ИЗДАЈА: Од данас Србија признаје пасоше тзв. “Републике Косово”

ИЗДАЈА: Од данас Србија признаје пасоше тзв. “Републике Косово”

55757_vucic-nikolic201-beta-marko-rupena_f

Од данас становници „Косова“ са косовским пасошима могу да путују преко граничних прелаза у Србији, ка Хрватској, Мађарској, Бугарској и Македонији, укључујући и са аеродрома у Нишу, а аеродром Никола Тесла могу да користе још од 22. септембра, саопштено је из канцеларије заменице косовског премијера, Едите Тахири.

Овај споразум ступио је на снагу дан након што су косовска и српска делегација у Бриселу постигле договор о томе да се посете косовских и српских званичника од 1. децембра договарају преко официра за везу у Београду и Приштини, уместо досадашњег посредовања ЕУЛЕX-а, као и дан након што је српска влада усвојила нову уредбу о признавању диплома косовских универзитета. Истовремено, са српске стране нема званичне потврде, или демантија ове вести.

siptarski pasos

Данас ступа на снагу споразум о слободном кретању постигнут 16. септембра, на основу којег ће грађани са косовским пасошима моћи преко Србије да путују у треће земље, а преко аеродрома и копнених граничних прелаза са Хрватском и Мађарском, пренели су данас косовски медији, позивајући се на саопштење за медије из канцеларије заменице косовског премијера, Едите Тахири, издато након јучерашњег састанка српске и приштинске делегације у Бриселу.

Овај споразум ступио је на снагу дан након што су косовска и српска делегација у Бриселу постигле договор о томе да се посете косовских и српских званичника од 1. децембра договарају преко официра за везу у Београду и Приштини, уместо досадашњег посредовања ЕУЛЕX-а, као и дан након што је српска влада усвојила нову уредбу о признавању диплома косовских универзитета.

Од данас становници Косова са косовским пасошима могу да путују преко прелаза – Шид, између Србије и Хрватске, Келебија – између Србије и Мађарске, Градина, између Бугарске и Србије, Прешево – између Србије и Македоније, укључујући и са аеродрома у Нишу.

У саопштењу из канцеларије Едите Тахири, међутим, како преносе косовски медији, истиче се да грађани Косова са косовским пасошима још од 22. септембра могу да користе београдски аеродром “Никола Тесла” као транзитни аеродром за путовања.

У Бриселу су 16. септембра српска и косовска делегација постигле два споразума о слободи кретања и струји. Ови разговори у Бриселу, међутим, ни на једној страни претходно нису били најављени за јавност, са изузетком јучерашњег саопштења из канцеларије косовског премијера да у Бриселу у уторак борави косовска делегација која води разговоре о “процени тока примене бриселског споразума о прикупљању царинских прихода на два гранична прелаза на Северном Косову,” те да ће одржати “билатералне састанке са представницима ЕУ у вези са постигнутим бриселским споразумима о питањима енергетике и телекомуникација.” Ни у њему, међутим, тада није најављен разговор са српском страном, као ни разговори о слободи кретања

Марко Ђурић обмануо јавност у септембру: Признали смо само личне карте, не и пасоше

У изјави за Вечерње новости од 18. септембра, два дана након постизања проширеног споразума о слободи кретања, директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, рекао је да Србија не признаје косовске пасоше, те да овај споразум то и не подразумева, али и да ће грађани Републике Србије, како је рекао, са личним картама “привремених институција у Приштини” (како Марко Ђурић тепа инстиуцијама самозване “Републике Косово”) моћи да користе додатне граничне прелазе у транзиту, како би се проширила слобода кретања и омогућило да аеродром у Београду има више путника.

vucic_34

“Ова мера не значи употребу било каквих других исправа, осим исправа Републике Србије на целој територији земље и не укључује никакав договор о пасошима. Он проширује слободу кретања и омогућиће да аеродром у Београду има више путника, а да транзит робе и људи, без обзира на националност, буде несметан,” навео је тада Ђурић.

(Коссев.инфо)

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: