УДАРНА ВЕСТ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Рударима се придружила и група бивших радника Боксита-Одлука неприхватљива слиједи радикализација-Полиција већ 3 сата у „сендвићу“

Протест Боксита: Чека се министар, полиција у радничком „сендвичу“

http://www.in4s.net/index.php/radnici-boksita-probili-policijsku-blokadu/

Око 200 радника Рудника боксита, су одлучни да не прекидају протест док им се не испуне сви захтјеви. Они су данас са рудокопа Заград кренули са механизацијом према Никшићу, гдје их је зауставило 50-так припадника посебне полицијске јединице и њихових колега из Јавне безбједности у мјесту Рубежа. Захваљујући колегама који су наишли са друге стране „барикаде“, полиција је у својеврсном окружењу, па су они већ три сата у „сендвичу“ двије групе радникаboksiti protest 21 Протест Боксита: Чека се министар, полиција у радничком сендвичуРадници су претходно пробили блокаду на Заграду, незадовољни одлуком Одбора повјерилаца и са машинама кренули према граду, са намјером да наставе према Подгорици, преноси МИНА-бизнис. Том приликом дошло је и до физичког сукоба са припадницима полиције. .

Траже разговор са министром Каварићем

Посланик ДФ-а, Јанко Вучинић, који се придружио радницима, затражио је да одмах дођу министар економије, Владимир Каварић и предсједник привредног суда, Блажо Јоланић.

boksiti protest vucinic Протест Боксита: Чека се министар, полиција у радничком сендвичу

Радници искључиво траже да Одбор повјерилаца промијени данашњу одлуку.

Полиција од радника тражи да ослободе једну саобраћајну траку, поручујући да не желе да угрозе раднике, него само да обезбиједе нормалан саобраћај. На лицу мјеста смо чули и да полицајци као разлог заустављања радника, навели „саобраћајну контролу“ због нерегистрованих возила.

boksiti protest 1 Протест Боксита: Чека се министар, полиција у радничком сендвичу

Рударима се придружила и група бивших радника Боксита, група радника никшићког Металца – Искра промонт, а Радоман Батрићевић је најавио и подршку пензионера.

radnici Протест Боксита: Чека се министар, полиција у радничком сендвичу

Рудари су и раније упозоравали да ће у случају одбијања једине понуде, радикализовати начин исказивања незадовoљства.

Око 100 радника од јутрос се налази на рудокопу Сеоца гдје су чекали одлуку Одбора повјерилаца и долазак синдикалних представника како би одлучили шта ће даље предузети.

boksiti protest 3 Протест Боксита: Чека се министар, полиција у радничком сендвичу

Рудари траже да се прихвати понуда Нексана за куповину имовине Боксита по цијени од 4,4 милиона еура, уз додатних 600 хиљада за рјешавање социјалног програма, јер је, како оцјењују, једина и у интересу државе, запослених и предузећа.

boksiti protest 2 Протест Боксита: Чека се министар, полиција у радничком сендвичу

Они су тај свој став саопштили у понедјељак на протесту испред зграде Владе и Привредног суда, док је дио рудара упозорио и на могућност затварања у јаму, коју су у уторак, како тврде, припремили за радикално исказивање незадовољства.

Одлука неприхватљива слиједи радикализација

Одлука Одбора повјерилаца Рудника боксита потпуно је неприхватљива, оцијенио је предсједник Самосталног синдиката предузећа, Борисав Бојановић и најавио да ће о даљим потезима одлучити заједно са радницима који чекају на улазу у јаму.

boksiti protest Протест Боксита: Чека се министар, полиција у радничком сендвичу

Бојановић новинарима испред Привредног суда казао да је Одбор повјерилаца једногласно одбио понуду Нексана о купови имовине Рудника боксита уз образложење да је цијена ниска.

„Питамо се гдје су били ти исти мозгови који су 2005. године продали имовину Рудника боксита руској Централно-европској алуминијумској компанији (ЦЕАЦ), за 4,5 милиона ЕУР“, рекао је Бојановић.

Он је подсјетио да је од тог датума до данас ископано преко три милиона тона руде боксита, а машине су сада старије десет година.

„Нико од три члана Одбора повјерилаца се не пита имају ли они своје породице и шта мисле шта ће 310 радника са својим породицама даље“, нагласио је Бојановић.

Према његовим ријечима, радници неће дозволити да их пошаљу на Биро рада.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: