ИНТЕРВЈУ : ВЕЉКО ГУБЕРИНА ДОАЈЕН ЈУГОСЛОВЕНСКЕ АДВОКАТУРЕ “ НИКО ЗАЛУД ЗЕМЉОМ НЕ КОРАЧА “ ДА СУ СРБИ ПАМТИЛИ ИСТОРИЈУ ДО ОВОГА НЕ БИ ДОШЛО !

Славица Јовановић

ИНТЕРВЈУ : ВЕЉКО ГУБЕРИНА ДОАЈЕН ЈУГОСЛОВЕНСКЕ АДВОКАТУРЕ “ НИКО ЗАЛУД ЗЕМЉОМ НЕ КОРАЧА “ ДА СУ СРБИ ПАМТИЛИ ИСТОРИЈУ ДО ОВОГА НЕ БИ ДОШЛО !

Славица Јовановић | Славица Јовановић   | 29.09.2014.
ИНТЕРВЈУ : ВЕЉКО ГУБЕРИНА ДОАЈЕН ЈУГОСЛОВЕНСКЕ АДВОКАТУРЕ

ИНТЕРВЈУ

ВЕЉКО ГУБЕРИНА  ДОАЈЕН ЈУГОСЛОВЕНСКЕ АДВОКАТУРЕ   “  НИКО ЗАЛУД ЗЕМЉОМ НЕ КОРАЧА “
ДА СУ СРБИ ПАМТИЛИ ИСТОРИЈУ ДО ОВОГА НЕ БИ ДОШЛО!

Вељко Губерина је један од доајена југословенске адвокатуре . Рођен је 9. септембра 1925. године у Вргин Мосту, на Кордуну . Борио се и изборио против смртне казне. Младић и старац . Нејаке је од јаких бранио . Мале је учинио великим .Неуморни краљ судница , осим што је бранио више од од 750 осумњичених, написао је и на десетине књига, међу којима су “ Бранио сам“ , „Реаговања“ , „То сам и рекао“ , „Сведок историје“… итд . Никад на раскршћу. Ни пречицом, ни заобилазницом, никад на погрешном колосеку. И увек испред. Предодређен да побеђује. Пакосници су знали да говоре: – Зар је овај још жив? “ А он је остајао достојанствен, недодирљив, неподмитљив. Кад су сви говорили углас, ћутао је ! Кад су сви ћутали, плашећи се и своје сенке- он је говорио! Осуђивао свет, плакао над судбином мале Милице Ракић , плакао са лелекачама  које синове изгубише на Косову . Године 2000. одлазио у  Косовску Митровицу  да одбрани Србе од монтираних судских процеса . Старац са еликсиром младости, енергије и упорности . О њега су  оштрили зубе  и често без зуба остајали, јер Вељко Губерина је доајен југословенске адвокатуре, велики Србин и велики Православац, добитник ордена  Саве првог степена 1977. године Признање му је уручио Патријарх Србски Господин Павле  лично . Био је два пута председник адвокатске коморе Србије , једном председник Савеза републичких и покрајинских адвокатских комора Југославије . Често помаже православне манастире .На правном факултету додељује се награда за беседништво, коју је он устројио . Својим неуморним прегалаштвом доказао је да “ нико нико  залуд земљом не корача“ . Оваква инспиративна биографија била је изазов за овај интервју .

– Бранили сте Србе са Косова, зато нас интересује Ваше  мишљење о независности ове србске покрајине?

-То је оно због  чега морам да признам – да горим , јер припадам генерацијама које су расле , развијале се и стасавале на Косовском миту. За мене, као човека са  Кордуна , чији су родитељи живели под Фрањом Јосипом и Аустроугарском , који су исто тако имали сан , да један део , тај део србског народа буде придодат нашем центру  Србији . Они су доживели 1918. годину . Ја сам рођен у земљи у којој су остварени снови нас  Срба из свих могућих крајева . Зато отворено кажем да то нико не може да оспори . Зато кажем и да сагоревам по том питању .Људи су ми говорили : – Ако, нека је пропала твоја Србска Крајина , псовао си, сви знамо  у овој улици! А ја овде станујем 61. годину ! У улици Кнеза Милоша у Београду. Цела ова улица је центрум . Овде је председништво Владе, овде је Генералштаб , овде су сви судови , али и сва могућа финансијска олигархија , сви су се они овде сконцентрисали . Овде је центар Београда, а Београд је центар србског народа!

-Говорите узбуђено и огорчено ?

– Био сам  јако  разочаран што после петог октробра, који сам као и многи други једва дочекао и сматрао сам да ће за неколико година од тада доћи поново оно срећно доба у коме сам рођен и у коме сам живео и које сам са правом опет очекивао . Међутим, видео сам да се то није остварило и због тога сам почео да пишем неку врсту монографије . Не монографије моје породице, него прилика , времена у коме сам живео . С обзиром на порекло моје породице, на евентуални мој статус и на  начин на који сам кроз живот ишао , био сам у ситуацији да све добро пратим . Осмотрио сам све тадашње догађаје . Да се похвалим, управо је објављена моја књига „Сведок  историје“ , која обухвата период од мог детињства у Вргинмосту и Кордуну, где сам рођен, до Карловца, где сам ишао у основну школу и у Гимназију . До 1941. године живео сам срећно, све до доласка усташа. Тада сам морао да побегнем у Србију, као и сви остали . За време окупације, био сам лепо примљен у Јагодини .

– Јагодина Вам се одужила ?

– Јагодина то памти. Чак сам добио и плакету града , као заслугу што сам свуда причао да никада нећу заборавити прво парче избегличког хлеба, које сам добио у Јагодини , као и многи други Срби који су у Србији затражили уточиште . То сам увек причао, од Марибора доле до Битоља . И зато је то дивна и велика ствар , јер ја сам много пропутовао и свугде о томе говорио. Због тога је чак и Генерал Петар Грачанин , који је по свом статусу после Другог свтског рата био најутицајнији Јагодинац , а био је добро обавештен о мојим иступањима, једном приликом казао :“ Вељко Губерина је господин који је рекао да никада неће дозволити да се неко „набаци“  на било ког сељака из среза Величког Јагодине и Поморавља „. Дошли смо све су нас  издржавали , прихватили под свој кров и сви смо остали живи . И сви смо се вратили тамо одакле смо побегли . Због тога сам био дужан да опишем то време у коме сам живео. Да опишем и оне личности које су по мени биле врло значајне за живот моје државе . Описао сам и ове последње догађаје . Ја то свуда отворено причам, зато мене нема на телевизији , ни у новинама, јер кажем једну ствар …

– А шта то кажете?

-Обраћам се председнику Републике и Премијеру речима : – “ Председниче Републике , Премијеру , како то да нисте никада казали : ви господо из НАТО-а , који сте нас  тако зликовачки напали  без одобрења ОУН ;, говорили сте да сте то морали да урадите , како би спасили од хуманитарне катастрофе милион Албанаца , које је Милошевић протерао са њихових огњишта , иако то није тачно ! Није их протерао Милошевић , него су их протерале ваше бомбе „! Али, у то не улазим . Међутим , како то председниче , како то по Богу брате да Вас  Америка и цео  свет одушевљено дочекају , а ви немате смелости да кажете : – “ Ако сте нас  бомбардовали да се Албанци врате на своја огњишта , зашто сад дозвољавате њима , да терају наш народ, који је тамо по прецима везан за свој завичај“! И друга ствар, свима сам рекао да ће одговарати да ли на суду , да ли пред историјом србског народа . Зато ми је савест мирна, зато ме народ и сад зове у разне крајеве, иако се о томе не пише. Ја пишем , јер моје књиге , од Канаде до Аустралије , иако ни једна није пуштена у продају, него је по једна отишла свим нашим архијерејима , који их носе са собом . Моје књиге се налазе тамо у њиховом библиотекама , тако да наш србски народ на свим континентима зна да сам жив и здрав. О мом деловању извештава телевизија у Бечу , удружење „Истина“ , даје извештаје , све што кажем, забележено је у штампи.

– Какве су реакције оних који се не слажу са Вашим мишљењем?

– Није се допао мој протест овом мом комшији, овом америчком амбасадору, који се свуда меса, који је за мене као Лајстер , командант овде у име Вашингтона, али ипак су рекли :  то је казао Губерина! Ја сам задовољан. Па и сада су пренели то што сам ја рекао, да нико није казао оно што сам ја казао Туђману. И мени је Туђман рекао :“ – Губерина, ви Срби из  Хрватске, сте били грађани Хрватске. Па уместо да идете преко парламента  ви сте направили  оружану побуну против државе ! Говорио је да се позивам на стрпљење  и разговор , али је увек истицао , да никада Срби нису имали државу на територији Хрватске и да су били грађани  Хрватске , који су подигли побуну и зато Хрватска има право да  свим средствима заведе ред и мир ! А ја сада питам Тадића, питам Коштуницу , како то да ако то не зна Буш , јер Американци 250 година немају своје државности , ни државе, а ми који припадамо државама Европе, који смо хиљадугодишњи народ, како то да не кажете сада ви , са своје стране :  а шта су били Шиптари на територији Србије? Били су грађани државе Србије! Па зар они нису извршили побуну, оружани устанак против Србије ? Зато сам миран, о томе говорим и у мојој последњој књизи. Износим све што се дешавало и морам да признам, да је од 1965. године  било више поштовања ,   и за време Броза , него што има данас..

– Шта би посебно желели да поручите читаоцима?

–  Без обзира на све  ја верујем да неће  бити продатих душа који би и своју породицу  продали за тај проклети долар   и да се премијер  Коштуница тргао, јер  овако није говорио петог  октобра . Али , али када није могао од оног шиптарског олоша четири сата да дође до Грачанице и стигне на службу , иако је био уредно најављен , онда је дошао и казао: – “ Косово је било Србско и увек ће  бити Србско “ ! Е, сад и ја кажем :  ако он   остане при томе  и ако је тако прихватио и Тадић у кога немам поверења јер верујем овом првом , ако су се тако определили, да се никада не сме прихватити независност Косова , онда има наде. Ускоро ћу  бити  гост у  Бечу . Тамо ће моћи сви да чују поруку : нема Србина који ће икада акцентирати стварање неке државе на територији Србије , јер већ имамо шиптарску државу у Албанији . То само Американци могу да смисле, а  ови  други  би због  добре награде од стране шиптарског народа , хтели тако да причају . Али , ја ћу им рећи , да ово запамте!

-Шта је најдрагоценије што треба запамтити ?

– Нико није  питао ни немањичку Србију , ни Бугарско Царство, ни Византијко, када су дошле Османлије и покориле Србске земље.  Неколико векова су овде били робови, па су опет реституисане њихове слободе и 1912. године је  завршено то питање. Тада је решено питање између Шиптара и нас. Е, тако исто сада . Према томе, Америко, можеш не знам каквом  твојом силом  да наредиш, али запамти свака је сила за времена! На крају , србски народ треба подсетити да је 1217 . године Стефан Првовенчани , син Стефана Немање , крунисан круном Римског папе за србског краља , а 1219 . године овенчан је круном Светог Саве , као Србин Православац , Стефан Првовенчани . Према томе , ако је 1217 . године на мапама света Србија била уписана као Краљевина, погледајте данашње  мапе и погледајте где хоће да се испише име државе Албаније . Можда да сте то памтили , до овога не би дошло !

Разговарала : Славица  Јовановић

Интервју објављен у „Народној стварности“ од 12. октобра 2006. године

Eine Antwort

 1. Пажљиво прочитах напред што је изјављено, Као савременик свих догађаја, које је г. Губерина изнео. Неку годину сам млађи, али сам и сам добро запамтио проживљено време. На његову прошлост немам коментаре, као ни за све оно што је изнео из новијег времена. Не могу а да се и ја не огласим на ово задње играње са Србијом великих манипулатора. Ево како сам и ја реаговао на иступање америчког амбасадора у Београду:

  НЕДОБРОНАМЕРНИХ И ПОДЛИХ БИЛО ЈЕ РАНИЈЕ И САДА

  У време док Србија смуком покушава да превазиђе проблеме изазване у прошлости, недобронамерно са Запада и скромно обележавајући историјске догађаје веома важне за српски народ, појаве се, као и раније, појединци којима је намера да умањи и искриви та сећања, са намером да овај српски народ одвоји од руског. Подла намера је да се властити злочини, нанети на овим просторима, умањи и наметне једна друга подла намера како би се тиме бавили.
  На испад америчком амбасадора у Београду одговорио је руски амбасадор, јер је изјава америчког била намењена и Русији. „Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин изјавио је да суверене земље, попут Србије, саме одређују кога ће и када позвати у госте, а да би било добро да се дипломате, као његов амерички колега Мајкл Кирби који је недавно критиковао најављену посету руског председника Владимира Путина Београду, баве својим послом“ – објавила је бета. .
  И овом приликом, амерички амбаадор, као и сви његови предходници, показао је не само своје лице (манипулатора), које је дуго учило и научило да спроводи (гебелсовску) пропаганду.
  Амбасадор РФ са правом је реаговао чињеницама, које разоткривају подлу намеру и ту нема коментара.
  Прва изјава коју је дао амерички амбасадор је била ударна, и она је имала за циљ да се свету пошаље порука са полуистинама. Све што је касније изјављивао је са намером да остане дуго у средствима информисања, па и јавним наступима. Ти његови наступи, па и онај у Обреновцу, иза себе остављају ту подлу намеру. Тако ће он дуго остати присутан на српској сцени, па ће се њиме бавити не само јавна гласила, која и служе да се овакве подле намере пласирају, него ће се тиме бавити и чаршија.
  Све је ово намењено да се испирају мозгови, одавно испрани, код људи у Србији, да би се отупила оштрица српског незадовољства према САД и њиховим злочинима на овом простору. Неће им то поћи за руком, јер се злочини не заборављају.
  Серија америчких амбасадора – манипулатора и вештих изазивача унутрашњих сукоба овде, прошло је кроз наше дане, па и овај оседели не оставља утисак добронамерног већ злог човека, као што је и средина из које долази.
  То да је амбасадор побркао појмове „Трећа украјинска армија“ и „Трећи украјниски фронт“ и није грешка, јер му је то била и намера, а то је одговарало полотичким и медијским саветницима, американцима или србима, да се то догоди у првој изјавио и она је обишла свет. Касније све што се догађало имало је намеру да се овде бавимо њиме, а не оним што обичан свет обележава од срца.
  На ове испаде и оно све што се догађа, а посебно сталне уцене, које долазе са те стране, вероватно ће бити позван на предстојеће светковине из куртоазије, али се питам и очекујем шта ли ће ова наша несрећна средства информисања објавити и чиме ће се она бавити.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: