Фредерик Хархоф: Натерали су нас да ослободимо ратне злочинце Готовину и Маркача

Хроника

Фредерик Хархоф: Натерали су нас да ослободимо ратне злочинце Готовину и Маркача

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 09. октобар 2014.
Хашки суд не дијели правду, већ проводи политичке одлуке, написао је Фредерик Хархоф, један од судаца на међународном трибуналу у Хагу, у писму својим колегама. Садржај писма објавио је дански дневни лист БТ.

У писму се Хархоф посебно осврнуо на недавне ослобађајуће пресуде Анти Готовини, Младену Маркачу, Момчилу Перишићу, Франку Симатовићу и Јовици Станишићу. „То је противно свакој врсти правде“, написао је Хархоф реферирајући се на ослобађајућу пресуду хрватским генералима Готовини и Маркачу.

„Американац Мерон вршио притисак на суце да ослободе Готовину“

„Амерички предсједник Хашког суда Теодор Мерон вршио је притисак на своје колеге у случајевима Готовине и Перишића. Било му је јако стало да дође до ослобађајуће пресуде и имао је среће када је у задњи час успио наговорити остарјелог турског суца да промјени мишљење“, пише Хархоф.

„Остарјели турски судац“ на којег се Данац позива је Мехмет Гунеј, 77-годишњак који је гласао да се Готовину и Маркача ослободи. Подсјећамо, до ослобађајуће пресуде хрватским генералима дошло се прегласавањем; троје судаца било је за (Мерон, Гунеј и Патрик Робинсон), а двоје против (Фаусто Покар и Кармел Агиус).

„Рецентне пресуде изазвале су код мене дубоку професионалну и моралну дилему, коју нисам до сада искусио. Најгора од свега је сумња да су неки моји колеге изложени политичком притиску. То сасвим мијења премису мога посла, који би требао служити принципима разума и правде“, пише Хархоф.

Притисак из САД-а и Израела?

У свом драматичном писму дански судац истиче да су хашки суци присиљени свјесно пуштати ратне злочинце на слободу. Као извор таквих притисака Хархоф је истакнуо предсједника суца, Американца Мерона, који је био шеф судског вијећа које је ослободило Готовину и Маркача.

„Чини се да се војни естаблишмент у моћним државама попут САД-а и Израела престрашио да се Хашки суд превише приближава највише рангираним војним дужносницима. Јесу ли израелски или амерички дужносници извршили притисак на америчког предсједника Хашког суда да промјени тијек судских поступака?“, пита се Хархоф у свом писму.

(index.hr)

 

5 Antworten

 1. Зашто је већина међународних телевизијских канала обуставила емитовање и превод говора председнице Аргентине на седници Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку?
  Одговор је једноставан. Кристина Фернандез де Кирхнер је
  прешла “црвену линију” Сједињених Америчлких Држава и њихових савезника!
  Главне тачке говора госпође Кирхнер, објављене су ипак на друштвеним мрежама:
  “Овде смо били пре годину дана, када је као” терористички режим “означена влада сиријског председника Асада, а подржали смо “побуњенике” (у Сирији), које сте дефинисали као”револуционаре“.

  Са напред објављеним текстом, који разоткрива све мутне и прљаве радње, иду на штету и главног кривца који у овом времену наноси и највеће зло човечанству.

  Нови Хладни рат покреће Алијанса запада, која се нашла у периоду веома дубоке кризе и слично Хитлеру, по доласку на власт, за излаз из кризе види у жестоком конфротирању са остатком света. Није случајно бивши кубански лидер Фидел Кастро, сада у позним годинама, оптужио НАТО (а тиме и САД), да планира !рат до истребљења“ противу Русије. Он је у тексту, којег су вишде медија бјавиле, новог генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга оптужи за гајење мржње према Москви и руским савезницима. Слушајући, каже Фидел, новог генералног секретара НАТО-а да таква мржња на његовом лицу и какав изузетан напор он чини противу Руске Федерације. Даље је он у свом чланку назвао Североатланску алијансу „екстремнијом и од фанатика Исламске државе“.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: