PREMIJER MAĐARSKE ŠOKIRAO HRVATE: Želimo autonomiju za Mađare u Hrvatskoj

PREMIJER MAĐARSKE ŠOKIRAO HRVATE: Želimo autonomiju za Mađare u Hrvatskoj

Viktor Orban 432Nakon što je treći put imenovan za premijera Mađarske Viktor Orban je šokirao susedne zemlje traženjem autonomije za etničke Mađare što će, kako je najavio, definisati njegov politički mnadat u naredne četiri godine, piše zagrebački “Jutarnji list”

Mađarska će se, rekao je, boriti za svoja prava unutar EU, a između ostalog, želi autonomiju za etničke Mađare koji žive izvan granica, i to pitanje, kako je rekao, smatra evropskim.

List podseća da je Orban koji je u subotu preuzo svoj drugi uzastopni, a ukupno treći mandat premijera Mađarske u svom govoru jasno definirao političku platformu za sledeće četiri godine. Velikih iznenađenja nije bilo, osim upravo navedenog zahteva koji će, sasvim sigurno, izazvati mrgođenje u brojnim susednim zemljama.

List ukazuje da, na primer, u Hrvatskoj živi mađarska manjina koja obuhvata oko 17.000 ljudi, i to većinom na prostoru Baranje. Njihov je status uređen Ustavnim zakonom o pravima manjina, imaju pravo na školovanje, očuvanje kulturnog identiteta i zastupnika u Saboru.

Ističe se i da je tokom poslednjeg rata u jednom trenutku u nekoliko izjava tadašnjih hrvatskih čelnika Baranja nije figurirala kao naziv već se govorilo o istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu, a kasnije se to područje zvalo hrvatsko Podunavlje.

“Mađari, koji su izuzetno pomagali Hrvatskoj u oružanoj borbi – ne treba zaboraviti da su u prvoj akciji oslobađanja Baranje 1992. godine pripadnici Hrvatske vojske smeli da pređu preko mađarske teritorije kako bi s leđa napali okupatore – ali i diplomatski, odmah su se zaputili do visokih državnih institucija. Pitanje je bilo jasno: ako vi odustajete od Baranje, tada ćemo je mi odmah zatražiti. Hrvatski je državni vrh nakon toga počeo jako da pazi na terminologiju”, ističe “Jutarnji”.

Navodi se da su hrvatsko-mađarski odnosi zapravo ogledni primer dobrosusedskih, između ostalog i zato jer nije bilo graničnih problema.

Budimpešta je bila od velike pomoći u približavanju EU i NATO-u, stalno su postojali dobri odnosi vodećih državnika kakve su ranije imali Granić I Kovač, a sada Milanović i Orban.

Napominje se da je određenih trzavica, što je normalno, uvek bilo, kako po pitanju nekih neuspelih mađarskih ulaganja tako i sada ključnog odnosa oko MOL-ovog vlasništva nad Inom.

“Dakle, iako Zagreb ne bi trebalo da ima razlog za zabrinutost zbog ove Orbanove izjave – ipak treba imati na umu da u Mađarskoj sve jači ultraradikalni Jobbik ima pretenzija i prema Baranji i prema delu Međumurja – ona je na evropskom nivou ipak problematična”, navodi list.

Dodaje se da je, osim toga, teško oteti se utisku da je Orban, čelnik stranke Fides, ovom najavom negde na liniji zahteva ruskog predsednika Vladimira Putina. Naime, upravo je status manjina bio povod – jasno, ne razlog – za izbijanje Drugoga svetskog rata, navodi “Jutarnji”.

  • Twitter
  • Facebook
  • Google Plus
  • Email

Ostavite Komentar/Odgovor

Ime (obavezno)

Mejl adresa (neće biti objavljena) (obavezno)

Vebsajt

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: