Vidojević poručio Stefanoviću: Ministre reforma policije mora krenuti od glave, ne od repa!

Vidojević poručio Stefanoviću: Ministre reforma policije mora krenuti od glave, ne od repa!

El. pošta Štampa PDF

Beograd, 13. oktobar 2014. godinePozivajući se na neimenovane izvore iz policije mediji pišu da više od 100 pripadnika Žandarmerije ima krivični dosije, ali da polovina njih nisu okarakterisani kao „ozbiljan bezbednosni problem“, jer je reč o osobama protiv kojih su prijave podnošene zbog saobraćaja. Druga polovina žandarma je, međutim, okarakterisana kao problematična, a postoje i oni koji nemaju dosije, ali koji su, kao incidentne osobe sa sumnjivim konkatima, čak veći potencijalni bezbednosni rizik. Navodi se da su popisani svi u Žandarmeriji koji imaju problematičnu biografiju i da će biti urađena nova sistematizacija radnih mesta i strogo određena njihova zaduženja. Nezavisni policijski sindikat Srbije ovim povodom pita ministra policije Nebojšu Stefanovića da li će doći stvarne reforme policije ili je samo cilj izneti “prljav veš” u javnost i okaljati ugled policije.
Momcilo Vidojevic uniforma“Gospodine Stefanoviću, od trenutka kada ste stali na čelo MUP-a pričali ste o reformama koje su nepohodne, što kao sindikat podržavamo. Međutim, postavlja se logično pitanje da li se te reforme spovode putem medija iznošenjem mnogih stvari u javnost, očigledno bez razmišljanja da se time narušava ugled policije kao institucije i njenog elitnog dela – Žandarmerije”, navodi Momčilo Vidojević, predsednik NPSS.
“Reforma policije ne može se sprovesti na pravi način ukoliko se ne sprovede reforma rukovodećeg kadra i ukoliko se ne procesuiraju rukovodioci organizacionih jedinica odnosno načelnici i njihovi saradnici, o čemu smo vam u više navrata govorili i dostavljali dokaze. Reforma policije mora krenuti od glave, ne od repa”, navodi Vidojević dodajući da je nekome, očigledno, cilj da se “nešto konačno odradi” sa Žandarmerijom.
“Da li smanjenjem plata, ograničenjima njihovih ovlašćenja ili možda čak i raspuštanjem Žandarmerije. Može se zaključiti da se upravo zato i vodi ovolika hajka. Ne želeći da branimo bilo koga, a ponajmanje one koji su se ogrešili o zakon, moramo da primetimo ministre da vaše nepromišljene izjave tipa da je neki policajac ili predstavnik policije neradnik, kriminalac ili šta već, dovode do toga da građani u jeku ekonomske krize upiru oči u policiju i tzv afere koje svakodnevno popunjavaju novinske strane. Ministre konačno je vreme da krenete u ozbiljnu i korenitu reformu MUP-a, ali sigurni smo da u MUP-u ima kvalitetnih kadrova sa kojima se ona može sprovesti bez medija i tzv spinovanja javnosti”, zaključio je Vidojević.
“Ministre moramo da vas podsetimo da veliki deo pripadnika Žandarmerije čine oni koji su obavljali svoje poslove u zonama borbenih dejstava na prostoru Kosova i Metohije, kao i da je velikom delu njih porodica ili ostala na Kosovu ili je deo njih izginuo u albanskim terorističkim akcijama. Zato je neophodno da konačno sprovedete ono na šta smo više puta ukazivali, a to je da se reši status tzv učesnika borbenih dejstava, kao što su mnogo pre Srbije taj status rešile zemlje u okruženju”.
“Što se tiče Žandarmerije, veći broj njihovih pripadnika su časni i pošteni ljudi koji svoje zadatke obavljaju profesionalno i pošteno, kao što su najteži i najodgovorniji poslovi obezbeđenja delikatnih skupova, Kopnene zone bezbednosti i slično. NPSS vas još jednom podseća da termin koji često koristite – da su pred zakonom svi isti – mora da bude merodavan i za vas, odnosno, i vi kao prvi čovek MUP u obavezi ste da poštujete zakon”, završava Vidojević.
Info NPSS!

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: