“THE NEW YORK TIMES”: Ratna korupcija – prevareni ukrajinski vojnici

Ukraine army soldiersLetos sam primio službeni dopis u kojem sam obavešten da sam pozvan u službu u Ukrajinskoj armiji, i da ću za nekoliko nedelja biti poslan na istok, gde se naši vojnici bore protiv boraca koje podržava Rusija.

Veoma mi je stalo do moje zemlje i želim da je branim. Ali suočio sam se sa dilemom: da li da odem u rat, znajući da ću morati da platim više od 2.000 dolara iz sopstvenog džepa za vojnu opremu koja bi mogla da mi spase život, jer je zvanična korupcija ostavila Ministarstvo odbrane bez dovoljno materijala za regrute? Ili da platim 2.000 dolara mita za papire koji bi lažno posvedočili da sam zdravstveno nesposoban za vojnu službu?

Uvek sam bio protiv korupcije, velikog problema u mojoj zemlji, i to ne samo za naše vojnike koji se bore protiv ustanika. Moj brat, koji služi na istoku, dobio je samo stari AK-47 kada je stupio u vojsku. Moja porodica, poput mnogih drugih, morala je da posegne u sopstveni džep da mu kupi neophodno: našli smo polovnu NATO uniformu, pancir, šlem, nišan za pušku, štitnike za kolena, čizme i zimsku opremu – sve za oko 2.400 dolara.

Srećom, mogli smo to da priuštimo. Srednja mesečna plata u Ukrajini je oko 260 dolara, što znači da prosečna porodica ne može da opremi svoje sinove i braću za rat. Plata mobilisanog vojnika kreće se od 185 do 417 dolara, u zavisnosti od čina i specijalizacije.

Mirnodopska korupcija indirektno pogađa ljude. Ali u ratu, može biti ubojita poput metka.

Rat Ukrajine sa proruskim borcima došao je iznenada i zatekao je vladu nepripremljenu. U sovjetsko vreme, vojska je bila relativno dobro opremljena, ali u decenijama od tada naša vojska je oslabila, jer se smanjivala potrošnja na odbranu. U novije vreme, procedure kupovine Ministarstva odbrane su se držale u tajnosti – na primer, nigde nisu objavljivani standardi za pancire, pa je vlast mogla u tajnosti da kupuje materijal slabog kvaliteta. To obično i radi.

Kancelarija glavnog tužioca nedavno je objavila optužnice protiv nekoliko bivših funkcionera Ministarstva odbrane koji su kupili vojne pancire lošeg kvaliteta. Optuženi su da su za 5,6 miliona dolara kupili 17.080 loših pancira koji su, po izveštavanju ukrajinskih medija, odgovorni za desetine ranjavanja i smrti tokom vojnih operacija na istoku. Kažu da panciri nisu bili u stanju da izdrže direktan pogodak metkom.

U avgustu je predsednik Petro O. Porošenko otpustio dva direktora nabavke iz Ministarstva odbrane, zbog korupcije. Po izveštajima medija, biće optuženi za proneveru državnog novca, ali ne i ubistva iz nehata.

Nove procedure nabavke trebalo je da spreče korupciju koja je rizikovala živote naših vojnika. Ministarstvo odbrane je 2013. izjavilo da je Biro za unutrašnju kontrolu otpočeo posebnu istragu u ime armije, pod rukovodstvom tadašnjeg ministra odbrane Pavla Lebedjeva. Pre toga je bilo relativno lako za birokrate iz ministarstva da ugroze integritet istrage. Međutim, u junu su predstavnici unutrašnje kontrole isključeni iz komisija za nabavke i izgubili mandat da proveravaju vojne ugovore. Službeno obrazloženje vojske bilo je da u vreme rata vojno rukovodstvo mora da ima autoritet i slobodu nabavke kako bi što brže opremilo vojsku.

ukrajina vesti ukrajinski vojnik2

Brat mi kaže da mu je nedavno rečeno da sam nabavi zimsku opremu, pošto vojska ne može da garantuje snabdevanje. Ako su promenili sistem nabavke da bi je ubrzali, zašto i dalje govore vojnicima da se snalaze sami?

Tetjana Čornovil, bivša novinarka imenovana da predvodi antikorupcijske mere nove vlade, nedavno je dala ostavku. „U Ukrajini nema političke volje za beskompromisni i široki rat protiv korupcije“, izjavila je novinarima.

Obični narod Ukrajine želi da pomogne svojim vojnicima. Kupovinom posebnih narukvica skupljaju novac za vojsku i poklanjaju vreme dobrovoljačkim organizacijama. Ali ima izveštaja da su neke od tih akcija pomoći čista prevara. Čuo sam da je jedna organizacija koja je skupljala donacije od javnosti za vojnu opremu pokušala tu opremu da proda vojnicima.

Korupcija se javlja u mnogim zemljama. Ali, u Ukrajini je sam sistem korumpiran. Mito podmazuje točkove svih institucija, bilo u javnom ili privatnom sektoru, pa čak i u nevladinim organizacijama. Bez tog maziva, ništa se ne kreće.

Ukrajinski narod i neki naši napredni politički lideri imaju volju da sprovedu reforme, ali je zamajac usporen otkad su protesti prošle zime oslobodili naciju od predsednika Viktora F. Janukoviča. Sada, u vreme tenzija sa Rusijom i nereda na istoku, mnogi od nas su zabrinuti da će rat protiv korupcije biti izgubljen. Ako do reformi ne dođe sad, možda neće nikad.

U sklopu mog posla kao oficira za vezu sa NATO, nedavno sam boravio u Britaniji da sa Transparensi internešnal (Transparency International) istražujem programe protiv korupcije. Oni se bave važnim poslom, problemima transparentnosti u vojnoj industriji i državama širom sveta. Ali, u Ukrajini, to nije dovoljno. Da bi se zemlja „izlečila“, potrebno je učešće svih delova društva, i politička volja.

Zasada su borbe na istoku utihnule i moguće je da neću ni morati da idem na front. U svakom slučaju, ako se borbe ponovo razbuktaju i mene pozovu, odlučio sam da ne izbegavam aktivnu službu mitom. Imam 33 godine i sposoban sam za službu. Ali ako me pozovu da se borim za svoju zemlju, hoću da imam odgovarajuću opremu da mogu da se branim. Ako stavljam svoj život na kocku, želim da znam da mi moja vlast obezbeđuje najbolju zaštitu koju može da priušti. Trenutno nisam baš siguran u to. A strahujem i za brata, koji je još uvek na frontu.

Verzija ovog teksta štampana je u izdanju za Njujork, 8. oktobra 2014, na stranici A29, pod naslovom „Prevareni vojnici Ukrajine“

Sa engleskog posrbio: Nebojša Malić

(Stanje stvari – Oliksandr Lapko) http://www.intermagazin.rs/the-new-york-times-ratna-korupcija-prevareni-ukrajinski-vojnici/

2 Komentara/Odgovora

 1. niki Says:
  Ma vi niste normalni to je jedino sto mogu da zakljucim.Vi da promenite zemlju u kojoj vise od 60% ljudi govori ruski jezik i da im to zabranite.Jevrej presednik u zemlji gde je 80% stanovnistva pravoslavci,nova vlada bez pravoslavaca i u njoj sve katolici i jevreji i zvanicno 4 ministra iz fasistickih stranaka.Svi podsekretari za bezbednost iz fasistickih stranaka,Krimu koji ima po vasem ustavu pravo na referendum o otcepljenju od ukrajine hocete da to zabranite,unistavate vlastite gradova,spaljujete ljude po Odesi samo sto traze i imaju pravo po svim svetskim standardima da zadrze Ruski jezik.Pogazili ste dogovor koji je Rusija potpisala sa EU o prestanku demonstracija,izvrsili ste drzavni udar i sta sve jos niste uradili i ubijali ste svoje ljude iz snapera na majdanu samo da bi izvrsili drzavni udar i uspelo vam je iako u proseku ni 5% ukrajinaca nije ucestvovalo u tome.Da medjunarodno pravo funkcionise svi vi i svi ovi sto vas podrzavaju bi zavrsili u Ninbergu ali nadam se jos da ce vas Rusi i Kinezi nauciti pameti.
 2. ПЕТАР Says:
  Тако је Ники.
  Свака ти је на месту, али и да знају српски не би те разумели.
  Ево ти пример Хрвата.
  Сво као пресликано.
  Запад и њихови дупли стандарди коштају нас све укупно веома много.
  Али наше памети нема довољно да догађаје усмеримо другим током.
  А и они и ми го……

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: