„ВИЗЕНТАЛ“: СТРАШНО ЈЕ ШТО ЈЕ ЗАПАД ИЗ ПОЛИТИЧКИХ РАЗЛОГА ИЗМИСЛИО ГЕНОЦИД У СРЕБРЕНИЦИ

Зуроф: Страшно је Сребреницу поредити с холокаустом- Један од најпознатијих светских ловаца на нацисте Ефраим Зуроф, директор центра „Симон Визентал“ из Израела каже да је апсурдно поредити холокауст, геноцид у Руанди и злочине у Сребреници. „Волео бих да су нацисти склонили јеврејске жене и децу пре свог крвавог похода, уместо што су их убили, али то се није десило, као што знамо… Пре свега, ни Руанда ни Сребреница нису биле индустријско масовно убијање какво је почињено у холокаусту“, истиче Зуроф…“Оно што се тамо десило није опис или дефиниција геноцида. Мислим да је одлука да се то назове геноцидом донета из политичких разлога“.

17. јун 2015. | 00:01 | Извор: Танјуг

Зуроф: Страшно је Сребреницу поредити с холокаустом

БЕОГРАД –Један од најпознатијих светских ловаца на нацисте Ефраим Зуроф, директор центра „Симон Визентал“ из Израела каже да је апсурдно поредити холокауст, геноцид у Руанди и злочине у Сребреници. „Волео бих да су нацисти склонили јеврејске жене и децу пре свог крвавог похода, уместо што су их убили, али то се није десило, као што знамо… Пре свега, ни Руанда ни Сребреница нису биле индустријско масовно убијање какво је почињено у холокаусту“, истиче Зуроф…

У телефонској изјави за „Политику“, он је неколико пута поновио да то није исто и да је страшно правити таква поређења.

„Волео бих да су нацисти склонили јеврејске жене и децу пре свог крвавог похода, уместо што су их убили, али то се није десило, као што знамо. Ни Руанда и холокауст нису исто, иако су злочини који су се догодили у Руанди много сличнији холокаусту од онога што се десило у Сребреници. Али, опет, то није исто. Пре свега, ни Руанда ни Сребреница нису биле индустријско масовно убијање какво је почињено у холокаусту“, истиче Зуроф.

ефраим зуроф

wikipedia.org

Он није желео да коментарише нацрт резолуције о Сребреници, која би на предлог Велике Британије почетком јула требало да се нађе пред Саветом безбедност Уједињених нација.

На питање како оцењује део резолуције у којем се осуђује свако порицање геноцида у Сребреници, Зуроф је одговорио да није сигуран да је оно што се десило у Сребреници геноцид.

„Колико знам, оно што се тамо десило није опис или дефиниција геноцида. Мислим да је одлука да се то назове геноцидом донета из политичких разлога. Очигледно се догодила трагедија, недужни људи изгубили су живот и треба да се сачува сећање на њих“, наводи Зуроф.

Он додаје да су политички разлози превагнули и када је требало заузети став према страдању огромних размера у Руанди, где је од априла до јуна 1994. године побијено око 800.000 припадника мањинског народа Тутси.

„Иако то јесте био геноцид, Бил Клинтон није желео да то назове геноцидом из политичких разлога, јер није желео да буде присиљен да предузме нешто поводом тога“, рекао је Зуроф.

http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/zurof-strasno-je-srebrenicu-porediti-s-holokaustom_611096.html

2 Antworten

  1. Анализирајући сопствену прошлост човек је дошао до сазнања, да зло лежи у сили, која се човеку намеће, а умни његов део настоји да се томе супростави. Још увек, знатан, умни део подлеже патологији силе, несвесно јој помаже да се одржи. Сила се храни сукобима, којима је све подредила, од разорних оружаних борби ка разорним ратовима без оружја.
    Како се сила уобличава у свемоћну групу људи, која не признаје државне границе, која има своје законе и друге не признаје, која је успоставила своју власт над свим областима живота и никоме не полаже рачуне, служи се свим средствима да то одржи. Углавном се служе нечаним методама на штету човека и умишља да без таквих људи свет не би ни постојао. Како се таква сила јавља не више места на планети, и међусобно супростављена у борби за надмоћ, свака гради системе како би се ривалу супроставила истичући у први план оружану силу и њену моћ…

    Зар Вам се не чини да је све ово део једног таквог процеса???

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: