Појединцима и организацијама Српске Дијаспоре

Појединцима и организацијама Српске Дијаспоре

 

Поштовани,

Удружење Српско руски Мост из Републике Српске припремило је двд и књигу -Духовно благо, с циљем упознавања домаће и стране јавности са најзначајнијим вјерско културним благом у Епархијама Српске православне цркве у Босни и Херцеговини (аутор пројекта је новинар и публициста Мира Лолић Мочевић). Благослов за овај пројекат добили смо од Српске православне цркве.

Двд Духовно благо садржи 22 минутни видео приказ манастира и најзначајнијих цркава у свих пет Епархија Српске православне цркве у Републици Српској-БиХ (штампање и издавање књиге је у току).

Након катастрофалних мајских поплава у Републици Српској одлучили смо да наше Удружење брзо реагује и да пусти у продају већ одштампани двд а да прикупљена средства усмјеримо за обнову у поплавама оштећених цркава и манастира .

Уколико желите да се укључите у ову акцију молимо да се обратите: на емаил Удружења srpskоruskimost@gmail.com и на телефоне Здравко Мочевић, предсједник Удружења 0038766453940 или Душан Станишић,секретар Удружења 0038765718422.

 

Предсједник Удружења
Проф Здравко Мочевић

Eine Antwort

 1. За нас на Балкану, или јиш траје Други, или цело време смо у Трећем светском рату, чији завршетак није на видику. Ево како га доживљавам у овом периоду – исечак из записа „Догоди се у времену“:

  „ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ“

  С правом, можемо констатовати да је по завршетку Другог светског рата, настао нови процес, којег можемо назвати Трећим светским ратом. Овај период бележи, за многе државе, победнице у Другом светском рату, посебности. Поразом Немачке и њиних савезника у рату, који су успели да током рата, овладају многим просторима на евроазијском и африком континенту, а завршетком тог рата у коме су видну улогу одиграли колонијални корпуси, настаје процес деколонизације, који се убрзо претвара у други, сада нови вид колонизације, који још траје.
  Нови колонизатор се организује, и под воћством такозване владе из сенке, уз примену америчке „супер“ силе, која се развијала у моћну војну организацију, која им је била моторна снага економског развоја, дужи низ година, а за то време води и „Хладни рат“ са доскорашњим својим „савезником“ у Другом светском рату, који је претрпео и највеће жртве, и може се рећи, и чијом оружаном борбом је окончан рат. Док је СССР, са посебним друштвеним уређењем за себе везивао оне држеве које су у том рату биле ослобођене од немачке окупације, САД је у томе видела опасност, проглашавајући комунизам за непријатеља број 1, и од тада настаје период трке у наоружавању обе силе
  Трка у наоружавању захтевала је велика улагања у технолишки развој, првенствено за потребе ратовања, и још увек улаже, рачунајући на престиж и конфротирање са главним ривалом, а то није престало ни после „нестанка комунизма“ на европским просторима, па се може рећи: да је у суштини то борба за светску доминацију и превласт. Током тог времена, САД воде низ прљавих ратова, граде своја утврђења на освојеним просторима, стално се приближавају границама свог, за сада јединог ривала. А да би остварили тај циљ: сада, уз колективни савез Западне алијансе (НАТО), врше снажан притисак на своје савезнике да им се придруже у тим прљавим ратовима, које САД воде на више фронтова. Ту се јавља отпор.
  Разбијање вишенационалних држава, стварајући патуљасте и немоћне државне заједнице, уништававањем њихове војне силе, наметање марионетске власти, које су се вољно или невољно ставиле на њихову страну, сада једине колонијлне силе, која у задње време губи престиж, као сила, после неколико локалних ратова, које губи један за другим.
  Државе, захваћене овим ратним процесом, којег с правом можемо назвати Трећи светски рат, доживеле су све оно што су ратни сукоби у претхоним ратовима у ХХ веку нанеле тим народима, а после тих ратова успостављена је нека равнотежа односа и подела интересних свера.
  Како Трећи светски рат има другу форму, са озбиљним и застрашујућим ратним средствима, које је безумни човек створио да би доказао своју животињску надмоћ, која произлази из његовог инстикта, али и не и из његовог ума. Тако справом можемо рећи да једним делом света владају врло образовани примитивци, који намећу овај процес.
  Криза, као продукт тог процеса у садашњем врмену, као и све из прошлости, најчешће доводе до потребе да се нешто мора променити, јер овако не може даље. Ако изостане умно размишљање да се из кризе може изаћи договором, онда ће се као и до сада наставити међусобним сукобима, као што примењују и друга жива бића. Међусобно ће се убијати, наметати једни другима власт и потчињавати, продужити са наоружавањем „као преком потребом“, и више људи ће носити оружје и представљати претњу другима, него оних који се баве производњом за потребе човека. То је за човечанство (већинско) ужас, којег чине крајње примитиван човеков паразит.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: