Ponizeni narod-Srbi: Autor, Djuradj Kusljic

Ivo Andrić je pisao: „Zaraziti nekog čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njime, to znači učiniti ga nepokretnim i bezopasnim potpuno i zauvek, i ta obmana čekanja tvrđa je od svakog zatvora i jača od najjačih bukagija, jer se, sa mnogo sreće i veštine, iz zatvora može pobeći i okova se čovek može osloboditi, ali te obmane (!) – nikad ni doveka…

Moralnost naroda i nemoralnost vlasti

Sav naš problem je u visokom razmaku između moralnosti naroda i nemoralnosti vlasti. Na osnovi izuzetne moralnosti naroda izrasta izuzetno nemoralna vlast, spremna čak i na biološko uništenje naroda, što se već uveliko događa. Zar je moguće da vlast dovodi strance koji će tako nemilosrdno iscrpljivati ove radnike za najmizernije nadnice na svijetu i da to proglašava svojim uspjehom. Da ih gleda kako se muči, da je to ne dodiruje, ne boli.

To je upravo osnovno moralno pitanje ove vlasti. Donositi zlo narodu, a predstavljati to svojim izuzetnim uspjehom, nedostižnim dobrom. Vlast koja je putem ove zločinačke privatizacije uništila svu privredu, naša preduzeća u kojima smo do juče sami stvarali vlastite proizvode, sa kojima smo tako uspješno konkurisali onima koji nas sada podjarmljuju da za njih radimo. Nama mrvice, mizerne nadnice, a oni da odnose bogate profite. U savezu sa našom vlasti koja se pokazuje tako dobročiniteljskom.

Neprekidno se pitati kakav treba da budem, šta da učinim pa da budem koristan drugima, da drugima bude bolje, osnovno je moralno pitanje. A da bi se takvim bilo nužno je voliti silno, neizmjerno. Kada bi ova vlast bar malo volila ovaj narod, ljude u njemu, zar bi mogla da im čini svo ovo zlo. Da im prodaje i uništava preduzeća koja su sami stvorili, a njih da ostavlja bez posla nemoćne da bilo šta učine sa sobom. I da to proglašava uspjehom i napretkom. Da bi ih na kraju gurnula u ovaj iscrpljujući kolonijalni najamni položaj. Tekstilna industrija i tekstilni radnici su simbol kolonijalnog ropstva.

Skoro beskrajna moralnost naroda na jednoj i skoro potpuna nemoralnost vlasti na drugoj strani osnovni je naš društveni, a onda i ekonomski problem.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: