Годишњица злочина у Варварину

Годишњица злочина у Варварину

Поводом 16-годишњице НАТО бомбардовања моста на Великој Морави код Варварина, када је погинуло десет грађана овог града, делегација Београдског форума за свет равноправних положила је цвеће код споменика жртвама. У делегацији су били Живадин Јовановић, председник, проф. Др Радован Радиновић, генерал у пензији, Славко Вејиновић, Управитељ Фондације за стипендирање талената из математике и техничких наука „Сања Миленковић“, Гојко Слијепчевић, члан Управног Одбора Фонда дијаспора за матицу и Невена Ергић, пословни секретар Фонда.
Након тога, у Народној библиотеци у Варварину, промовисане су две нове књиге Београдског форума – „Србија и НАТО“ и „Мостови“. Поред гостију, на промоцији је говорио проф. Зоран Миленковић, председник Општине Варварин, отац Сање Миленковић, који је уједно председник Управног Одбора Фондације.
Промоцији је присуствовала и новинарка Габријела Сенфт, из Немачке, која је управо објавила своју књигу посвећену жртвама погинулим током бомбардовања моста преко Велике Мораве од стране НАТО. Она је уједно аутор изложбе о истој теми која је приказивана у преко 70 градова у Немачкој и другим земљама Европе.
Славко Вејиновић је обавестио присутне да је после блокаде дуге 15 година, обновљен рад Фондације „Сања Миленковић“, којој је у међувремену, враћен мањи део финансијских средстава, сакупљен прилозима српске дијаспоре. Ради се о износу од 30.000 евра који се током протеклог периода налазио у депозитима српских амбасада и конзулата. Он је изнео да су у току напори Управе Фондације, да Надлежни државни органи врате Фондацији још 130.000 евра са каматом, колико се на банковном рачуну Фондације налазило у тренутку блокаде 2001. године.

IMG_5088IMG_5100IMG_5129IMG_5143
Београд, 02. јун 2015. Београдски форум за свет равноправних

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: