Бивши канцелар Немачке Шредер: Главни кривац за украјинску кризу је ЕУ

Свет

Шредер: Главни кривац за украјинску кризу је ЕУ

Герхард Шредер (Фото ФоНет)

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер изјавио је да је ЕУ главни кривац за украјинску кризу, јер је приморала Кијев да бира између будућности са Унијом или Русијом.

„Главна грешка произашла је из политике ЕУ у смислу споразума о придруживању” који је Брисел желео да потпише са Украјином, оценио је Шредер у интервјуу за Велт ам зонтаг.

„ЕУ је занемарила чињеницу да је Украјина културолошки дубоко подељена земља. Одувек је становништво на истоку и југу земље било окренуто Русији, док је оно са запада више било окренуто ЕУ”, казао је он.

Шредер је био немачки премијер до 2005, и дугогодишњи је пријатељ с руски председником Владимиром Путином, а сада је и председник конзорцијума „Северни ток” којим се гас из Русије допрема у Немачку.

„Може да се прича о споразуму о придруживању, али требало је то исто учинити и с Русијом у исто време. Погрешно је било на почетку рећи да ће то бити или споразум са ЕУ или царинска унија с Русијом”, додао је бивши немачки канцелар.

Он је признао да су све стране починиле грешке, али ипак није осудио припајање Крима Русији после референдума у марту.

„Припајање Крима сада је реалност. Крим је одлучио на референдуму да жели да буде руски регион. И то је примењено”, казао је Шредер.

Оценио је и да није „реално” очекивати да Москва може да има утицај на сепаратисте у Украјини, „само тако што ће рећи ‚доста‘ како би све опет био у реду”.

Бивши канцелар Немачке је критикован због загрљаја с Путином 28. априла на рођенданској прослави у Санкт Петербургу, у време када су немачке војне посматраче из ОЕБС-а на истоку Украјине отеле проруске снаге.

„Од кад познајем Путина, више од 14 година, тако се поздрављамо. Нећу то променити, ни у тешким временима”, казао је Средер.

Бета-АФП
објављено: 12.05.2014.

Eine Antwort

  1. Послушнички део ЕУ спроводи крајње опасну игру САД у овом времену, када се може догодити да Немачка буде жртвени јарац да би се изашло из кризе.Заоштавање ових односа, како је то већ речено, јесте један од већ испробаних модела разрешавања опште кризе моћних држава. Долази до оживљавања Хладног рата, подстиче на нову милитаризацију држава са снажном економијом, повећаног издвајања за оружане снаге, посебно новом процесу у производњи све моћнијег и убојитијег оружја и опреме. То ће нас вратити у време пре нешто мање од сто година, када су се силе Централне Европе определиле за почетак Другог светског рата. Па ни мало није чудно што је Штајнмајер изразио разумевање за страх људи од рата, јер то добар део Немаца, и добро памти, када их је у прошлости „вођа“ повео у рат са огромним жртвама и самих немаца. Дуго им је било потребно да се опораве. Немачка економија је и најздравија економија у Европи. са бројним везама у свету, чије кидање се може назрети са овим новим ратним покличем, којег други намећу управо немцима. А они би хтели да им се то не догоди.Овај страх од рата којег изјављује Штајнмајер деле и моги други народи страдалници Другог светског рата. Зато криза у Украјини је у фокусу многих, који будно прате збивања, а она ни мало нису наклоњена смиривању.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: