Петиција чешких странака и удружења за ослобађање др Војислава Шешеља!

Димитрије Марковић

Петиција чешких странака и удружења за ослобађање др Војислава Шешеља!

3 Votes

ДА слободи говора, НЕ политичким процесима. Ослободите Др Шешеља!

Ладислав Земанек, NE BRUSELU, 29. октобар 2014
Превод са чешког: Димитрије Марковић, РЕЦИ НЕ ЕУ

vojislav-seselj

Ми, доле наведене чешке странке и удружења, снажно протестујемо против политичког процеса са др Војиславом Шешељем, који је након политичке наруџбине инсценирао Међународни кривични суд за бившу Југославију, и тражимо да се одмах пусти!

Иако поменути суд , чији је оснивач Савет безбедности УН, глуми непристрасност и објективност, не може бити ни најмање сумње да је, у ствари, инструмент САД и ЕУ у текућој борби против српског народа и његове државе. Ову чињеницу је могуће поткрепити безбројном количином доказа. Мишљења смо да хашки трибунал мора да буде укинут, његове жртве рехабилитоване и обештећене, а сви они који су учествовали у политичким процесима, који својим исмевањем правде и истине сносе поређење са праксом тоталитарних режима, заслужено кажњени.

Др Војислав Шешељ је од стране хашког трибунала, којем се добровољно предао, затворен од 2003. Оптужница га терети за ратне злочине које је починио својим говорима као председник патриотске Српске радикалне странке, током рата у Југославији. Од самог почетка трибунал крши његова права: забрањивао му је посете чланова породице, одбијао је његово право да изабере браниоца, ускраћивао му је потребну медицинску негу, установио је ограничење од осам стотина речи жалбе, материјале везане за његов процес није му давао на матерњем српском језику и слично. Постоји такође оправдана сумња да су покушали да га отрују.

Шешељево здравствено стање се знатно погоршало у ћелији. Здравље му је у 2006. години нарушио штрајк глађу, на који га је натерао незаконит поступак судија и очигледно гажење права оптуженог. Четири године касније, као резултат конзумације затворске хране, дошло је до даљих озбиљних здравствених компликација које су почеле да слабе након што је прешао на своју храну. У 2012. години му је отказало срце и плућа, а пре неколико дана код њега је откривен рак јетре. Евидентно је да је узрок озбиљног здравственог стања др Шешеља више од једанаест година затвора.

За све ово дуго време нису успели да докажу кривицу председника Српске радикалне странке ни по једној тачки оптужнице. Иако су у марту 2012. године биле изнете завршне речи, пресуду још нисмо дочекали, а судије њено доношење непрестано одлажу. Зашто? Није у томе ништа више и ништа мање него еминентни политички интерес. Шешељ на слободи представља за заинтересоване кругове на Западу и за онај део политичке сцене у Србији која тежи да се придружи Европској унији и НАТО-у, исувише велику претњу.

Шешељ захваљујући својим политичким способностима, ширини погледа, образовању, непоткупљивости, конзервативном погледу на свет, дубоком патриотизму, одбрани српских националних интереса и, на крају, али не и најмање важно, борби против агресивне политике САД, ужива широку популарност и његов повратак би искомпликовао пут Србије у ЕУ и могао означити почетак краја Западног утицаја у земљи. Управо је то био разлог за његово затварање. У својој књизи је то чак признала и бивши главни тужиоц хашког трибунала, Карле дел Понте.

Ослобађање и одштета за др Војислава Шешеља је једино праведно решење. Нећемо се помирити са тим да у тзв. демократским државама долази до политичких процеса и прогона грађана из политичких разлога. Слобода говора мора бити поштована. Ако није тако, онда не може да се говори о демократији и људским правима.

У Прагу, 28. октобра 2014.

До 28 октобра 2014 проглас су подржале следеће организације:
Národní demokracie
Přátelé Srbů na Kosovu o. s.
Evropská fronta solidarity pro Kosovo
Národní prosperita
Vlastenecká fronta
Národní myšlenka
Nezávislá média – občanské sdružení
České hnutí za národní jednotu
Generace identity
и Ладислав Батора (Ladislav Bátora), истраживач у области ратних судова

Проглас међутим, можете да подржите и Ви!
http://jednej.parlamentnilisty.cz/petition.php?id=2462

Иницијатор петиције и декларације може се контактирати на следећој адреси: zemanek.ml@gmail.com.

***

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: