СВИМ ПАЛИМА ЗА СЛОБОДУ НАРОДА, ПОД ЗВЕЗДОМ ИЛИ КОКАРДОМ, ПРИПАДА НАША ДУБОКА ЗАХВАЛНОСТ! ОНИ СУ ПОЛОЖИЛИ СВОЈЕ ЖИВОТЕ ДА БИ МИ ЖИВЕЛИ У СЛОБОДИ! НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА!

УСПОМЕНЕ СЕ НЕ МОГУ НАРУЧИТИ ОНЕ СУ ТУ И БИЋЕ УВЕК ДЕО НАС, НАШЕ СУДБИНЕ КАО ПРЕДИВНА А И РУЖНА ПА И ТРАГИЧНА СЕЋАЊА, НЕМИНОВНОСТ НА КОЈУ СЕ НЕ МОЖЕ УТИЦАТИ ЈЕР СУ ДЕО ПРОШЛОСТИ КОЈА ЖИВИ У НАМА ХТЕЛИ МИ ТО ИЛИ НЕ ЈЕР ОНО ШТО СЕ ДЕСИЛО НЕ МОЖЕ СЕ КАО НЕДЕШЕНО СХВАЋАТИ НИТИ СЕ МОЖЕ НА ДЕСИТО УТИЦАТИ И УЧИНИТИ НЕДЕШЕНИМ.
Крајње је време да прихватимо себе онакве какви смо са свим својим врлинама и манама, без увреда и величања без предрасуда оних који у то време прошлости, звезде и кокарде, нису живели нити били у ситуацији коју би данас тако жучно да критикују. Треба да будемо свесни, поготово на данашњи дан, свих оних који су положили свој живот за наше боље сутра били они под звездом или кокардом. Актуелна ситуација и здрав разум налажу да морамо бити захвални свим који су погинули да би ми могли живети, заслужују наше најдубље поштовање, пали они под звездом или четничком кокардом. И под звездом као и под кокардом су гинули обични војници, људи са најсветлијим и најсветијим намерама da očuvaju svoju zemlju odnosno za slobodu i državu! Неки су на крају имали мање или више среће, неки су били на победничкој а неки на губитничкој страни. Под звездом или кокардом вршили су своју војничку дужност, наређења. наређења са убеђењем да бране народ. Ми који смо се родили после њих и одрасли у миру, живели и живимо свој живот док је њих појела мемла смрти у борби за слободу да би ми живели, немамо никакво право да их критикујемо поготово што не знамо какви би и сами били у њиховој ситуацији и “кожи”. Ми имамо само право на изучавање њихове борбе и битисања како би у интересу својих и будићих генерација извукли поуке које би нас подсећале у случају случаја да не чинимо већ познате грешке. На нама је да миримо а не да сукобљавамо јер сукобљавањем би били гори и од оних најгорих којима би неки од нас тако сведушно да пребацује и прекорава. Сви су они обични људи погинули да би ми живели боље у слободи, које нам нема без слоге. За неког је звезда а за неког је кокарда најсветлија и најсветија успомена и то са правом. На нама је да то више једном схватимо не само ради изгинулих и ради нас самих и наше деце односно надолазећих генерација. Слога нам је потребна као и у најсудбоноснијим данима опстанка, уколико имамо намеру да обстанемо и оставимо лепу и поштену успомену својој деци и унуцима. Русија и Путин нам светле пут којим нам ваља ићи. Звезда и кокарда су успомене за огроман број нашег народа, наше генерације и остаће за сва времена. Наша генерација мора поћи новим путевима по којима ће их долазеће генерације памтити. Будимо генерација помирења и слоге како би могли имати животне перспективе и како би нас по доброме деца и унуци памтили. Ми морамо сами своју нову историју да пишемо. Нова времена захтевају и нове одговоре. Нека нам остану и звезда и кокарда вечита успомена како коме ,онако како то успомене и јесу; неке неком лепе а неке и тешке па и трагичне. Са том истином морамо бити способни да живимо ради нашег опстанка, унука и деце а и људског достојанства. Галама и свађа није нити један проблем решила већ је сваки само увећала. БУДИМО ЉУДИ, ПОШТУЈМО СВОЈЕ И ТУЂЕ УСПОМЕНЕ НА СВОЈЕ ПОГИНУЛЕ У ИМЕ СЛОБОДЕ !
НЕКА ЈЕ СЛАВА СВИМ ПАЛИМ БОРЦИМА ЗА СЛОБОДУ!

Душан Нонковић-Теодоровић

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: