SPASILI NAS RUSI I KINEZI: Putin poručio Lavrovu „Srbija mora biti odbranjena!“

Vladimir Putin

07.07.2015. • 23:21h
Foto: Profimedia

SPASILI NAS RUSI I KINEZI: Putin poručio Lavrovu „Srbija mora biti odbranjena!“

Rusija i Kina oštro su se juče suprotstavile britanskoj rezoluciji o Srebrenici, kojom se Srbi pretstavljaju kao genocidan narod. Rusi su zapretili vetom, a Kinezi su izdejstvovali odlaganje sednice.

Antisrpska rezolucija o Srebrenici koju je pripremila Velika Britanija naišla je juče u Savetu bezbednosti na „žestoku“ blokadu Rusije i Kine. Prvo je Moskva zapretila vetom, zatim je Peking izdejstvovao odlaganje sednice.

Diplomatski rat velikih sila razbuktao se još tokom ranog jutra u Njujorku.

Kako javljaju svetske agencije, atmosfera uoči Saveta bezbednosti podsećala je na partiju pokera u kojoj su države članice iz minuta u minut „podizale ulog“.

Novinar UN Erol Avdović kaže da su se predstavnici velikih „gledali preko nišana“.

Predsednik Rusije ostao uz Srbiju do kraja!

Predsednik Rusije Vladimir Putin je juče u više navrata zvao svog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i insistirao da „Srbi u UN moraju biti odbranjeni“, prenose ruski diplomatski izvori.

„Putin je sa velikom pažnjom pratio šta se dešava u Njujorku. On je u više navrata lično zvao Lavrova i tražio da ga iz minuta u minut izveštava o „srpskom problemu“. Rekao je da će, ako treba Moskva uložiti i četiri veta na sramotnu britansku rezoluciju“, prenosi sagovornik Informera.

Prema njegovim rečima predsednik Putin je o napadu na Srbe razgovarao sa kineskim predsednikom Sin Đinpingom.

„Baš zbog toga je i usledila žestoka reakcija Kineza u UN. Peking je Britancima i Amerikancima poručio da nikada i ni pod kojim uslovima neće pristati na kriminalnu rezoluciju u kojoj se Srbija optužuje da je gora od Hitlerove Nemačke“, kaže sagovornik.

„Sve je izgledalo kao partija pokera u kojoj se gleda kada će neko trepnuti. Zvanična Moskva je zapretila vetom. Sergej Lavrov je direktno nazvao London i zapretio da će sprečiti glasanje, no Britanci su bili odlučni da nastave sa rezolucijom. Rusi nisu očekivali toliku odlučnost Engleza i onda su u igru uskočili Kinezi“, prenosi Adović.

Peking je kategorično zatražio odlaganje zbog neprimerenog teksta rezolucije.

Kina smatra da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH, saopšteno je iz kineske diplomatske misije u Njujorku.

Na taj način je, za sada, sprečen zločinački pokušaj Britanije da se Srbi jedini na svetu žigošu kao genocidan narod.

Stručnjak za međunarodno pravo Miodrag Živković kaže da je sada jasno da Srbija ima moćne saveznke među velikim silama. To je, kaže Živković, najbolja moguća spoljnopolitička vest koja je mogla da stigne u Srbiju, piše Informer.

„Podrška Kine pokazuje da je ta velesila naš strateški partner. Ovo, takođe, učvršćuje savezništvo Kine i Rusije, a ovde je očigledno dogovor bio da se Rusija manje eksponira. Nama svakako ide u prilog što imamo ovako moćne zaštitnike i što ćemo ih u buduće imati“, napominje Živković.

Stvari u svetu više nikada neće biti iste

Bivši ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović smatra da je jedinstven stav Rusije i Kine po pitanju rezolucije o Srebrenici pokazuju da stvari u svetu da nikada više neće biti iste kao pre godinu ili dve.

„Svet će u najmanju ruku biti bipolaran, a SAD, Rusija, EU i Kina moraće o svemu da se dogovaraju. Nikada više jedna supersila neće odlučivati o svemu, kao što je od raspada SSSR doskora bio slučaj“, objašnjava Stojadinović, dodajući da je rezolucija bila zapravo perfidan pokušaj Velike Britanije da se Republika Srpska predstavi kao genocidna tvorevina, pa samim tim i ukine, a BiH unitarizuje.

Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative tvrdi da ga uopšte ne čudi što je Kina tražila odlaganje sednice.

„Velike sile, kao što su Rusija i Kina, imaju potrebu da se suprotstavljaju SAD. U isto vreme Americi je u interesu da pravi kontrolisani haos na Balkanu“, zaključuje Proroković.

Politički analitičar Branko Radun smatra da London i Moskva odmeravaju snage preko naše države.

„Rezolucija je moneta za potkusurivanje kojom se služe London i Moskva. Cilj Londona i Vašingtona jeste bio da se smanje ingerencije Republike Srpske, a moguće je i da su hteli da od naše države traže da porodicama nastradalih isplatimo materijalnu odštetu. Srećom, to im nije prošlo“, kaže Radun.

Advertisements

Eine Antwort

  1. Препустамо умном човеку, који је у стању да открије и утиче на процеса, који би њудску врсту одвојио од осталих животињских врста и, учинити је разумном и хуманијом према себи за све подједнако..

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: