Glavni urednik Vučiću: Pitanje je samo , da li smo u stanju da sagledamo sopstveni krah ..pa da uradimo nesto.“???

Početna / Front Page Slide Show / Glavni urednik
Glavni urednik

Glavni urednik

PIŠE: Nataša Mijatović
Ništa manje ili više nisam očekivala od Vučića kao apsolutnog vladara svih i svega u Srbiji. Preko dve godine vlasti bilo je dovoljno da ovaj čovek od Srbije napravi jedno veliko – ništa. Ali bukvalno. Ništa.
Sigurno je u tom ništavilu uspeo da napravi i nešto, za one koji ga podržavaju ovde i tamo negde, ili samo za sebe lično. Međutim, sve to košta sve građane Srbije. Nama je ostalo ono veliko „ništa“, kao najopipljiviji dokaz gde se trenutno nalazimo. Nigde.
Nije potrebno više pisati o potpunom neznanju ili svesnom uništavanju svega što čini jednu državu, od institucija do društva. Pitanje je samo zbog čega ili koga je sve urušeno, ukinuto? Pitanje je i zašto strane administracije ćute o skandalima koje nam priređuje ova vlast svakodnevno? Da li je priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije zaista cena našeg nestajanja? Ili je reč o nečem drugom? Da li smo u stanju, kao narod, da prepoznamo sopstveni krah i učinimo nešto po tom pitanju?
Neverovatno je da, nakon ukidanja emisija, napada poslanika vlasti na zaštitnika građana ili na nevladin sektor od strane ministra pravde u skupštini, ruženja naroda od strane premijera u svakom monologu u medijima, mi ne možemo da nađemo model kako da izađemo iz mraka koji nam se nameće pod mantrom „reforme“.
Bez obzira na turbulentnu prošlost i pojavu apatije među građanima Srbije, neshvatljiv je pristanak na konstantni pritisak vlasti. Nemamo pravo da pristanemo na fašizaciju društva, na obeležavanje neistomišljenika u medijima i skupštinskim klupama od strane vlasti. Bilo da je reč o pritisku na sudije u tekućim postupcima, bilo da je reč o osumnjičenima.
Aleksandar Vučić i njegovi sledbenici iz pokreta naprednjaka, jer ovde nije reč o političkoj partiji, daju sebi za pravo da novinare nazivaju doušnicima, stranim i domaćim plaćenicima, neistomišljenike zaverenicima, a sve građane dovode do ivice egzistencije u nedostatku otpora, uzimajući im tako i posednje što ostaje- dostojanstvo.
I nije premijer jedini odgovoran za sve. Jedan ministar je čak rekao, objašnjavajući smanjenje penzija, da oni ne idu na posao, te da ne moraju da kupuju odela. Druga dva ministra sama sebi postavljaju pitanja u emisiji. Teško da postoji ministar u vladi koji je ostao neokaljanog obraza.
U međuvremenu, friziraju se podaci o napretku Srbije u reformama. Ubeđuju nas da sve bolje živimo i vređaju nam inteligenciju podacima o smanjenom broju nezaposlenih, rastu standarda i ostalim bajkama koje nisu dovoljne da zažmurimo pred stvarnim svetom oko sebe.
Jasno je. Nekakvu korist od dolaska na vlast sigurno imaju i pojedinci i predstavnici administracija van Srbije koji su i podržali i ćute nad očiglednom dehumanizacijom našeg društva.
Svako od njih zadovoljiće sopstvene interese. Kada se to desi, šta će ostati od nas?
Kada su osvajali vlast, bivši radikali su tvrdili da je dovoljno da demokrate nestanu sa političke scene. Tvrdili su da ćemo postati bogata zemlja čim „oni prestanu da kradu“.
Umesto toga, povećani su porezi, smanjene su plate i penzije, u javni sektor ugurani su sledbenici pokreta Aleksandra Vučića. Intelektualci bi možda i rekli koju protiv sunovrata u koji nas vodi Vučić, ali nema Olje da ih sasluša, nema Sarape da ih pita, nema Đorđa da ih provocira i sve je manje urednika kojima je društvo važnije od volje premijera. Ukratko, premijer je postao glavni urednik svih medija. Čast izuzecima koji još mrdaju, ali koji nemaju dovoljan uticaj na javno mnjenje.
U toj opštoj kontroli javnog prostora, u kom se veličaju parade, donošenje zakona po hitnom postupku, gde se, preko noći, uništavaju životi mnogih bez prava na pretpostavku nevinosti, postajemo divlje društvo, sve više nezadovoljni zbog nesklada onoga što nam se servira i onoga kako stvarno živimo.
Glavni urednik Vučić ne haje za to. Optužuje narod zbog kog će, kako kaže, loše završiti. Elem, najveći smo mu neprijatelji, tako zli i nezahvalni. Glavni urednik, premijer Srbije, svakako će obaviti ono zbog čega je konačno i došao na vrh države. A to nije dobrobit svih nas.
Možda i može da uređuje sve medije. Pitanje je samo može li i do kada, da upravlja i našim životima?

Eine Antwort

  1. Чудан текст, истргнут и неразуман. Као да се ништа лоше није догодило претходним владам, већ садашњој и да је од ње почело. Када се делило повећање, а не зарађено, само се малоуман радовао томе, Умни човек осетио је велику опсност и указивао на проблеме, али га нико није слушао. Па и када се држава требала бранити, више их је издало, него оних који су били спремни да се окупацији супроставе.
    Често и наручена критика служи нашим непријатељима.Па и критика, која само види све црно, није искрена.Недостају ли ргументи критике, она је онда лаж.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: