BOGIĆEVIĆ UNIŠTIO KOSTAJNIK: Bahati tajkun otrovao celo selo, niko mu ništa ne može

apokalipsa

BOGIĆEVIĆ UNIŠTIO KOSTAJNIK: Bahati tajkun otrovao celo selo, niko mu ništa ne može

Društvo 16:04, 03.11.2014.

Autor: Zoran Šaponjić,Foto: Zoran Šaponjić

Nakon što je premijer rekao da će država intervenisati jer je vlasnik rudnika „Stolice“ poručio da narod crkne, uverili smo se u užas meštana Kostajnika

KOSTAJNIK – Selo ispod jalovišta rudnika „Stolice“ šest meseci doživljava apokalipsu!
Kroz naselje, koji metar od kuća, teče siva, odavno mrtva Kostajniča reka i nosi otrov sa jalovišta, kancerogeni arsen, cink, olovo, antimon… Težak, užasan smrad oseća se već na prilazu selu. Kad se priđe bliže koritu reke, postaje nepodnošljivo. Smrad guši meštane, steže grlo. Nad domove je naneta visoka brana, iza koje su još milioni tona jalovine. Donja, manja brana, ona bliža selu, popustila je još u maju, a ova veća… Samo se čeka taj zlokobni trenutak.

Ovo je nekad bila plodna njiva... Dragoljub Stefanović Ovo je nekad bila plodna njiva… Dragoljub Stefanović

Života više nema

Premijer Vučić je prekjuče u Krupnju istakao da će država reagovati kako bi se rešio problem s isticanjem jalovišta iz rudnika, koji je u vlasništvu koncerna „Farmakom“ Miroslava Bogićevića. On je objasnio i zašto:
– Shvatili smo da moramo da intervenišemo jer imamo neodgovorno ponašanje i neodgovornog privatnika, koji nikog ništa ne pita i kaže: „Ja sam bogat i imam nekoliko aviona, ali ne dam pare za to, narod neka crkne, a vi iz države gledajte šta ćete.“

Od majskih poplava Kostajnička reka pronela je niz selo, ka Jadru i Drini 80.000 tona opasne jalovine. Samo jalovište izgleda kao mesečeva površina. Tu života više nema, ni cveta ni travke, sve dokle dopire siva jednolična masa. Nema života sve dok je nabujala Kostajnička reka plavila proletos. Njiva Dragoljuba, Miladina i Melenka Stefanovića, prostrana čitav hektar, zatrpana je sa metar otrovnog nanosa. Čak i da se sa nje sve to odnese sa 1.000 kamiona, oni ne znaju da li mogu sejati jer pitanje je dokle su otrovi iz rudnika prodrli u zemlju.

Siva i mrtva... Kostajnička reka Siva i mrtva… Kostajnička reka

Ostaće gladni

– A ovo nam je najbolja njiva, sejali smo kukuruz, detelinu… Tri porodice su živele od toga – kaže Dragoljub.
Uzvodno, kuća Stojana Ðuričića je na tri metra od već mrtve reke.
– Ne mogu od smrada prozor da otvorim – veli Stojan.

Preko puta je kuća Ivanke Mićanović. Preti joj klizište.
– Nadnela se zemlja nad kuću, opasno je i zanoćiti – kaže Ivanka.

Preporuka kriznog štaba
NE SPAVAJTE U SVOJIM KUĆAMA

Krizni štab opštine Krupanj izdao je početkom avgusta preporuku meštanima Kostajnika „da noću, za vreme padavina, ili najavljenih padavina ne spavaju i ne borave u svojim kućama iz bezbednosnih razloga, odnosno zbog mogućnosti pokretanja većih količina jalovine“.
– Moja kuća je u crvenoj zoni. Kad su padavine, sklonimo se kod komšija koji su u brdu. Ne strepim za sebe, već za decu – kaže Milan Obradović.

Predsednik MZ
PRETI PUCANJE VELIKE BRANE

– Nemoguće je više živeti u ovoj dolini. Kroz selo teče reka otrova, uguši nas smrad, zemlja je zatrovana, preti nam potop od velike brane, te pitam kako ovde opstati? – kaže predsednik MZ Kostajnik Zoran Ob

Izvor, Kurir

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: