Хрвати избачени из марша победника

Ketrina Iluzija
(Фото: С. Принцип)
(Фото: С. Принцип)

Хрвати избачени из марша победника

Сиднеј – Свечано расположење међу Србима током прославе Анзак дана у Сиднеју, посвећеном сећању на савезничке хероје оба светска рата, нарушено је инцидентом групе Хрвата који су такође хтели да марширају. Сврстали су се у колону са ешелонима савезника, носећи транспарент са шаховницом и натписима „Croatia“ и „Croatian army“, као и поруком: „Бранити домовину срцем хрватским“.

Вест о њиховом доласку стигла је до Срба који су се налазили знатно иза у колони.

„Ово је била очигледна провокација, људи су били веома узнемирени. Могло је свашта да се догоди“, каже Милан Бркљач из српског одбора за АНЗАК. Он додаје да су се Срби трудили да спусте тензију и реше проблем на цивилизован начин.

„Ово је био поступак с намером да се Срби испровоцирају на реаговање, што би могло да доведе до наше суспензије са свечаности“,  оцењује Бркљач.

Српски Главни одбор за АНЗАК одлучио је да ни на који начин неће дозволити да се у маршу нађу представници нације која је ратовала на другој страни од савезничке.

„Нас 25 изашло је и стало испред Хрвата. Направили смо кордон да они не би прошли. Били смо сасвим мирни“, наводи Бркљач.

Срби су потом замолили полицајца да позове појачање, дошло их је петнаестак. Срби су онда отишли код маршала параде и проверили има ли Хрвата на списку учесника.

„Није их било. Зато смо тражили да разговарамо са Бобом Бетијем, одговорним за организацију и упозорили га да би могло да буде великих проблема, да су Хрвати у оба светска рата били против савезника и да била срамота за све ветеране да сада овде марширају „, рекао је Бркљач.

Он додаје да је Бети после консултација отишао вођи хрватске групе и затражио да се разиђу.

„Он му је рекао да имају одобрење хрватске државе и да представљају хрватске војнике који су у Авганистану. Ипак су отишли, а ми смо упозорени да останемо мирни“, наводи Бркљач.

Када су Хрвати отишли, Срби су се вратили на место свог ешелона.

Бркљач напомиње да је поставио питање да ли хрватска држава може да одлучује у Аустралији.

„Рекао сам да су у Авганистану били и немачки војници. Значи ли то да би сада и Немци овде могли да марширају“, питао је Бркљач организаторе.

С. Принцип / Вести

3 Antworten

  1. Ништа није чудно. Данас Хрватска слави и велича своје подвиге у борби противу Срба и Србије, док су се ослобађали сами себе.
    Врхунац прекрајања историјске истине у Србији покренуле су присталице пораженог четничког покрета (Д.Михаиловића), који су се током тог рата ставили у службу окупатора. А како је Немачка била окупатор, која и покреће прекрајање те истине Другог светског рата, са циљем „помирења“ у Србији је подстакла еуфорију присталица поражених у том рату, да омаловаже победнике и прикажу их у кривом светлу, да би на њихово место устоличили своје прваке, који су над српским народом током рата, извршили више злочина него што је то окпатор лично чинио.. Србија је прекривена споменицима прошлости, који говоре ко је и од чије руке настрадао. Тако нам је историја у камену уклесана. Сада се руше ти споменици, каљају се имена хероја, које је народ и песмом прославио, да би се на то место уздизали злочинци из тог времена

    • Milane jabuko. Kakve veze ima ovaj Vas komentar sa temom? To sto su Vasi sa nekom 8. Ofanzivom stigli iz Like ili Korduna i zaposeli tudju imovinu u Beogradu, Sremu, Backoj i Banatu (na cijem celu je bio Titov general Tudjman), ne daje Vam pravo da kritikujete Australijske veterane u vezi njihive odluke ko od njihovih saveznika jz dva svetska rata ima pravo, a ko ne da bude u njihovoj koloni i koloni njihovih saveznika. To sto je 1944. i 1945. Tito presvukao ustase, domobrane, Handzar diviziju i baliste iz Skenderbeg divizije, i prisio im petokrake tamo gde su 4 godine stajale neke druge oznake, moglo je proci kod Vas bez bilo kakvog komentara, ali kod Ruskih, Americkih i Australijskih veterana to nije „pilo vodu“. Oni vrlo dobro znaju ko je sa njima bio na istoj strani, ko spasavao njihove pilote po Srbiji i ko im je sve bio saveznik.

      • Схватио сам да још увек свако маршује у неком свом маршу, којег ће будућност оцењивати. Потомци ће доживети последице нашег промашаја. Права истина ће тек доћи и свако ће се наћи тамо како је и заслужио. „У лажи су кратке ноге“.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: