Отворено писмо поводом шездесетогодишњице престанка постојања логора Јасеновац

Unbenannt 1СРБСКИ НАРОДНИ ПОКРЕТ – ИЗБОР ЈЕ НАШ

В. Степе Степановића 62, 78 000 Бања Лука, Република Српска
Телефон/Факс: +387 (0)51 439 045, 065 492 529, http://www.plebiscitrs.org, info@plebiscitrs.org

Отворено писмо поводом шездесетогодишњице престанка постојања логора Јасеновац
Због жеље многих да се објави текст предсједника Покрета од прије десет година, а поводом престанка постојања логора Јасеновац, ми Вам га прослјеђујемо.
Сјећање на патње и страдање људи – жртава геноцида у логору Јасеновац, оприсутњава нас и тјера да не размишљамо само о броју страдалих. Да ли је то тристо, петсто, седамсто хиљада или више људи, жена и дјеце ту убијено. Тај број се из дана у дан повећава јер и дјеца њихове дјеце у њима су убијени. Ми морамо мислити како да не допустимо да се слични злочини икад више понове, а неће ако будемо јаки. Јаки смо ако будемо јединствени као народ, и не само да будемо добри и честити грађани, већ далеко више од тога: да се бринемо, старамо и волимо народ свој.

Обиљежавајмо страдања и патњу српског народа не само због невиних жртава, јер невино страдалим Небеско царство је загарантовано, већ ради нас. Да нас ти трагични догађаји опомињу да морамо бити на путу јединства, вјере и храбрости, како се нико не би усудио да нас нападне и злочин да учини.
He желимо данас да прозивамо оне који су криви за такво злодјело и оне скривене који су стајали иза тога. Нека и њих Бог погледа. Не би ли схватили сву дубину гријеха који учинише, не само према нашој браћи, већ и према себи и своме потомству. Нека им Господ опрости јер «не знају шта раде», а ми морамо да праштамо ради љубави Христове. Морамо да праштамо и ради нас самих, јер само љубављу испуњени можемо опростити таква злодјела и разумјети недужног страдалника, сада већ светог Вукашина, који каже свом џелату: „Младићу, само ти ради свој посао“.

Слушамо злонамјерне или из незнања приче да је српски народ најгори народ, а заправо, српски народ је страдални народ који је прошао кроз муку и патњу, часно носећи свој крст. И управо оном кога воли Господ ставља трнов вјенац. И зато у то српски народ треба вјеровати као у Бога што се вјерује. Ово је вријеме кад остављамо свак‘ свој траг неизбрисив, по којем ћемо се памтити, а Бога ми и тражити. Будимо добри! Немојмо дозволити да у нама умре Христос, а Каин да живи. Немојмо ићи путем братоубиства да будемо попут оног који се памти по глави Георгиа Петровича Чарнога, јер онај који крене тим путем, мислећи да ће на тај начин усрећити себе и свој народ, разочараће се као човјек који је бацао мрежу да улови мјесечину.

Немојмо се разочарати у политику и политичаре, јер и они могу бити добри и поштени. Потребно је да народ не буде равнодушни посматрач, већ да активно учествује и покажемо, не само толеранцију, већ љубав.

И на крају, онај народ који изњедри стихове „Сине Марко, једини у мајке, боље ти је изгубити главу него своју огријешити душу“, не треба да брине за своју часну будућност. Ово треба да знају и наши политачари, те да се приближе и узвисе према величини народа свог.
Бања Лука,
28.04.2015.

Предсједник Покрета
Дане Чанковић

UnbenanntUnbenannt 2

Advertisements

Eine Antwort

 1. Поштовани г.Чанковићу
  и остали демагошки слично-мишљеници!

  Ви сте свој избор донели, да ли је часан и исправан, не знам
  али нека Вам је милостиви Бог у помоћи.
  Такође сте овим писанијем рекли шта мислите и ако сам добро схватио још нам више показали ко сте.
  Шта нам то за Бога милога предлажете, саветујете и куда нас то поново води ако не у неки нови лагер.
  Било би то тако идеалистичко утопистички дивно, добро и племенито када би насупрот нас имали дивне, добре и племените особе и хришћане али авај друже, сурова и свакодневна реалност је другачија.
  У коме то свету Дане брате Ви и слични живите?
  Набројите ми макар три политичара-државника код нас до сада.
  Ево 70 година ми не знамо тачну, јасну и потпуну ИСТИНУ о Јасеновцу и осталим небројеним стратиштима, зашто?
  Коме то све и дан данас смета Истина, само истина и ништа друго осим истине, ма како болна била!
  Зашто је Црвена армија пројурила поред Јасеновца не ослободивши га, као и борци НОР_ за 4 дуге године.
  Који су то све ,,мајчини синови„ забрањивали да се комплетно истражи документација и детаљно испитају злочинства истовремено тотално затирући и уништавајући места злочина и све постојеће објекте?
  Треба ли на многобројне одговоре чекати још 70 година!
  Од средине `41 до 22. априла `45 (6 месеци после ослобођења Беогада) усташки монструми са знањем и одобрењем Хитлера, а уз свеопшту подршку архијеретика и пучанства изживљавали су се над наивним и невиним жртвама, које су то постале не само због свог имена и презимена већ и дугорочног користољубља.
  Којим правом и аргументима Ви и сви остали (богови) тврдите да ето просто ,,нису знали шта чине„, а јесу.
  И раде то и дан данас, што само слепци не виде или неће да виде, само суптилнијим ,,мекшим„ средствима.

  Морбидније од тога може бити само (свеопште присутно) екуменско писаније, медијско ламентирање и ,,ораторско сећање„ по србским стратиштима уместо личног и колективног ПАМЋЕЊА жртава.
  Искрено се питам, откуд одједном напрасно, оволика потреба за оваквим братствољубиственим текстовима баш као да су их преписивали једни од других неки пагански полагачи венаца.
  Оваквим незнавеним ставовима и порукама појединаца који своје мишљење (за нечије бабе здравље?) намећу свима осталима, ваљда неспособним да мисле и својом главом у стилу:,,другови! ми морамо, ми требамо, ми хоћемо„?
  Најављено је да се жели довести ватикански архијеретик како би се и духовно оскрнавиле сени наших предака!

  Бити хришћанин за мене лично значи: бити кадар стићи и утећи те на страшном мјесту постојати, свакодневно са покајничким сузицама доследно и стамено сведочити Бога Живог, распетог и васкрслог.
  Бити хришћанин не значи бити некакав хибрид, о свом јаду забављени шмокљан, већ доследан подвижник, борац и победник живота над смрћу. Ја и нико мој нема право и унапред опраштати џелатима, не у туђе име.

  Ниједан искрени хришћанин једноставно нема могућности да опростити грехе за које се и не тражи опроштај који нису окајани нити покајани, већ се чак величају или умањују, офрље како коме када припадне за потребу.
  Правда не само да није задовољена (а верујем да ће бити) него се чак толико болесно извргава руглу да се инквизиторска агонија наставља до данашњих дана стварајући нове аветиње, поборнике усташтва и нова крвна кола. Историја и логика су до сада показивале: ко није освјетлао геноцид, дочекао га је рецидив. Тако је то код свих материјалистичких религија и нихилистичких филозофија.
  Смирене ријечи св. мученика старца Вукашина из Клепаца ,,Само ти дијете ради свој посао„ данас треба понављати и изговарати можда више него икада пре, ето докле смо дошли, омладина поготову.

  Дубоко повређен, потрешен и згрожен свим овим шта се, како се и на који начин пише о овој (како за мене тако и за многе чудом неким претекле потомке мученика) теми, молим читаоце за опроштај због мојих опомињуће тешких и горких речи.
  Мој избор је: да вечито памтим, да тражим и захтевам Истину, да не будем прелешћено слепи вођа слепцима, да не праштам кад није за праштање, а Бог ће пресудити свима нама само је то извесно.
  Једноставно нећу старог џелата за новога брата.
  А све што бива нек смо му наредни.
  Потомак жртве из Јадовна број 8700 и неки.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: