Duško Bošković , Razmišljanja jednog Jugoslavena

sssrYUsad

Razmišljanja jednog Jugoslavena

Napomena: Tekst pišem latinskom srbicom da ga mogu pratiti i oni koji ne poznaju праву србицу.

Gledajući ovu sliku ne može se oteti zaključku da je SAD rasturio i SSSR i Jugoslaviju samo da bi napokon mogao da bude prvak svijeta u košarci i da se prave važni. Jugoslavija je bila moćna država jer je imala u sebi kvalitetan i za velike domete upotrebljiv narod, ipak su to srbski geni što pokazuju oi najnovija genetska istraživanja. Dajte nam loptu i odmah smo prvaci svijeta u bilo kakvom loptanju.
Dajte nam žica i metala i odmah napravimo ponajbolji tenk na svijetu u svojoj klasi, avion, našu varijantu kalašnjikova…

Ko je imao pasoš Jugoslavije sa kojim je imao prolaz u najširi spektar zemalja svijeta, nije se mogao ne osjećati Jugoslavenom bez obzira kojem narodu ili naciji pripadao. Da je država potrajala još kojih desetinu godina zaokružila bi se jugoslavenska nacija koja bi daljnjim oblikovanjem i kanalisanjem prerasla u jugoslavenski narod. Baš kao što Slovenci za ovo malo godina stasaše u Slovenački narod. Po istom principu bi se mogao napraviti i Slavonski narod u još uvijek nepriznatoj pokrajini Slavoniji. Obje nacije imaju u korijenu Sl(o)(a)v. Isto pravilo važi i za Dalmatince koji imaju svoj karakter i specifičnost, a takođe žive u još uvijek nepriznatoj pokrajini Dalmaciji.

Država se zvala Jugoslavija pa je logično da se i njeni stanovnici nazivaju JugoslAvenima, a ne JugoslOvenima. Jer se država nije zvala Jugoslovija. Ali se mnogi ne drže ove činjenice. Kao što se ne drže ni činjenice da je jedan od nus-produkata pravljenja sira – sirutka, a ne surutka kako je mnogi nazivaju. Jer se mliječni proizvod ne zove sur, nego sir.

Riječ „slaven“, je novosrbska riječ nastala od starosrbske „slavjan“. Radi potvrde, zgodno je udubiti se u nazive gradova po uKrajini, pošto se tamo vodi veoma ozbiljan rat i često to bude tema po medijima. Uočimo napr. Slavjanoserbsk (Славяносербск), Slavjanogorsk (Славяногорск) i sl.

Na stranu sve ideologije, vjere i politički momenti, ne treba omalovažavati i zenemarivati istinu da se svako ko je vidio svijeta kao nosilac prodornog jugoslavenskog pasoša, nije mu se moglo desiti, a da se ne poistovjeti sa imenom države čiji se pasoš koristio, i to više nego sa imenom naroda ili nacije iz kojeg je poticao. Osim toga svi stranci su nas gledali kao Jugoslavene i nisu se zanimali pretjerano sa detaljima od kojeg smo roda, kao što se ni mi u slučaju Belgijanaca ne upuštamo do kojih su Valonaca ili Flamanaca. Dešavalo mi se čak da neki koji su me primali u svoje automobile ili kamione koje sam zaustavljao kao autostoper, da ne znaju za državu Jugoslaviju, ali kada sam spomenuo Tita odmah su znali o čemu se radi. I nisu me izbacivali iz auta poslije spominjanja Tita, za šta bi se sada to često dogodilo na prostorima bivše Jugoslavije.

Dakle, kao nekadašnji Jugoslaven postao od Srba, kojima sam se ponovo vratio rasturanjem domovine, jer nema se gdje, predlažem da se osnuje pokret Jugoslavena koji bi u slučaju prerastanja kritične mase sljedbenika prerastao u partiju koja bi morala radi svog digniteta da pokrene slijedeće stvari:

1. Podizanje tužbe protiv secesionista bivših jugoslavenskih republika Slovenije, Hrvacke, Makedonije i BiH za zločin protiv mira, kao najteži zločin što postoji

2. Podići tužbe protiv svih država koje su priznale ove bivše jugoslavenske republike za udruženi zločinački poduhvat protiv mira, kao najteži zločin što postoji.

3. Tražiti od UN da se spomenutim republikama doda ispred imena „Bivša Jugoslavenska Republika“ – BJR Slovenija, BJR Hrvacka, BJR BiH, BJR Makedonija, jer prethodno nisu postojale kao države tako imenovane. (Srbija i Crna gora su unijele u Jugoslaviju svoju državnost, bile su kraljevine, pa se o ove dvije države ne može govoriti kao o dvjema bivšim jugoslavenskim republikama i ne može ovo pravilo da se primjenjuje).

Od novaca dobijenih po osnovu tužbi možemo kupiti neko ostrvo daleko od ove balkanske promaje i prometnosti i kupit neko odgovarajuće ostrvo sa blagom mediteranskom klimom koje neće biti na putu osvajača pa da na miru provodimo život slušajući jugoslavenski rokenrol.

Kakav je, ljudi moji, Jugoslavija imala rokenrol …

Duško Bošković , 16.03.7523 godine

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: