Australija – Izvinjenje majkama za prisilno otimanje dece

Australija

Izvinjenje majkama za prisilno otimanje dece

Odmah nakon srećno završenog političkog brodoloma, premijerka Australije Gilard napravila je istorijski potez. U ime svoje vlade odlučila je da se izvini desetinama hiljada žrtava prisilnog otimanja dece.

Gilard

Uobičajena praksa do kraja sedamdesetih godina u Australiji. Samohrana majka nije smela da podiže sopstveno dete. Konačno je usledilo izvinjenje hiljadama samohranih majki koje je nekoliko decenija državna policija prisiljavala da se odriču svoje dece i da ih daju na usvajanje.

Australijska premijerka se, inače, bori da vrati poverenje u vladu, koja je izgubila popularnost. Najjači udar pretrpela je početkom sedmice, kada je zbog lične nepopularnosti ponudila funkciju kolegama iz stranke, za koju se ipak niko nije kandidovao. Očekuje se da premijerka neće uspeti da zadrži sledeći mandat, posle bure u svojoj stranci i optužbni opozicije da vodi nefunkcionalnu vladu.

Samohrane majke su prisiljavane da se odriču svoje dece od Drugog svetskog rata do 70-tih godina. Decu su usvajali venčani parovi, što je predstavljano najboljim za dete. Komisija državnog Senata saopštila je da se radi o više hiljada dece, a mediji prenose da je bilo čak 225.000 prisilnih usvajanja.

Noćna mora kojoj se ne nazire kraj

Julia Gillard

Jedna od majki žrtava ovakve politike, Nolin Robinson, kaže da je njena noćna mora počela kada je prevarena da potpiše papire za davanje deteta. Kaže da nikada nije prestala da ga traži. „Svaka beba, svaka igračka, svaki delić odeće upadljivo sam gledala da bih proverila da li je to moje dete, da li liči na mene ili na svog oca i kako su prolazile godine, gledala sam svako dete tog uzrasta kog bi bio moj sin. Nikada nisam prestala, jednostavno nikada.“

Nolin se ponovo srela sa svojim sinom posle 50 godina. Preko 800 ljudi sa sličnim životnim pričama plakalo je u velikom holu državnog parlamenta, kada su čuli izvinjenje. Posle izvinjenja su ustali i aplaudirali.

Premijerka Džulija Gilard se izvinila u ime parlamenta i osudila, kako je rekla, sramnu praksu koja je onemogućila osnovno pravo majkama – da vole i brinu o svojoj deci. „Svima vama koji ste bili usvojeni ili odvedeni od svoje majke, koji ste bili prisiljavani da mislite da su vas vase majke odbile i kojima je bilo onemogućeno da odrastete sa svojom porodicom i zajednicom iz koje potičete, da se povežete sa svojom kulturom, izvinjavamo se. Nudimo ovo izvinjenje u nadi da će vam pomoći u procesu izlečenja u isa ciljem da osvetli mračni period naše istorije. Onima koji su se borili da se čuje istina, poručujem: sada vas slušamo.“

Premijerka je najavila da će sa pet miliona dolara podržati program, koji bi trebalo da pomogne da se nekada razdvojene biološke porodice ponovo spoje.

Priredila: Ana Bogavac
Odg. urednik: Jakov Leon

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: