonitosti tržišta i ljudskih potreba da shvati i pretvoti u delo, realnu stvarnost.
Ovde bi mogli odgovoriti; jednostavno obustaviti sa takvom praksom ali mene zanima, šta konkretno učiniti, koju bi konkretnu alternativu ponudili kako nam narod ne bi dolazio u takvu situaciju da mora krenuti trbuhom za hlebom?

Dušan Nonković:
Ti koji stoje pred zaključanom kućom a obećavaju kako će je iznutra lepo i kvalitetno molovati i opremiti po najvišim standardima moraju prvo biti načisto sobom i pitanjem kako je odključati kad je ključ u rukama stranog faktora preko sedam brda i dolina pogotovo ako taj neko nema nameru ni odključati je a kamoli vratiti oteti ključ, naše sobstvene kuće, ambara i imanja.
I ovde bih Vas zamolio za konkretan odgovor. Kako i na koji način, kojim konkretnim merama doći do svojih ključeva?

Dušan Nonković:
Govoriti da je spas Srbiji RF i pristup Evroazijskoj Uniji je samo ispravan, obećavajući pogled, koji bez konkretnih garancija RF ostaje samo prazan bez realnih izgleda na konkretan uspeh. Šta tu konkretno učiniti kako se ne bi radilo samo o praznim obećanjima, kako ono poslovica kaže, obećanje ludom radovanje. Dali oformiti konkretan pregovarački tim za pregovore sa Moskvom i ako, dali raspolažete sa odgovarajućim kadrom odnosno stručnjacima?

Dušan Nonković:
Pošto nam je celokupna privreda zasnovana na tudjim drugorazrednim licencama i to još da bude situacija gora u rukama stranog faktora kao i banke što znači da je Srbija podležna ucenama putem sankcija i blokada iz vana odnosno EU dali imate na to odgovor odnosno na privrednu blokadu i ucenjivost Srbije? Te ucene su u veoma kratkom roku izvodljive i veoma efikasne dok je pristup Evroaziji i Rusiji dugotrajan proces-kako u tom periodu, slučaju blokade, prehraniti narod odnosno omogućiti normalan život državljanima Srbije?

I na kraju, kadrove je moguće promeniti ali kako promeniti navike, zapošljavanje kuma i bližnjeg po rodbinskoj vezi i pripadnosti stranci po onoj ruka ruku mije – gde i kako tu onda da borac za slobodu i Srbiju izgubljene ruke, kako da je mije?

Razgovor vodio Dušan Nonković-Teodorović, osnivač i urednik Glasa Dijaspore

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: