БИВШИ АНАЛИТИЧАР ЦИА: Надајмо се да ће Обама и ЕУ схватити да вуку тигра за реп

БИВШИ АНАЛИТИЧАР ЦИА: Надајмо се да ће Обама и ЕУ схватити да вуку тигра за реп

„РУСКА ИНВАЗИЈА” СЕ – ОДМАХ ПО ИСТОВАРУ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ – ВРАТИЛА У РУСИЈУ

Реј Мекговерн

 • РЕЈ МЕКГОВЕРН: Не знам како би изгледала инвазија Русије, али ово сигурно није била инвазија. Видео сам, иначе, пре 46 година праву инвазију – совјетску инвазију на Чехословачку

ВОЈНО-ХИСТЕРИЧНА машинерија званичног Вашингтона поново ради пуним капацитетом након што је Русија упутила колону камиона хуманитарне помоћи у град Луганск који је блокирала украјинска власт, пише бивши аналитичар CIA Реј Мекговерн у тексту „Хуманитарни „налет“ Русије“ који је објавио амерички информативни портал Consortiumnews.com.

„Запад је те камионе оптужио за „инвазију“, али то је била рекордно кратка инвазија – одмах по истовару, цео конвој се вратио у Русију… Не знам како би изгледала инвазија Русије, али ово сигурно није била инвазија. Видео сам, иначе, пре 46 година праву инвазију – совјетску инвазију на Чехословачку“ – написао је бивши аналитичар ЦИА.

Ова „хуманитарна инвазија“, уверен је Мекговерн, више подсећа на пробој блокаде – суровог вођења рата који је усмерен на уништење свега, укључујући и цивилно становништво.

Анализирајући догађаје последњих дана, аутор закључује да је „одлука да се крене у акцију“, коју је донео Кремљ, била не само оправдана већ и изнуђена.

Кијев не само да је недопустиво отезао процедуру пропуштања хуманитарног терета на своју територију, већ је и појачавао бомбардовање Луганска и тако стварао додатне тешкоће допреми хуманитарног терета.

Није тек тако Владимир Путин – пре сусрета са Петром Порошенком – јасно ставио до знања да је његова земља спремна да пружи хуманитарну помоћ становништву које се у Украјини налази под блокадом чак ако због тога буде морала да повреди њену границу.

Русија је оним што је учинила ставила до знања да постоје границе патњама људи, тврди овај експерт.

Москва је на агресију одговорила гестом добре воље и хуманим кораком – упутила је помоћ напаћеном народу.

„Тешко је ставити примедбу на такав корак, осим оних који су заслепљени агресијом. Има доста оних који би и у Кијеву, и у Вашингтону, желели да виде како ситуација прераста у шири оружани сукоб између Истока и Запада. Међутим, остаје нам да се надамо да ће председник САД Барак Обама, државни секретар Џон Кери и Европска унија схватити да вуку тигра за реп“ – написао је Мекговерн.

Дотичући се оштре изјаве коју је генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен, изнео поводом „продора“ хуманитарног конвоја у Луганск, аутор је написао да је тај исти човек пре 11 година изјавио да је „сто посто убеђен“ да Ирак има оружје за масовно уништење.

„Будите крајње опрезни – у току је пропагандни рат“ – упозорио је своје читаоце бивши аналитичар CIA.

         Г. Шимпрага

 

3 Antworten

 1. „Invazija Rusije konzervama, hranom za bebe, vodom za piće i generatorima za struju” je završena, a šta stoji u pozadini, teško može da se nasluti. Da li su kijevske vlasti prećutno dozvolile tu akciju ne želeći javno da se oglase, jer bi im velik deo sveta zamerio. Možde je došlo i do „zamora vlasti”, ili su vojni komandanti na položajima oponirali naredbe „kijevske lutke na koncu zapadnih savetnika”. Šta bilo da bilo, jasno je da su proruske snage neprimetno i dobro organizovano štitile konvoj.
  Može se zaključiti i to da su ruski vojni i politički teoretičari dobro procenili šta mogu da urade i sugerisali Putinu da napredi „humanitarnu invaziju”.
  Uz činjenicu da je to doprinelo jačanju morala novorusijskih snaga, u periodu prelaska s „partizanske koncepcije” na frontalnu, kada je nastupio period formiranja vojno-organizacione strukture snaga u istočnoj i južnoj Ukrajini, i da su protivofanzivna dejstva na taktičkom nivou dala rezultate, može se pretpostaviti (sa većom verovatnoćom) da kijevska politička vlast nema pojma o tome kako se ratuje, da su njihove iluzije o „oluji” doživele krah.
  To može da znači, takođe, da komandanti regularnih ukrajinskih snaga na frontu ne mogu da podnesu pisanje pisama na adresu najmanje 12000 porodica poginulih vojnika sa naslovom „Vaš dragi i nikad prežaljeni sin ili otac hrabro je poginuo u borbi za jedinstvenu Ukrajinu”.

 2. Milan, on August 17, 2014 at 12:48 nachmittags said:

  НИЈЕ САМО ТРГОВИНСКИ, ВЕЋ ОЗБИЉАН СУКОБА
  ЗАПАДА И ИСТОКА

  Један број чланица Западне алијансе води свој рат, који озбиљно угрожавају други део тог савеза. Прва, још раније када су намерно изазвати сукоби у Украјини, огласила се Немачка. Поред осталог, њихова прогноза даљег развоја догађаја је опстанак ЕУ. Како САД са делом њима верних, улазе у озбиљан сукоб са Русијом, уводећи санкције, сасвим је било очекивати и руски одговор.

  Низ мера које је РФ завела ЕУ озбиљно је узнемирио многе земље ЕУ, које ланчано реагују на оно што ће их снаћи. После Немачке, која је знатно омекшала односе са Русијом, огласила се Словачка, Мађарска, а биће их још,, да су им руске санкције озбиљно угрозиле привреду.

  Али, јастребови рата не знају за милост. Они имају свој циљ, Они ће жртвовати и “пријатеља” да тај циљ остваре.
  На помолу је сасвим нови процес са којим неће дириговати Запад (САД), јер ће интереси бити главна снага која ће будућност стварати, а не гола сила.

  Како се на путу овом процесу налазе ратоборне снаге, које зарађују убијајући другога, тај ће се процес веома споро одвијати, јер више будала маше оружјем него ли се паметних и умних људи боре за добро човека.

  Веома сликовито се изрази Виктор Орбан (Мађарска), позивајући Брисел, да размотри своју одлуку, је ово што их је снашло, када је ЕУ санкцијама Русији “пуцала себи у ногу”
  Данас, нешто слично и до сада, човек је стално величао “будалу”, која је у рукама увек витлала мачем и камџијом, демонстрирала насилника и силеџију, који је увек угрожавао умног и паметног човека.

  У народу је позната изрека: “са ким си онакав си”. И умни ако следи будалу, већа је будала од њега.

 3. НОВЕ КОНФРОТАЦИЈЕ ЗАПАД ИСТОК
  КАО ПОСЛЕДИЦА НАРАСТАЊА ПРОТИВРЕЧНОСТИ НА ЗАПАДУ

  Аутор је Збигњев Бжежински, а тема: „Америка – Кина и судбина света“. Познато је од раније да је он, у периоду успона крупног капитала, објављивао тмурне прогнозе, али се касније све то у пракси дешавало, и дешава. Он није критичар, он најављује црне прогнозе и даје смернице идеолозима, теоретичарима, планерима и извршним органима крупног капитала да на време, и на дужи рок, планирају контра мере, како би сачували империју.

  Soroš: Svet je blizu katastrofe, SAD će pogoditi klasni rat!
  Nisam tu da vas razveselim. Pred nama su veoma teška vremena, koja se na mnoge načine mogu uporediti s Velikom depresijom iz 30-ih godina, poručuje ovaj američki investitor.
  Многи теоретичари новог светског поретка, одавно су напустили да теоретки обрађују класе и класне сукобе. Скоројевићи настоје да докажу како нам прошлост и није важна, и да „нови век“ почиње без историје, без значајних људи, посебно у заједницама нижег реда. Сорошева порука, а није ни прва, озбиљно ће забринути крупан капитал, на чијим темељима почива америчко друштво.
  Nije trenutak misliti samo o zaštiti imovine, već i bukvalno izbeći katastrofu – изјави Сорош.

  Ни мало није наивно ово што је Сорош изјавио. Изгледа да је ова криза озбиљно уздрмала, посебно САД и тамошњи крупан капитал. Оно што тек долази тешко је прогнозирати и на уобичајени начин планирање противмере. Ерозија друштва, захваћеног и природним катастрофама, појава, више случајева, изношења најчуванијих тајни, „америчког демократског, неприкосновеног друштва“, на крају се откривају, и то од најобавештенијих кадрова, да су Сједињене Америчке Државе сасвим другачије од онога како нам се престављају. Управо је то држава која почива на сили, са највишим процентом становништва у њиховим затворима, расутим на многим мстима по свету.

  Као што се види, ове прогнозе настају у периоду озбиљне кризе која није увезена са стране, већ је продукт нагомиланих противречности система, који је дуго присутан на Западу.
  Дужи период америчких ратова које су започели амерички председници Буш старији, Клинтон, Буш млађи, на крају то наставља и Барак Обама, одразили су се на остатак света, као његова противречност. Амерички агресивни наступ у читавом периоду после Другог светског рата, на сва звона је објављено је да су САД „супер сила“, којој по законима јачег (као код сваке животиње), припада право да се ништа не може решити у свету без њихове сагласности. То је довело до тога, да сви досадашњи, а вероватно и будући председници „климаве“ суперсиле, имају основни задатак да у сваком контакту, било са пријатељем или непријатељем увек „покажу зубе“, и никако не смеју устукнути ни пред ким, јер је то пораз империје. Значи империја живи животом џунгле.

  „У мојој се земљи раде разна истраживања, доста поуздана и тачна. Једно од њих показало је да 70 одсто популације САД нема утицаја на политику уопште и да је политика никако не занима. Свега једна десетина одлучује о свему. Е, то није демократија, то је аутократија и то постаје јако опасно“ – рекао је Чомски. За разлику од Чомског, Бжежински не предлаже да се отклони главна препрека у развоју сваког друштва и развија као демократско друштво. Он, поред осталог говори да САД схватају важност унутрашњих реформи и предлаже: „за будући амерички просперитет и за њену конструктивну улогу на међународном плану, делотворно разрешавање слабости америчког секундарног образовног система такође ће помоћи отварању дугорочне перспективе Америке“.

  „У крајњој линији, амерички успех на плану самоодбране захева фундаметалну промену односа према друштвеној култури: према начину на који ће Американци дефинисати своје личне аспирације и етички садржај свога националног „сна“ – каже Бжежински.

  Зато смо преокупирани разним контраверзним написима, изјавама, порукама да те заболи глава, али, срећом не допире све то до масе, она има свој виртуелни свет садашњице, који се врти свуда, скреће на себе пажњу, а познато је, да човек размишља и прихвата само оно што види и чује, сада ретко чита, па и млади, који су тек на путу да наставе тамо где је неко завршио. А шта им се нуди???! Кампови блуда, параде срама, масовног дрогирања (посебно младих), шунд и нека сумњива перспектива. Резутат је познат. То читамо и слушамо свакодневно, окупирани смо екстреним понашањем, који захвати, не само људе широм света. Разара породицу, друштво, човека претвара у објекат, предодређен да умно не управља собом, у безумну и мало вредну јединку, изгубљену у простору. Какав је учитељ такав је и ученик, а ученик је огледало учитеља, али на свим нивоима васпитања. Од превелике „слободе“ и „права“, за које се, али само вербално, залажу „велики учитељи“, човек престаје бити слободан и без права, јер се не спроводи оно вредно, њега потискују безвредне појаве, које све то дуготрајно кваре. А где да тражимо кривца?! Сами размислите.

  Наравно, иза тих нагомиланих противречности, увек наступа снага која тежи да то измени, док мањина моћника настоји да се очува њена моћ и њој су потребни сукоби и стални ратови.
  Само малоуман човек не може схватити да противречности Запада су последица кризе, сукоба и сталне конфротације, овом приликом са Истоком, иза које се налази РФ, односно, највећа територија на Евроазијском простору, које насељавају словенски и сродни народи, који имају своју културу, језик, обичаје друштвене односе који их повезје, али су ти простори, од почетка 20. века нашли се на путу западних освајача, овом приликом и САД, као вештачком творевином белог човека, у којој је бели човек постао мањина, али је успео да придобије обојене људе да прихвате њихов агресивни наступ

  Европа је ушла у период великих конфротација изазавих унутрашњим променама, као пред сваки велики рат из прошлости, и не да само дозвољава да са њом панипулишу САД, већ постаје њихов пијон, на своју штету.
  Покушаји да се противној страни подметне кривица Русији, као што су то радили на многим местима, није успела. Може се сматрати да је амерички председник, у очима својих савезника изгуби на поверењу, јер се очито послужи и служи лажима и клизи у ред ранохушкача, доноси одлуке који су га на крају његовог другог мандата гурнули у ред ратних јастребова, који и нису у стању да другачоје мисле и одлучују, већ као гола сила над правом.

  Да би се разумела садашњост морају се сви догађаји повезивати са прошлошћу, устројством и историјом државе у распадању.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: