ХАНДКЕ: Моје место је у трагичном и светлом Београду, нигде људи нису великодушни као у Србији

ВЕЛИКИ АУСТРИЈСКИ ПИСАЦ ПРОГЛАШЕН ЗА ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА БЕОГРАДА

     Петер Хандке

Градоначелник Београда Синиша МАЛИ: „Нема писца на свету који нас је више задужио од Петера Хандкеа. Изабрали сте тежи пут – пут борбе и истине и због тога Вас Србија и Београд цене“

У СКУПШТИНИ града Београда данас је одржан свечани пријем поводом градске славе Спасовдан и том приликом је хуманисти и писцу Петеру Хандкеу уручена Повеља почасног грађанина Београда.

Домаћин славе, градоначелник Синиша Мали рекао је да је Спасовдан вековима симбол обнове и развоја Београда.

„Ова слава указује на стално уздизање града, неуништиву наду и веру народа у будућност“, рекао је градоначелник који је са председником Скупштине града Николом Никодијевићем на свечаности уручио Повељу почасног грађанина Београда Петеру Хандкеу, који, према речима градоначелника, гаји „приврженост Београду на посебан начин“.

Како је истакао Мали, Хандке је својим преданим радом промовисао Београд и Србију у свету.

„Нема писца на свету који нас је више задужио од Петера Хандкеа. Изабрали сте тежи пут – пут борбе и истине и због тога Вас Србија и Београд цене“, рекао је Мали подсетивши на пишчеве есеје о Србији и оспоравања која је доживљавао зато што се противио дискриминацији српског народа.

Аустријски писац је након уручења Повеље, на српском језику рекао да обећава да ће остати веран Београду – трагичном граду, али граду који је, како је истакао, светао и споља и изнутра.

„Моја историја је код трагичног народа, а моје место је у трагичном и светлом Београду. То је град који је три пута бомбардован у једном веку“, рекао је Хандке али и истакао да Београд никада није био мрачно гнездо Балкана како су га неки доживљавали.

„Ја не заслужујем ово признање, али га примам у име своје деце“, рекао је Хандке.

Председник Србије Томислав Николић потом је разговарао са Хандкеом и захвалио му на залагању да се Срби на што веродостојнији начин прикажу читалачкој публици у свету.

У пријатном и пријатељском разговору председник Николић је захвалио госту на несебичној љубави према Србији и честитао Хандкеу добијање Повеље и звање почасног грађанина Београда, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Хандке је истакао да разумевање и љубав према нашем народу и држави, која је штедро узвраћена, њему представља додатни мотив у залагању за што веродостојнијим приказом једног народа погрешно схваћеног и неправедно окривљеног.

„Великодушност људи у Србији не среће се нигде другде у свету“, закључио је Хандке.

Председник Николић је истакао да је Београд сада богатији за још једног важног члана заједнице и великим пријатељем Србије, закључивши да је опуштеност коју гост осећа у Србији сигуран знак да је допро до срца наших грађана, наводи се у саопштењу.

Бета – Танјуг

3 Antworten

  1. Поштована господо Београда, још одкад сам први пут прочитала о Хандкеу, осетила сам необјашњиву блискост са Србима или је то нешто из његовог ранијег живота пренешено у сдашњи. Ја сам тада већ зажелела да том храбром и објективном господину из Аустрије треба узвратити ту љубав према Србима, чије особине могу само људе са племенитим срцем одушевити. И ако није у том народу све идеално, али он је нашао племенитост, јер га је управо то привлачило, сазнање истине о народи који је толико вековима издржао и оно што није издржљиво. Он је осетио, да је тај народ упоредив са племенитом материјом, под притиском мења облик а суштину никада. Његове публикације о Србима су му донеле и проблеме код противника Србије, и поред тога је он остао при својом наклоношћу, да и даље упорно осветљава целу истину о неистинитим љагама, у сврху уништења те мале њему толико срдачне, простодушне, дружељубиве безазлене Србије. То, што је Србија географски део Европе, неможе се уништити, али по ватиканској намери се „мора покатоличити па живети, ако не на колена онда боље гроб него роб“. Територију отети и дати друго име, као што се то дешава. Кад будемо хтели можемо то и ми сами себи узети друго име а Хандке нам кум на крштењу. Ја предлажем: ЈУВЕЛИЈА. значи: драгоценост и ја. Са тиме бисмо се решили и дијаспоре и ортодоксије, јер је то обоје погрешно. Јувел је назив за драгоценост. отаџбина-домовина, породица, имовина, здравље, професија. и ја. То је све логично и у пракси доказано. Ако нам је то име Србија од Сорбе народа дато, или од онога сељака што је направио нешто да жање жито па оно врштало као сррррп, сррррп, он то имитирао и то му наденули име Српин..Ако неко зна боље нек се јави. Милиони Јуда су изгинули због имена.

  2. Драга Љубице, наши непријатељи и хоће да се затре име СРБИН…

    • Kako je poneko reko: zovi „me testija, ali me nemoj razbiti“. Nemam ja tu moc da neprijateljima sprecim da uniste Srbe. Ta drzava Srbija je vekovima trn u oku Vatikana. Stvar je u nameri da se pokorimo a mi nismo to uradili, i od tada imamo to „ortodoksi“, nesavitljivi, dogmaticni sto uopste nije tacno. Ustvari nije ni nuzno prevesti jer nije problem Praavoslavna vera. Druge religije imaju svoj naziv, po cemu da smo mi „ortodoksi“ i po nacijama rascepkani. (jedno pojedno unistavati) Necu da ponavljam. citavo vreme o tome a niko nema pametno objasnjenje. Rastko Nemanjic je postao Sveti Sava,

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: