Priključenje Srbiji Jeli Republika Srpska novi Krim?

Priključenje SrbijiJe li Republika Srpska novi Krim?

Je li Republika Srpska novi Krim?

Nakon što je Krim proglasio samostalnost i izglasao priključenje Rusiji, nije trebalo dugo da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazi želju da se taj dio BiH priključi Srbiji. No, Aleksandar Vučić Dodiku je poručio da Srbija poštuje Daytonski sporazum.

 

Nakon susreta Dodika i Vučića u Beogradu, čelnik Republike Srpske čestitao je krimskom narodu na izglasanoj samostalnosti i priključenju Rusiji.

„Smatram da je referendum na Krimu demokratski izraz volje tog naroda. To treba poštovati, a urađeno je u skladu s poveljom Ujedinjenih naroda“, rekao je Dodik.

Očekivano, on je najavio i mogućnost da Republika Srpska slijedi Krim rekavši da tamošnji stanovnici ne doživljavaju BiH kao zemlju u kojoj će trajno ostati.

„Što se tiče ljubavi i neljubavi, mi ne volimo, brate, Bosnu i Hercegovinu i to je jasno, mi želimo da jačamo Republiku Srpsku i njezine potencijale. Mislimo da su Srbi u Republici Srpskoj i BiH već predugo sankcionirani raznim nemogućnostima samo zato što je netko ranije utvrdio kako se radi o lošim momcima na tom prostoru.“

Foto: Wikipedia

No, Dodik nije dobio apsolutnu podršku od budućeg srbijanskog premijera Aleksanda Vučića. On je naglasio kako je Srbija na europskom putu te da do eventualnog otcjepljenja Republike Srpske ne može doći bez dogovora svih naroda u BiH.

„Srbija će, čuvajući svoju stabilnost, uvijek štititi i stabilnost i opstanak Republike Srpske poštujući Daytonski mirovni sporazum i dogovore sva tri naroda u okviru BiH, a čime nećemo ugrožavati ničije pravo, niti bilo čiji teritorijalni integritet“, istaknuo je Vučić.

 

Danas.hr/MediaServis
23.03.2014.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: