ERDOGAN I TURSKA U ŠOKU: Putin zapretio ratom ako Turska nastavi mešanje u sirijski sukob

ERDOGAN I TURSKA U ŠOKU: Putin zapretio ratom ako Turska nastavi mešanje u sirijski sukob

vnfekpjghjfdja-600x431Ratoborni turski predsednik nazvao je svog ruskog kolegu kako bi raspravljao o najskorijim regionalnim događajima, posebno rastućem konfliktu u Siriji.

Kako navode Moscow Times, renomirane rusko-engleske dnevne novine, predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji vodi svoju uobičajenu ratobornu retoriku protiv sirijske vlasti Bašara el Asada, rekao je svom ruskom kolegi da je Turska navodno dostigla prag na kojem više ne može da bude ravnodušna prema „ljudskom pokolju“ u ovoj ratom rastrgnutoj arapskoj državi.

Na Erdoganovo iznenađenje, Putin je bio veoma ljut i besno je upozorio turskog predsednika da se ne meša dalje u unutrašnje poslove Sirije inače će Rusija biti primorana da spreči Tursku da izazove katastrofalan rat u regionu.
Zapanjeni turski predsednik je zatim upitao Putina da li njegove burne primedbe predstavljaju direktnu pretnju upućenu Turskoj, na šta je Putin odgovorio: „Gospodine predsedniče, možete protumačiti moje reči kako god želite“.

Ruski predsednik je takođe podsetio Erdogana na gorku činjenicu da je upravo pogrešna i ratoborna politika Turske prema sirijskoj krizi odnela živote na desetine hiljada nedužnih građana i odbrusio turskom megalomanskom predsedniku da prestane da podržava džihadističke teroriste koji su postavili kampove za treniranje i skloništa unutar turske teritorije.

Pouzdani izvori navode da su ruske obaveštajne službe došle do podataka da Turska po nalogu Zapadnih partnera planira upad na sirijsku teritoriju.

Treba podsetiti da je Erdogan nedavno praktično naterao turski Parlament da usvoji odluku o dopuštanju turskoj vojsci da izvrši invaziju na Siriju.

Pošto su vođeni intenzivni razgovori o priključenju Turske, Evroazijskoj Uniji kao i o razvoju privredne saradnje, očigledno se Erdogan preračunao kada je mislio da ima Putina u šaci.

No Erdogan je očigledno prevideo jednu prostu stvar, da Putina nisu saterali u ugao ni mnogo veći igrači od njega.

Dr Ismet Barjaktar, istaknuti univerzitetski profesor specijalizovan za političku i društvenu istoriju Otomanskog carstva i moderne Turske, veruje da je Erdogan tokom svog telefonskog poziva pokušao nekako da odvrati Putina od nastavljanja sa vojnom i političkom podrškom sirijskom predsedniku, ali izgleda da Moskva ne može da nađe lojalniju i pouzdaniju alternativu Asadovom režimu.

Dve susedne države pored Crnog mora ekstremno se razlikuju u svom pristupu sirijskom konfliktu. Turska ima veliku želju za promenom režima u Siriji, dok Rusija ostaje jedan od najčvršćih podržavaoca režima Bašara el Asada.

(Webtribune.rs)

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: