У дипломатију са кривичним досијеом

Награђена за крађу буџета: Јасна Матић (Фото: ФоНет)
Награђена за крађу буџета: Јасна Матић (Фото: ФоНет)

У дипломатију са кривичним досијеом

Share

Београд – У српској дипломатији један скандал сустиже други. Брука са запошљавањем старлета још се није слегла, а у јавност је доспела вест да Србију у свету представљају људи са кривичним досијеима: Јасна Матић, бивша министарка телекомуникација и Бранко Лазаревић, некадашњи шеф кабинета министра полиције Ивице Дачића.

Матићева, кадар Млађана Динкића, хапшена је крајем марта под оптужбом да је као директорка Агенције за страна улагања и промоцију извоза СИЕПА оштетила буџет за око милион евра.

Недуго по изласку из притвора отпутовала је у Њујорк на заседање Борудбенд комисије за дигитални развој при УН у коју је делегирана као државна секретарка пре три године. Она међутим, тврди да је њено чланство у том телу лично, невезано за државу, иако је на сајту комисије уписана као представник Србије.

Док од Матићеве пере руке Министарство за трговину и телекомуникације, ресор спољних послова је без одговора као и у случају Бранка Лазаревића, отправника послова у Амбасади Србије у Атини.

Њега је Специјално тужилаштво за организовани криминал оптужило за одавање тајни нарко клану Дарка Шарића. Лазаревићу је суд вратио пасош уз јемство од 59.400 евра, а он се муњевито вратио у Атину као главни представник државе, јер амбасадор Србије у Грчкој још увек није изабран.

Слање људи против којих се воде судски процеси да представљају земљу у иностранству, дугогодишњи југословенски и српски амбасадор Душан Симеоновић види као потез власти испод сваког политичког и моралног критеријума.

„Да ли то значи да их шаљу ван земље да би их тако спасавали“, пита Симеоновић за „Вести“. Он истиче да тиме званични Београд показује однос српске владе према државама у које шаље оптужене.

„Српска власт треба да се пита како ће гледати на нас после таквих потеза“, каже пензионисани амбасадор који је службовао у дипломатији четири деценије.

Осим у Атини, Београд ни у Берлину нема првог дипломату већ скоро годину и по дана. Кини се „посрећило“ почетком овог месеца када је из Србије после скоро две године стигао нови амбасадор – Милан Бачевић, бивши министар рударства, иначе пријатељ председника Србије Томислава Николића.

Амбасадорску фотељу у Вашингтону, празну годину дана попуниће Ђерђ Матковић, саветник премијера Вучића.

Прибићевић и алиментација

Министарство потреса и афера „алиментација“, пошто је Сана Кнежевић, бивша супруга Огњена Прибићевића, амбасадора у Великој Британији, у спору због те принадлежности која је према њеним речима знатно умањена у односу на амбасадорова примања. Она тврди да се Прибићевићева плата приказује на око око 600 евра како би избегао плаћање тачног износа алиментације на примања која са накнадом за увећање трошкова живота, услова рада и издржавање чланова породице у иностранству, прелази 4.000 евра.

„Тим избегавањем уз помоћ МСП-а неки амбасадори свесно наносе штету рођеној деци“, каже за наш лист Кнежевићева и додаје да ће правду, ако треба тражити и пред Међународним судом у Стразбуру.

Понижавајући однос

Однос власти према дипломатији Душан Симеоновић карактерише као политички немар.

„Власт на дипломатску службу која је драгоцена и у економским односима са другим земљама, гледа понижавајуће и омаловажавајуће“, каже Симеоновић и додаје да је именовањем бивши државних функционера на амбасадорска места у дипломатији све мање професионализма.

Д. Декић / Вести

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: