Хрвати у шоку: Путин нас упропастио санкцијама!

Објављено: 9. август 2014, 18:03

Хрвати у шоку: Путин нас упропастио санкцијама!

Share Button

Share

ЗАГРЕБ – У Подравци, највећем хрватском прехрамбеном извознику у Русију, јуче су добар дeо дана провели поређујући царинске кодове за пољопривредне и прехрамбене производе чији је увоз премијер Владимир Медведев декретом забранио на седници владе ударивши контра санкције Еуропској унији.

2 putin 650x390 Хрвати у шоку: Путин нас упропастио санкцијама!

– Разрадили смо неколико сценарија за санкције с обе стране, ЕУ и Русије, као и неколико сценарија којима ћемо умањити негативне последице – каже председник Управе Подравке Звонимир Мршић, који тврди како, ако је судити по царинским бројевима, њихови производи ипак нису на попису. Али, истиче како начин на који ће се у пракси интерпретирати нови прописи остаје под знаком питања.

– Русија је једно од тржишта на које смо ставили посебан нагласак и на које смо озбиљно рачунали ове године. Тамо  смо прошле године остварили 20-постотни раст, а исту стопу раста имали смо и у првој половини ове године, али је рубља у шест месеци ослабила 24 посто па то није било видљиво у кунским вредностима. Такав раст великим је делом резултат маркетиншких улагања које смо у Русији покренули две године – каже председник Управе Подравке која је у првој половини ове године на руском тржишту остварила 70 милиона куна прихода.

Умаци најважнији

Хрватски извоз пољопривредних и прехрамбених производа прошле је године досегао 20,9 милиона долара, а далеко највећи износ отпада на категорију “умаци и мешани зачини за умаке” чија је вредност прошле године досегла 6,9 милиона долара.

Из Агрокора, највећег хрватског пољопривредно-прехрамбеног концерна у Хрватској, кажу како “до сада нису извозили значајније количине на руско тржиште тако да санкције неће имати директног утицаја”.

У Атлантик групи, која у Русији остварује 5,6 посто прихода, али нису захваћени санкцијама, напомињу како је, с обзиром на дневни развој ситуације у овом тренутку, још увек тешко говорити о конкретним последицама заоштравања дипломатских и трговинских односа између ЕУ и Русије, иако је јасно да оне неће бити безначајне.

Неретву чека хаос

Разорне последице осетиће пре свега хрватски произвођачи и откупљивачи мандарина, којима је то главно извозно тржиште. Прошле године је на њега отишло 40 посто укупне производње, а ове се године очекује рекордан род од 80 хиљада тона.

Процењује се да је укупна вредност тржишта мандарина у Хрватској око 50 милиона еура, а откупом се бави 12 фабрика, при чему их је седам-осам оријентисано искључиво на руско тржиште. Изгубе ли га, мораће се оријентисати на европско тржиште, али ту су им велики конкуренти Шпанци који производе скоро десет пута више и продају по нижим ценама.

– Буду ли санкције на снази, то ће за продају неретванских мандарина значити колапс. У Русију се извози лакше, у ринфузи, и то је мање захтевно тржиште од западноевропског где је извоз скупљи и компликованији јер се мандарине морају паковати. Ове године би морало барем 30 хиљада тона од укупног рода бити пласирано у Русију или ЕУ јер хрватско тржиште, као ни оно бивше Југославије, толику додатну количину не може поднети – објашњава Деак.

Руске санкције осетиће и произвођачи јабука, каже Фране Ивковић из Хрватске воћарске заједнице. Каже како се у Русију извози око 500 тона јабука, зависно од године.

Куда с јабукама?

Иако је реч о сразмерно малом уделу у укупној хрватској производњи јабука – која је лане досегнула рекордних 120 хиљада тона, Ивковић упозорава како се извоз јабука у Русију свакако требао повећавати због нових насада који улазе у родну фазу. Посебан замах извозу славонског воћа у Русију требала је дати руско-хрватска инвестиција у Липику.

Наиме, сплитска фабрика Фрутарија, чији су власници Златко Матијашевић и Рус Андреј Цитриновић, завршава три милиона евра вриједну хладњачу у Липику. Већ су за ову годину уговорили откуп 5.000 тона јабука.

Неретвански плантажери у шоку због потпуне забране увоза

– Због рекордног рода управо вадимо визе и спремамо се на московски сајам воћа и поврћа, али ако се догоди забрана извоза мандарина, нећемо ни ићи – каже Дамир Деак, директор Кор Неретве, највећег откупљивача неретванских мандарина у 100-постотном власништву Конзума. Њима извоз на руско тржиште чини 10 до 15 посто прихода.

Прочитајте још:
ЛЕОНИД ТИБИЛОВ: Бићемо уз Русе и када Руси не буду Руси
Руска војска улази у Украјину као хуманитарни конвој!?

Једног од неретванских откупљивача мандарина који у Русију пласира већину рода је у лошем расположењу.

– Што сада рећи кооперантима којима смо цело време говорили како је све решено, како су уговори потписани. У репроматеријал су већ уложили велике износе, а сада је питање колико ћемо моћи откупити – каже нам саговорник који је желео остати анониман. Процењује како о мандаринама зависи и до 10.000 људи којима је то стални или додатни извор прихода па додаје како се ове године у долину Неретве требало слити 30 до 40 милиона евра.  Ово мирише на трагедију – закључује. Упозорава да је тешко у неколико месеци изаћи на ново тржиште, слаже се да је ЕУ захтеван купац.

– Не можеш тамо с камиона продавати.  Турски произвођачи би требали подићи споменик Путину – додаје он

Извор: Јутарњи, Правда

2 Antworten

 1. Hoćete u EU, hoćete u NATO, hoćete da uvodite sankcije Rusiji? PA DUVAJTE GA SAD!!!

 2. НОВЕ КОНФРОТАЦИЈЕ ЗАПАД ИСТОК
  КАО ПОСЛЕДИЦА НАРАСТАЊА ПРОТИВРЕЧНОСТИ НА ЗАПАДУ

  Аутор је Збигњев Бжежински, а тема: „Америка – Кина и судбина света“. Познато је од раније да је он, у периоду успона крупног капитала, објављивао тмурне прогнозе, али се касније све то у пракси дешавало, и дешава. Он није критичар, он најављује црне прогнозе и даје смернице идеолозима, теоретичарима, планерима и извршним органима крупног капитала да на време, и на дужи рок, планирају контра мере, како би сачували империју.
  Soroš: Svet je blizu katastrofe, SAD će pogoditi klasni rat!
  Nisam tu da vas razveselim. Pred nama su veoma teška vremena, koja se na mnoge načine mogu uporediti s Velikom depresijom iz 30-ih godina, poručuje ovaj američki investitor.
  Многи теоретичари новог светског поретка, одавно су напустили да теоретки обрађују класе и класне сукобе. Скоројевићи настоје да докажу како нам прошлост и није важна, и да „нови век“ почиње без историје, без значајних људи, посебно у заједницама нижег реда. Сорошева порука, а није ни прва, озбиљно ће забринути крупан капитал, на чијим темељима почива америчко друштво.
  Nije trenutak misliti samo o zaštiti imovine, već i bukvalno izbeći katastrofu – изјави Сорош. Ни мало није наивно ово што је Сорош изјавио. Изгледа да је ова криза озбиљно уздрмала, посебно САД и тамошњи крупан капитал. Оно што тек долази тешко је прогнозирати и на уобичајени начин планирање противмере. Ерозија друштва, захваћеног и природним катастрофама, појава, више случајева, изношења најчуванијих тајни, „америчког демократског, неприкосновеног друштва“, на крају се откривају, и то од најобавештенијих кадрова, да су Сједињене Америчке Државе сасвим другачије од онога како нам се престављају. Управо је то држава која почива на сили, са највишим процентом становништва у њиховим затворима, расутим на многим мстима по свету.
  Као што се види, ове прогнозе настају у периоду озбиљне кризе која није увезена са стране, већ је продукт нагомиланих противречности система, који је дуго присутан на Западу.
  Дужи период америчких ратова које су започели амерички председници Буш старији, Клинтон, Буш млађи, на крају то наставља и Барак Обама, одразили су се на остатак света, као његова противречност. Амерички агресивни наступ у читавом периоду после Другог светског рата, на сва звона је објављено је да су САД „супер сила“, којој по законима јачег (као код сваке животиње), припада право да се ништа не може решити у свету без њихове сагласности. То је довело до тога, да сви досадашњи, а вероватно и будући председници „климаве“ суперсиле, имају основни задатак да у сваком контакту, било са пријатељем или непријатељем увек „покажу зубе“, и никако не смеју устукнути ни пред ким, јер је то пораз империје. Значи империја живи животом џунгле.
  „У мојој се земљи раде разна истраживања, доста поуздана и тачна. Једно од њих показало је да 70 одсто популације САД нема утицаја на политику уопште и да је политика никако не занима. Свега једна десетина одлучује о свему. Е, то није демократија, то је аутократија и то постаје јако опасно“ – рекао је Чомски. За разлику од Чомског, Бжежински не предлаже да се отклони главна препрека у развоју сваког друштва и развија као демократско друштво. Он, поред осталог говори да САД схватају важност унутрашњих реформи и предлаже: „за будући амерички просперитет и за њену конструктивну улогу на међународном плану, делотворно разрешавање слабости америчког секундарног образовног система такође ће помоћи отварању дугорочне перспективе Америке“.
  „У крајњој линији, амерички успех на плану самоодбране захева фундаметалну промену односа према друштвеној култури: према начину на који ће Американци дефинисати своје личне аспирације и етички садржај свога националног „сна“ – каже Бжежински.

  Зато смо преокупирани разним контраверзним написима, изјавама, порукама да те заболи глава, али, срећом не допире све то до масе, она има свој виртуелни свет садашњице, који се врти свуда, скреће на себе пажњу, а познато је, да човек размишља и прихвата само оно што види и чује, сада ретко чита, па и млади, који су тек на путу да наставе тамо где је неко завршио. А шта им се нуди???! Кампови блуда, параде срама, масовног дрогирања (посебно младих), шунд и нека сумњива перспектива. Резутат је познат. То читамо и слушамо свакодневно, окупирани смо екстреним понашањем, који захвати, не само људе широм света. Разара породицу, друштво, човека претвара у објекат, предодређен да умно не управља собом, у безумну и мало вредну јединку, изгубљену у простору. Какав је учитељ такав је и ученик, а ученик је огледало учитеља, али на свим нивоима васпитања. Од превелике „слободе“ и „права“, за које се, али само вербално, залажу „велики учитељи“, човек престаје бити слободан и без права, јер се не спроводи оно вредно, њега потискују безвредне појаве, које све то дуготрајно кваре. А где да тражимо кривца?! Сами размислите.
  Наравно, иза тих нагомиланих противречности, увек наступа снага која тежи да то измени, док мањина моћника настоји да се очува њена моћ и њој су потребни сукоби и стални ратови.
  Само малоуман човек не може схватити да противречности Запада су последица кризе, сукоба и сталне конфротације, овом приликом са Истоком, иза које се налази РФ, односно, највећа територија на Евроазијском простору, које насељавају словенски и сродни народи, који имају своју културу, језик, обичаје друштвене односе који их повезје, али су ти простори, од почетка 20. века нашли се на путу западних освајача, овом приликом и САД, као вештачком творевином белог човека, у којој је бели човек постао мањина, али је успео да придобије обојене људе да прихвате њихов агресивни наступ
  Европа је ушла у период великих конфротација изазавих унутрашњим променама, као пред сваки велики рат из прошлости, и не да само дозвољава да са њом панипулишу САД, већ постаје њихов пијон, на своју штету.

  Покушаји да се противној страни подметне кривица Русији, као што су то радили на многим местима, није успела. Може се сматрати да је амерички председник, у очима својих савезника изгуби на поверењу, јер се очито послужи и служи лажима и клизи у ред ратнохушкача, доноси одлуке који су га на крају његовог другог мандата гурнули у ред ратних јастребова, који и нису у стању да другачоје мисле и одлучују, већ као гола сила над правом.

  Да би се разумела садашњост морају се сви догађаји повезивати са прошлошћу, устројством и историјом државе у распадању.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: