КОРАЧАЈ ВЕСЕЛИЈЕ, МАЛИША !

КОРАЧАЈ ВЕСЕЛИЈЕ, МАЛИША !

Од 01. јануара 2015. године, држава ће почети да исплаћује „мајчински капитал“ по рођењу трећег и наредног детета

Председник се састао са министром за рад и социјалну заштиту Маријаном Шеткином. На састанку се разговарало о мерама за државну подршку породици са децом  и стимулисање рађања.

Александар Лукашенко је нагласио : – Установили смо да је за нас ово најважнији проблем . Становништво у Белорусији треба да расте.

Председнику је поднет нацрт уредбе, која је дизајнирана узимајући у обзир коментаре и сугестије који су раније на релевантном састанку разматрани. Александар Лукашенко је изјавио да је пре његовог потписа, желео да садржински оствари увид у све нијансе државне  подршке. Документ ће ступити на снагу од 1. јануара 2015. године.

Конкретно, предвиђа увођење породичног капитала у износу од 10 хиљада долара по рађању трећег и наредног детета.

Председник је рекао : – Договорили смо се да ће мере бити дугорочне. За свако треће и наредно дете породици се даје 10 хиљада долара. Они ће моћи да користе овај капитал кроз 18 година. До тада ће, израчунали смо то бити 14 хиљада долара, а можда чак и 15.000 . То је велик новац. Ово је дугорочна подршка. Постоји и текућа подршка, краткорочна, материјална помоћ, накнаде, преференцијални кредити за становање, итд.

Александар Лукашенко је истовремено истакао : – Главна ствар – то је неопходно да подршке проистекну из привреде, из могућности нашег буџета. Ако преузмемо на себе додатне обавезе, а затим их не испунимо, онда ћемо све наше политике подршке породицама са децом, а у том смислу је  много  урађено, свести на нулу. Зато, не смемо да погрешимо. То што  обећамо, треба дефинитивно да урадимо. Сувишних детаља овде, такође, не би требало да буде.

Нацртом уредбе, у вези са породичним капиталом, обезбеђено  је једнократно безготовинско давање породицама у износу од 10 хиљада долара за треће или касније дете. Право на породични капитал имају држављани Белорусије по рођењу или усвајања трећег или наредног детета рођеног од 01. јануара 2015. до 31. децембра 2019. године. Додељивање породичног капитала ће се вршити обраћањем локалним извршним и управним органима. Право да се тражи додељивање породичног капитала може се реализовати у року од 6 месеци од рођења или усвајања трећег и наредног детета.

Право на располагање средствима породичног капитала наступа 18 година после дана рођења детета, у вези са  чијом појавом, породица је и стекла право на додељивање породичног капитала.Средства породичног капитала се могу уложити у побољшање услова живота, образовање, услуге у области социјалне заштите, здравствене заштите, за веће пензијске доприносе мајке. Средства се могу користити пре истека рока у сврху плаћања медицинских услуга. Средства породичног капитала ће бити распоређивана на текуће рачуне грађана у „Беларусбанци“. Републичким буџетом су већ планирана средства за овај пројекат за 2015. годину у износу од 1,8 трилиона рубаља.

Друга врста државне помоћи ће бити месечне надокнаде за породице са двоје или више деце.

У суштини, предвиђа се да ће породицама које  подижу  малолетну децу  дати месечну надокнаду у висини од 50 одсто од највеће вредности гарантоване зараде у просеку по глави становника у  последња два квартала, која је прописана од стране Министарства за рад и социјална питања. Право на једнократну накнаду имаће мајка или отац (усвојитељ), који подиже истовремено дете млађе од три године и три до 18 година и који имају право на накнаду за бригу о деци до три године. Ова врста додатка ће се давати породици све док најмлађе дете не напуни три године .

За текућу подршку породице треба 1,6 трилиона рубаља, и већ су планирана ова средства у националном буџету за 2015. годину.  

При додељивању ове помоћи, и породичног капитала, неће се рачунати деца у сиротишту, у образовним  институцијама са целодневним боравком. Осим тога, неће имати право на ову врсту државне помоћи родитељи лишени родитељског права, чија су деца под мерама државног старања.

Нацрт уредбе такође предвиђа смањење на 5 одсто висину камате за субвенционисане кредите за изградњу станова за младе породице са двоје малолетне деце.

Председник се у целини сложио са главним одредбама које садржи  нацрт уредбе.

 ( Према саопштењу Прес службе председника. )

Совјетска Белорусија №233 ( 24614 ).

Субота, 6. децембар , 2014

Датум : 05/12/2014 23:24:18

превео Комненовић Дејан

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: