Акција „Георгијевска лента“ у Београду и Новом Саду

Сетимо се наших предака који су дали своје животе за слободу отаџбине!  Узмите ваш део слободе, Двери деле „Георгијевске ленте“.

Као знак подршке руском и украјинском народу који страда од неонациста у источној Украјини, и у знак историјског опредељења Руса и Срба да су се борили, да се боре и да ће се увек борити против нацизма и фашизма, Покрет Двери организује поделу „Георгијевских ленти“ – симбола победе над фашизмом која се традиционално дели по читавој Русији поводом Дана победе – 9.маја.

Трака светог Георгија је атрибут многих војних награда Руског царства, СССР и нове Русије. Први пут се појавила на војним мундирима 1796. године с орденом светог великомученика и Победносца Георгија. По налогу царице Катарине II давала се само за конкретне подвиге у ратно време. Црна и наранџаста боја ленте светог Георгија у Русији су постали знак војног јунаштва и славе. Од почетка XIX века лента светог Георгија је такође била додата уз знаке одликовања који су се уручивали појединим војним јединицама. На пример, давала се уз Георгијевске трубе, заставе обичне и коњичке војске.

Лента светог Георгија украшава и медаљу „За победу над Немачком у Великом отаџбинском рату“, која је уведена 9. маја 1945. године. Њом су награђивана војна лица-учесници у ратним дејствима. А од 1992. године лента је постала део „Ордена светог Георгија“, обновљеног у државном регистру, највише војне награде Руске Федерације.

 

Београд

9. маја у 17 часова, представници Покрета Двери, предвођени Владаном Глишићем, чланом Старешинства Двери, делиће ленте и разговарати са грађанима испред „Руског цара“ у Кнез Михаиловој улици у Београду.

 

Нови Сад

Истога дана акција дељења Георгијевских ленти биће спровођена и у Новом Саду на углу Змај Јовине и Дунавске улице од 12 до 16 часова.

 

Сетимо се наших предака који су дали своје животе за слободу отаџбине! Узмите ваш део слободе!

Покрет ДВЕРИ

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: