NAJBOLJI SRPSKI NAUČNIK NA SVETU: Teleportacija je vrsta tehnologije koju treba da razvijemo! (VIDEO)

DRUŠTVO

NAJBOLJI SRPSKI NAUČNIK NA SVETU: Teleportacija je vrsta tehnologije koju treba da razvijemo! (VIDEO)

6

naucnik
Vlatko Vedral, Beograđanin, svoje školovanje započeo je u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, a nastavio u Velikoj Britaniji. Njegovi naučni radovi citirani su više od 10.000 puta

Vlatko Vedral, osim što je profesor kvantne fizike na univerzitetima uOksfordu i Singapuru, zapravo je i najcitiraniji srpski naučnikdanašnjice. Vedral, inače Beograđanin, svoju karijeru započeo je u rodnom gradu, da bi svoje obrazovanje kasnije nastavio u Velikoj Britaniji.

Postao je poznat, između ostalog, po svojoj teoriji da se svet sastoji od informacija i da je to bazična tačka od koje treba da pođemo ukoliko želimo da razumemo kosmos.

Kvantni svet ga je privukao jer tu, kaže, vladaju potpuno drugačija pravila. Sa suprugom, koja je kostimograf, često je posećivao žurke na kojima je bilo i dosta glumaca. Iako je bio ubeđen da će na tim okupljanjima biti najdosadniji, ispostavilo se potpuno suprotno, bio je centar zbivanja.

– Sve je zanimalo šta je kvantna fizika, kako se te kvantne čestice ponašaju, zašto su tako drugačije. Svaka čestica u kvantnoj fizici može da postoji na dva ili više mesta u isto vreme. Mislim da je to fascinirajuće za nas fizičare – kaže Vedral u emisiji “Nivo 23″ na Studiju B.

Iako je studirao u Velikoj Birtaniji, svoju naučnu karijeru započeo je u rodnom gradu, u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu. Obrazovanje je nastavio na koledžu Impirijal. Izdao je oko 200 naučnih radova, a pojedini izvori navode da su njihovi delovi citirani više od 10.000 puta. Vedral je i autor nekoliko knjiga poput “Dekodiranja realnosti”, a na početku karijere bavio se i pitanjima teleportacije.

– Teleportacija je vrsta tehnologije koju treba da razvijemo. Treba držati vrlo niske temperature dovoljno dugo kako bi bila moguća. Ali, mislim da ne postoje nikakvi zakoni protiv toga. Iako su u pitanju mali objekti, mislim da će kasnije teleportacija biti moguća i na većem nivou, pa ćemo možda čak i mi biti umešani u to. Što se teorije tiče, to je sve moguće – navodi Vedral.

On je napravio i početnu bazu kvantnog komjutera, a kako kaže njegovo pravljenje samo je pitanje vremena i novca. Kako kaže, na takvom komjuteru nemate ograničenje u tome koliko neke operacije mogu brzo da se obave i navodi da je to mnogo moćnija tehnologija od bilo kakve koju poznajemo do danas.

– To je prva stvar koju sam krenuo da proučavam. Tema mog prvog naučnog rada je elemetarna aritmetika za kvantne komjutere i to je jedan od dobro citiranih radova. Ti komjuteri su toliko brzi da mogu da provale šifre pod kojima se čuvaju vladini dokumenti. Ako bi se napravili, oni bi te šifre mogli da provale u sekundi – objašnjava Vedral i dodaje da razvijene zemlje poput Amerike, Velike Britanije, Japana, Kine ulažu u to mnogo novca.

Vedral je ranije svirao gitaru u bendu, a hobi mu je i krstarenje morima. Sarađivao je sa čuvenim biznismenom Ričardom Brensonom, a bavio se i pitanjem kako da koristeći kvantnu fiziku zaradite na berzi.

(Telegraf.rs)

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: