Republika Srpska obilježava Prvi svjetski rat u Andrićgradu 28. juna 2014.

DETALJNIJE MOŽETE DOZNATI OVDE: www.andricgrad.com

 Vlada Republike Srpske (RS) prihvatila je Informaciju o realizaciji Centralne ceremonije obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata u Andrićgradu, 28. juna 2014. godine.
Entitetska vlada je tu informaciju usvojila na današnjoj sjednici u Banjaluci.Tako će, praktično, dva entiteta u BiH – RS i Federacija BiH odvojeno obilježiti sto godina Prvog svjetskog rata, jer imaju različiito viđenje tog ali i drugih istorijskih događaja na ovim prostorima, posebno kada je riječ o ratovima 90-tih.I Srbija će se pridružiti tom obilježavanju, o čemu su danas u Banjaluci razgovarali predsjednik RS Milorad Dodik i ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac.Bilo je riječi o održavanju zajedničkih manifestacija RS i Srbije kojima će se obilježiti stogodišnjica od početka Prvog svjetskog rata, saopšteno je iz kabineta predsjednika RS, prenijela je agencija Fena.Inače, juče je Dodik poručio da niko iz RS neće prisustvovati obilježavanju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata koje organizuju vlasti u Sarajevu, jer je riječ o politizaciji tog događaja.I srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović odlučio je da ne ode u Sarajevo i o tome je obavijestio i EU. On je objasnio da je organizaciju obilježavanja jubileja u potpunosti preuzela Uprava Grada Sarajeva, koja je tu manifestaciju stavila u kontekst građanskog rata u BiH 90-tih godina, i zanemarila osnovne ideje pomirenja.Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je nedavno da takođe neće ići na obilježavanje u Sarajevo, jer ne može da ide tamo gde će neko da optuži njegov narod.

Nikolić je obrazložio da je nadležnost za organizaciju obilježavanja prenesena na grad Sarajevo, koji želi svečanost da održi u zgradi na kojoj piše da su na tom mjestu srpski zločinci ubijali, poručivši i da „tako ne možemo da se mirimo„.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izrazio je nerazumijevanje za te stavove i izrazio nadu da će predsjednik Nikolić i ostali srpski političari promijeniti svoj stav.

Izvor: Tanjug.rs

http://www.andricgrad.com/2014/06/republika-srpska-obelezava-prvi-svjetski-rat-u-andricgradu/#prettyPhoto

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heoesofserbia@yahoo.com

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: