Улаз у депонију Винча блокирају грађани

Тема дана

Улаз у депонију Винча блокирају грађани

Гомиле ђубрета у Београду Фото Танјуг

ЈКП „Градска чистоћа” апеловало је да се што пре реши проблем и одблокира улаз у депонију „Винча”, који грађани већ трећи дан блокирају, тражећи да се далековод изгради на другом месту јер би његова изградња на тренутно предвиђеном месту била штетна за њих и екосистем.

„Протестујемо јер Електромрежа Србије жели да преко наших насеља, али и преко Основне школе ’Никола Тесла’ у Винчи, у коју иде 2.300 ђака, и обданишта ’Лане’ које броји 1.000 малишана, постави далековод”, рекао је Танјугу Дејан Миловановић, један од грађана који протестују.

Он је рекао да се грађани Ритопека, Радмиловца и Винче томе противе, сматрајући да би далековод угрозио њихову безбедност и наштетио екосистему, ако не одмах, онда у будућности.

„Нисмо против изградње далековода. Ми смо за то да се изгради јер је то од интереса за све грађане, али сматрамо да мора да се изгради на безбедном месту”, рекао је Миловановић, додајући да далековод може да се изгради и с друге стране Дунава, где се налазе њиве.

Миловановић је рекао да су улаз у депонију у Винчи блокирали зато што су, како тврди, на све законске начине покушали да дођу до решења проблема, али су сви остали глуви за њихов проблем.

„Долазили су људи из ЕМС-а који нам се нису обратили с решењем него су нам говорили како изградња далековода нема никаквог утицаја на живот људи”, рекао је Миловановић, додајући да им се из „Градске чистоће” нико званично није обратио.

Наводећи да ће наставити протест док се не нађе решење, он је указао да се пролаз дозвољава грађанима који живе у кућама код улаза у депонију и запосленима, као и да је, у знак добре воље, пуштено да прође и неколико камиона Градске чистоће.

Миловановић се извинио грађанима Београда због ђубрета и пуних контејнера.

Директор ЈКП „Градска чистоћа” Синиша Лазаревић апеловао је да се проблеми што пре реше и одблокира приступ депонији. „ЈКП Градска чистоћа извињава се грађанима Београда што је због вишедневне блокаде улаза у депонију ’Винча’ отежано пражњење контејнерских посуда. Протекла два дана јавно комунално предузеће је овај проблем решавало тако што је део комуналног отпада одлагало на мање комуналне депоније у Панчеву, Обреновцу и Лазаревцу, што нам је створило додатне трошкове због превоза отпада”, рекао је Лазаревић, наводи се на сајту Градске управе.

Он је додао и да на тим малим депонијама, због ограничених капацитета, отпад више неће моћи да се одлаже. „Зато апелујем на надлежне да се пронађе решење и одблокира улаз у депонију. Не улазећи у разлоге због којих је настао проблем, желим да истакнем да све може да се реши на институционални начин и да 50 људи не може држати као таоце град од 1,5 милиона становника”, нагласио је он.

Електромрежа Србије, која гради приступни далековод за трафо станицу „Београд 20”, саопштила је да тај далековод ни на који начин неће угрозити здравље становника насеља Винча и Радмиловац из општине Гроцка. „Далековод није могуће измештати, свака евентуална промена трасе одложила би пројекат за неколико година, што би представљало директно угрожавање снабдевања Београда електричном енергијом. Конкретно, трећина Београда може да остане без струје ако дође до одлагања реализације овог пројекта”, наведено је у саопштењу ЕМС-а.

Из тог јавног предузећа наглашавају да у периоду када је далековод пројектован на предвиђеној траси није било стамбених објеката, већ су они нелегално изграђени у каснијем периоду, што је представљало кривично дело.

Да здравље грађана неће бити угрожено, у ЕМС-у образлажу и чињеницом да је приликом пројектовања и изградње ТС „Београд 20” са приступним далеководима ЈП ЕМС спровео комплетне процедуре у складу с националним законодавством. „ЕМС је предузео мере које су строже од оних које предвиђа Европска унија. Предвиђено је да минимална висина проводника дуж целе трасе износи 21 метар, што је у складу са најстрожом светском праксом у тој области”, појашњавају у ЕМС-у и додају да је урађена и Студија о процени утицаја на животну средину, на коју је надлежно Министарство дало сагласност.

Танјуг

објављено: 11.05.2014

Последњи коментари

Vojislav Seseljkovic | 10/05/2014 20:38

Deponija moze. Nemojte samo sume da blokirate.

ВИНЧАНСКО ПИСМО | 10/05/2014 20:47

***
Мора се решити питање депоније тако да се заштити АРХЕОЛОШКО налазиште у Винчи, које доказује да је ту настала ПРВА ЕВРОПСКА ЦИВИЛИЗАЦИЈА (која је 5.000 година живела у миру и развила рударство и обраду челика)..
Ако се археолошко налазиште уреди за посетиоце и отвори пристаниште за бродове на Дунаву , Винча би постала туристички центар, који би годишње зарађивао на ДЕСЕТИНЕ МИЛИОНА евра..

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: