Hoće li Vučić pobeći iz zemlje?

Objavljeno: 31. Mart 2014.

Hoće li Vučić pobeći iz zemlje?

Poznati srpski novinar i publicista Predrag Popović, svakako najbolji ovdašnji poznavalac Aleksandra Vučića i njegove ličnosti, u ekskluzivnom tekstu za magazin Tabloid, opisuje samozvanog vođu kao slabog, beskarakternog čoveka i opasnog ludaka od koga ne treba ništa dobro očekivati.

aleksandar-vucic-6

Tiranin od papira

Vreme menja ljude. Ne i Aleksandra Vučića. Otkad sam ga upoznao, pre 20 godina, on je prošao kroz najrazličitije izazove, u politici i u privatnom životu imao je i uspone i padove, progonio je i bio progonjen, pretrpeo je sve i svašta, ali nije se promenio. On je metastazirao. Transformisao se ideološki i fizički. Kad sam ga prvi put video bio je potrčko u sekretarijatu Srpske radikalne stranke, usta su mu bila puna žestokih velikosrpskih parola i zakletvi u vernost idolu Vojislavu Šešelju. Sa svoja dva metra visine imao je nekih 80 kilograma, udenutih u jeftine „Jumko“ košulje i pozajmljene preširoke sakoe. S Novog Beograda, iz stana u kome je živeo s roditeljima i bratom, do sedišta stranke putovao je autobusom. Devojku Tijanu, umesto u provode po splavovima, dovodio je u svoju momačku sobu, da gledaju televiziju i slušaju ploče.

Danas, do krajnosti izmenjenih političkih stavova, u najskupljim odelima nosi svojih 130 kg, svaki dan mu na ruci blista drugi sat, nekad „Frenk Miler“ od 80.000 evra a nekad duplo jeftiniji „Kartije“. Ne pominje sve stanove čiji je vlasnik, ali ponosan je na zamak u Jajincima u kome ima vinski podrum vredan pola miliona evra. Davno je zaboravio na horor-vožnje GSB-om, na radikalski „Jugo“, koji mu je Šešelj dao na raspolaganje, pa i na „Škodu Oktaviju“ – poklon tajkuna Miodraga Kostića.

Iako se statusno, finansijski i gabaritno promenio, u suštini Vučić je ostao isti – podao, pokvaren, pohlepan, spreman da svakome nanese maksimalno zlo samo da bi sebi obezbedio makar minimalnu korist…

Menjao je ideološka uverenja, stranke, saveznike, neprijatelje, kumove, žene…Sve, samo karakter ne. Svi njegovi saradnici, bez obzira da li su mu nadređeni ili podređeni, uvek su znali s kim imaju posla.

Noć pred Šešeljev odlazak u Hag, 23. februara 2003, u zemunskom sedištu SRS-a održana je poslednja, ispraćajna večera. Grupi od dvadesetak najviših i najznačajnijih funkcionera Šešelj je tri sata delio konkretna i detaljna uputstva šta i kako da rade ne bi li sačuvali jedinstvo stranke, upozoravajući ih na spletke, ucene i podmićivanja kojima će DOS i strani agenti pokušati da ih vrbuju. Međutim, njegov zamenik Tomislav Nikolić tačno je pretpostavio od koga preti najveća opasnost, zato je šefu postavio samo jedno pitanje: „Vojislave, kako da izađem na kraj s Vučićem kad poludi, a svi znamo da će se to desiti?“

– Uradi isto što bih i ja, opali mu šamar i oteraj ga – rekao je Šešelj.

Vučić ih je slušao bez reči, spuštene glave. Nije ga iznenadilo što mu kumovi i šefovi ne veruju, znao je da su u pravu. Uostalom, avion sa Šešeljem još nije ni uzleteo sa surčinskog aerodroma, a Vučić je počeo da kreira spletke protiv njih dvojice. Iako se javno zaklinjao u vernost „šefu, kumu i prijatelju“ Šešelju, tajno je podrivao njegov autoritet. Jednom prilikom me pozvao na večeru kod radikalskog poslanika Amdžata Migatija. Prema Jadranki Šešelj, koju smo zatekli tamo, ponašao se izuzetno servilno, zadivljen njenom hrabrošću, dostojanstvom i smislom za humor. Dok smo se vraćali iz Višnjice, promenio je priču: „…Jadranka je neobrazovana, iskompleksirana i agresivna, glumi stranačku gazdaricu, a i sama, sirota, zna da će je Šešelj šutnuti čim izađe iz zatvora“. Kasnije sam iz depeša američkih ambasadora, koje je objavio Vikiliks, saznao da je iste stavove o Jadranki iznosio i pred stranim diplomatama i novinarima.

Protiv Tomislava Nikolića je spletkario još upornije i temeljitije. Tek što sam došao u „Pravdu“, Vučić me zamolio da pošaljem fotoreportera da na određenoj adresi snimi neki „Audi“ i kuću, ali da to ne objavljujem dok on, navodno, ne proveri sve podatke o vlasniku. Fotografije nikada nisu objavljene u „Pravdi“. Za to nisu ni bile namenjene. Vučić ih je odneo u Hag, da pokaže Šešelju kako izgledaju nova limuzina i vikendica Tomislava Nikolića.

Nekoliko meseci kasnije ponovio je proceduru s prikupljanjem dokaza o stanu koji je Tomin sin Branislav, kako je Vučić tvrdio, kupio za 850.000 evra. Iz njegove fabrike intriga potekle su afere o Nikolićevoj kupovini stana u „pametnoj zgradi“ kod ambasade Kine, koju je plasirao preko „Presa“, kao i o tome da je Nikolić još 1997, kao direktor Poslovnog prostora opštine Zemun, u bescenje prodao jednu zgradu u centru Surčina Novaku Buhi, rođenom bratu tadašnjeg šefa surčinskog klana, što je plasirao u „Kuriru“.

Na isti način, ofirajući ih kod utamničenog vođe, Vučić je u Hag slao dokaze kojima je hteo da kompromituje Gordanu Pop Lazić, Dragana Todorovića i, naročito, Milorada Mirčića. Uspeo je da zavadi kumove Šešelja i Nikolića da bi, na kraju, prvo jednom, a zatim i drugom oteo stranku.

Prvi puč u SRS izvršio je još u leto 2004. godine, kad je u svom stanu u „Yu biznis centru“ oformio ličnu falangu, koja je imala veći uticaj na odluke stranke nego vođa radikala i Centralna otadžbinska uprava. Za najbliže saradnike izabrao je Nebojšu Stefanovića, Branislava Prostrana, pridošlicu iz Karićevog Pokreta „Snaga Srbije“, kuma i estradnog menadžera Zorana Bašanovića i Jugoslava Petkovića, kurira tajkuna Đorđija Nicovića. Najveći uticaj na Vučića imao je i još ima Nikola Petrović.

U proleće 2006. godine Vučić mi je ponudio da napravimo dnevne novine. On bi bio nezvanični gazda, ja glavni urednik, a investitor „kralj marcipana“ Nebojša Mišić, vlasnik firme „Areks“. Za Mišića sam znao samo da je saučesnik u korupcionaškim aferama „Janjušević-Kolesar“, a nikada nisam otkrio kakva muka ga je dovela u Vučićevo društvo, u kome sam tada zatekao i Nikolu Petrovića.

Animozitet, obostran, planuo je na prvi pogled. Kako i ne bi. Proćelav, kvarcovan, s otromboljenom donjom usnom, s indijanskom ogrlicom oko vrata, u firmiranom odelu i sa skupim tompusom u ruci, ponašao se baš u skladu s dizajnom – agresivno, vulgarno i nadmeno. Odmah sam primetio da ima specijalan status. Isti Vučić, koji je, bez imalo tolerancije, neopreznim saradnicima, ako bi se usudili da čitaju sms-poruke dok on priča, uzimao telefon iz ruke i bacao kroz prozor, ili bi nesrećnog Stefanovića gađao torbicom-pederušom, kao i matorog Đorđa Minkova papirima, isti taj Vučić bi s osmehom prihvatao Petrovićeve provokativne doskočice.

Vučić, kao ni svi njegovi saradnici, nikada nisu hteli ili znali da mi odgovore ko je Nikola Petrović i čime se bavi. Na pomen njegovog imena samo bi ućutali, slegli ramenima i uplašeno menjali temu. Uglavnom, pričalo se da je on sin nekog Piroćanca, koji je u Francuskoj uspeo da napravi veliku firmu za proizvodnju i trgovinu ribom, voćem i povrćem. Stari Brana Crnčević, kad je ušao u neki sukob s Petrovićem, vrlo uverljivo je tvrdio da Piroćanac Junior u Srbiji radi s parama Stanka Subotića Caneta.

Znajući za Vučićeve optužbe na račun Subotića – da je švercer duvana, narko-diler i jedan od vođa najvećeg evropskog mafijaškog klana – nisam poverovao u te priče. Ipak, pored Crnčevićevih udbaških saznanja, postojale su i konkretnije indicije. Na Petrovićev predlog Vučić je distribuciju „Pravde“ ustupio „Futuri plus“, firmi Stanka Subotića. O raspodeli tiraža, naplati i isplati brinuo se lično Nenad Milanović, jedan od direktora „Future“, poznatiji kao brat Milana Milanovića Mrguda, najbližeg Subotićevog saradnika i drugooptuženog za šverc duvana. Po toj liniji, u „Pravdu“ je stigao i Duško Vuksanović, dan nakon što je Subotić ugasio svoj dnevni list „Borba“, u kojoj je Vuksanović bio direktor. Uz Petrovićevu podršku, Vučić je na ime Ane Stefanović, supruge Nebojše Stefanovića, s Vuksanovićem osnovao zajedničko preduzeće „Pravda Plasman“.

Nikola Petrović je uveo Aleksandra Vučića u sivu političku i poslovnu zonu, povezao sa Stankom Subotićem i pretvorio u bosa vladajućeg kartela. Još dok je SNS bila u opoziciji, Petrović je status vladara iz senke koristio za dobijanje ogromnih kredita, razvoj svoje firme za proizvodnju i trgovinu električnom energijom, a po dolasku na vlast postavljen je, bez obzira na očigledan sukob interesa, na mesto direktora Elektromreže Srbije.

Iako je od samog ulaska u politiku počeo da gomila bogatstvo, Vučić se tek pod Petrovićevim uticajem odrekao starog asketskog imidža. Skupa kola, odeća i obuća, satovi, vino, ekskluzivne turističke destinacije…Svesni moći koju im novac daje, Vučić i Petrović opušteno uživaju u svemu što vole mladi.

U subotu, 15. marta, noć pre izbora, Petrović je u jednom poznatom restoranu organizovao proslavu svog rođendana. Kako i priliči najznačajnijem gospodarevom konsiljereu, na poklonjenje su mu došli svi podanici iz državnog vrha. Za odličnu atmosferu bili su zaduženi raspevani Ivica Dačić, Ceca Ražnatović i aktuelni multimedijalni mogul Goran Veselinović. Nova Vučićeva supruga, Tamara Đukanović, navodno nije bila prisutna, održava trudnoću.

Sledeće noći, kad je saznao da je dobio većinsko poverenje lakovernih birača, Aleksandar Vučić nije mogao da sakrije suze od sreće. Normalniji deo Srbije takođe je plakao, od tuge i straha. Briga je opravdana. Ko ne veruje, neka se seti Slavka Ćuruvije. Nezadovoljan pisanjem „Dnevnog telegrafa“, Vučić je hajku na Ćuruviju pokrenuo još 1997. godine, dok je bio u opoziciji. U vlastitoj produkciji štampao je porno-pamflet kojim je hteo da kompromituje nepodobnog novinara.

Kasnije, dolaskom na vlast, zloupotrebljavajući policiju i pravosuđe, vodio je monstruoznu kampanju koja je okončana sa 17 metaka u leđa vlasnika „Dnevnog telegrafa“. Posle se novinarima te redakcije rugao pošalicom: „…Gde vam je Ćuruvija? Jel’ pobegao iz zemlje ili je u zemlji?“

Ko je to zaboravio, samo neka bude strpljiv, Vučić će ga uveriti da je paranoja, koju sada širi preko svojih jurišnih odreda – Pinka, „Kurira“ i „Informera“ – zasnovana na realnoj opasnosti od ponavljanja nasilja. Ako je spreman da ovakvu torturu sprovodi sad kad je najjači, lako može da se nasluti šta će raditi kad oseti da mu se vlast ljulja. Tada će Srbija osetiti šta znači tiranija gospodara Vučića i njegovih falangista. Mnogi građani koji više veruju svojim očima nego njegovim lažima će, što bi rekao Vučić, pobeći iz zemlje ili će završiti u zemlji.

Predrag Popović

izvor: TABLOID – List protiv mafije

like-button.net here

wordpress-themes.org here

16 Komentara

Napišite komentar

 1. Sve znamo o njemu al sta cemo da radimo kad pola srba voli da laze,krade i vara!Voli da ima nekog svog u vlasti i da se hvali,kako moze svasta da uradi!Srbin vise voli da ima svog rodjaka u vlasti iako nema nikakve koristi od toga al uvek moze nekome,ko nema nikog na vlasti,da se hvali!Ko je sa Vucicem,samo onaj ko ima interes da uzima,uzima i samo da uzima!Pa iz aviona se vidi da su totalno nesposobni da rukovode drzavom al su zato sposobni da potkradaju sistem i unistavaju narod!

 2. ne mogu da verujem da vii pojedini koji ovo citate a svemu ste svedoci,da komentarisete da je ovo radikalska retorika..jeli retorika sto je doticni dosao kao klosar u bg iz bosne,nije imao para da izvede devojku na splav pa je vodio u sobicak,pozajmljivo je odela,jugo mu je bio vth auto…danas sta ima,sta oblaci,koliko ima stanova,racuna,odakle,nisam ni za kakvu stranku,samo za onu koja je pro srpska i koja ce raditi za dobrobit svije,a posto takve nema kod srba i nikada nece biti jer smo ulizice,poltroni,sve nam je lepse no nase,a vi velicajte ovog snoba,dali ste mu apsolutnu vlast a sta dobili…jad,bedu,cemer,a on puni svoje racune,i blizi se dan kada ce ladno da vas sve ostavi na cedilu i ode lepo da zivi u monte karlo…zapamtite monte karlo…sve se zna…samo ludjaci i primitivci ne vide ili su oplaceni da ne vide

 3. Sergey piše:

  Hteli mi to da priznamo ili ne ovo je profil prosečnog srpskog politočara. Zamenite Vučićevo ime sa bilo kojim drugim koji je na čelu svoje stranke ili je u usponu i dobićete isti efekat. Doduše ovo je i malo obojeno ličnim amonizitetom ali ne previše. Igrom slučaja za vreme bombardovanja kao oficir vojne bezbednosti slao sam vojnike da obilaze stanove u zgradi tri visoka političara od kojih je jedan ovde pomenuti a dva su bila iz konkurentnih patriotskih partija. Samo je jedanod njih ostao u zemlji za vreme bombardovanja . Ostali su bili odsutni ”po zadatku”

 4. Nijedno zlo nije do veka…

 5. ja ja piše:

  Predraze Popovicu,ti koj si sve ovo napisao,kako te bre nije sramota,tebe i dezurne kriticare koji sedite kod kuce i gledate sta ko radi.pa sta ako ima odelo i skup sat? Ti ih nemas??? Diktator?? Pa to i treba lopuzama i prevaratima,DIKTATORRR !!!!SRBIJO IZDRZI UZ ALEKSANDRA

 6. Lenoir piše:

  “Gde vam je cirilica ? ” rece BOYANA…Pise o “podlom pisanju”…E Boze ,ima nas jos blesavih i slepih…

 7. Da li treba dati bilo kakav komentar? Gospodin Popovic je genijalno opisao stanje kod nas, a samo jedna rec je bila dovoljna :” On je metastazirao!!” Sve je jasno! Hvala…

 8. Clara Ford piše:

  Citajte cirilicno, ako vam se latinica ne svidja. Ovde ima i sa latinicnog podrucja.

 9. Nik piše:

  “Где вам је ћирилица?”

  Piše neko ko se potpisuje kao “Boyana”. :) Slatko.

 10. GORDANA piše:

  Ja ni jednoj stranci ne pripadam, ali i vidim i osecam sta se dogadja u Srbiji.
  Diktatorsko ponasanje Vucicevo je doslo do mere kada on mora sici ili da ga neko skine, sa vlasti.Bila sam i ostala protiv Tadica, ali ni on neke stvari nije smeo da uradi kao sto Vucic radi, ne sto je on bolji, vec zato sto je znao da bi ga lincovali, dok Vucic koji je primljen od naroda velikodusno, radi sta hoce, nije ispunio obecanja, ovo zadnje u vezi poplave je doslo do vrhunca da ne kazem izdajnicog ponasanja, a ono bar nerodoljubivog, kao i diktatorsko ponasanje na TV-u.
  Srbija je nasa otadzbina i bas ni MALO NIJE VAZNO ko je na celu, mislim koja partija ili koje ime, VEC da bude dobar vodja, lojalan svome narodu, da zna ko su nam prijatelji kao drzavi i da bude i kulturan a ne neki pretilja i hukac pred TV ekranima, sve u svemu da dovede zemlju u blagostanje, a resurse imamo, i da ova nasa jadna napacena zemlja pocne da prosperira, a ne neki seici merkelovke i budi Bog sa nama akrepi i Kandicevke, da nam sole pamet i vredjaju!
  Volim svoju otadzbinu i svoje ljude i zelim joj oporavak bez samozivih vodja koji samo svoje interese gledaju, a za to mi nije ni ovaj tekst bio potreban da znam iz mnogo stvari se vec zna za Vucica, PA SAM JE DOKAZAO KAKAV JE!

  • MILE piše:

   I ja nisam ni jedna stranka i nikoga nisam ni glasao da se opet ne bih pokajao ali budimo realni. Nije Vučić SAMOZVANI Vođa.Iza njega je puno glasova A što se riče njegovog ponašanja ja bih bio još gori jer vlast je jedno korumpirano i lopovsko leglo. Posebno sad.Sve lopove trba u zatvor i država će napredovati kao za vreme tita

 11. sitna boranija piše:

  To je taj lik! Bez greške!

 12. Boyana piše:

  Ма како вас није срамота да тако подло пишете? О чему причате? Ма јаки сте ви “Корени” са овом латиничетином. Вама свима и треба , не Вучићева чизма, него много већа. Сами лопови и варалице око нас из, хвала богу, бившег досовског режима.Обичан трачерски лист, жута штампа! Где вам је ћирилица? Да сам ја на власти пожелели би ви да вам се врати Вучић. Толико о томе!Наравно ви ово нећете објавити. Толико о демократичности.

  • Ти изгледа и јеси на ниовоу Александра Вучића. Стога покриј се ушима и шхлихтај се твом љубљеном вођи

 13. Petar Nakev piše:

  Ovo je radikalska retorika.Ovo je mogao samo radikal da napiše.

Ostavite komentar

(Obavezno)

(Neće biti objavljeno) (Obavezno)

(Nije obaezno)

Poštovani, molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija „Korena“ zadržava pravo da skrati ili ne objavi komentare anonimnih čitalaca, koji sadrže direktne pretnje, neosnovane optužbe, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

 

4 Antworten

 1. jesmo mi srbi nesretan narod niko nam ziv od srba nevalja , kad je tako ovome gospodinu treba dovesti premjera iz cilea ili gvantamale pa se pitam hoceli mu onda naci manu ? hoce jer je ovaj gospodin takav coek sto bi reka pejakovic jer ja znam nas ….. ti nas !

 2. Vučić će vladati po dekretima Američkog ambasadora sve dok se ne smanji u Srbiji broj Doli Ovaca.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: