Природни лек за шећерну болест – како се лечи шећерна болест дијабетес типа 1 и 2 …

 

Србисање Times

теме и време за дилеме…

Изборник

dbts

Природни лек за шећерну болест – како се лечи шећерна болест дијабетес типа 1 и 2 …

Шећерна болест или дијабетес типа 1 и 2 се може контролисати и лечити природним путем. Природни лек за шећерну болест и терапија

КАКО СЕ ЛЕЧИ ШЕЋЕРНА БОЛЕСТ (дијабетес)

После инфаркта срца и рака, дијабетес је нараспрострањенија болест данашњице. Код многих људи, а нарочито деце, прекомерне количине нездраве хране представљају најчешћи узрок овог обољења. Значи, од болести гуштераче, а самим тим и од дијабетеса, не пате само одрасли него, нажалост, и многа деца. То за њих значи да морају да буду по страни од свих радости дечјег доба, да држе строгу дијету, двапут дневно да убризгавају инсулин и да већ као деца с једном ногом буду у гробу. Многе болести данашњице показују да имати високи животни стандард не представља увек предност. Корпу са хлебом морамо да држимо тамо где нам неће стално бити пред очима, а деликатесе да избегавамо. Пре празника који трају два или више дана, можемо видети људе који намирнице купују у толиким количинама као да треба.нахранити читав пук.

Сада ћу свим дијабетичарима покушати да укажем на лекове који подстичу рад гуштераче, а тиме уједно лече и узрок настанка шећерне болести. Велики швајцарски природњак парох Кинцле каже: „Шећерна болест прилично брзо може да се излечи употребом следећих биљака: 3 дела зечје стопе (Геум урбанум), по један део листа купине и боровнице, 3 дела жуте стеже (Ро1епШа аигеа), 2 дела сувих зелених махуна пасуља. „Са четврт литре воде попарити пуну малу кашику ове мешавине и три минута оставити да одстоји; дневна количина је 1,5 до 2 литре. Лековито дејство листа боровнице зависи од начина скупљања. Он сме да се скупља само пре него што плод сазре. Лист боровнице, уколико се бере у право време, представља клинички проверено средство против шећерне болести. Сматра се доказаним да миртилин, који се налази у листу боровнице пре него што њен плод сазре, не само да смањује излучивање шећера него може сасвим да излечи болест. Зато се миртилин из листа боровнице с правом назива „биљним инсулином“. Упркос овим изванредним особинама, лечење чајем од листа боровнице не сме се спроводити без лекарске контроле.

За снижавање нивоа шећера у крви препоручује се и целер. Стари народни лек је и расол од сировог киселог купуса, као и свежа мрква, коју треба јести свакога дана. У исте сврхе може да послуже црни и бели лук, када се ставе на хлеб.

Још један народни лек: четири велике кашике листа боровнице (лист убран пре него што плод сазре!) пристави се у две литре хладне воде, па се напола скува. Пије се по једна шоља трипут дневно. И коприва изванредно утиче на гуштерачу и својим дејством снижава ниво шећера у крви. Узима се екстракт коприве, који се може купити у апотекама, дрогеријама и био-радњама.

С обзиром на то да кореном иђирота могу да се излече сва обољења гуштераче, он помаже и код шећерне болести. Преко ноћи се у шољу хладне воде стави равна мала кашика корена иђирота, ујутро се лако угреје, затим процеди и пије по један гутљај пре и после јела, што је укупно шест гутљаја дневно. Свих ових шест гутљаја чаја од корена иђирота веома пријају дијабетичару.

Чај од листа и изданака зове такође може да се препоручи оболелима од шећерне болести. Зова спада међу најстарије лековите биљке које се употребљавају у народној медицини.

Маслачак се на ливадама и њивама бере у рано пролеће, чим никне.Треба га одсећи до корена, добро опрати и употребити као прву пролећну салату. Постоји маслачак са соком карактеристичним за зелену траву и, друга врста, са жућкастим млечним соком. Овај други је пријатнијег укуса и топљивији. У пролеће, дијабетичари би свакодневно, у подне и увече, требало да једу ову салату. А онда, када је крајем априла и почетком маја маслачак у пуном цвату, за сваког дијабетичара је време да отпочне четворонедељну куру за снижавање нивоа шећера у крви. Стабљику треба брати заједно са цветом, опрати, и тек после прања одбацити цвет. Ако дијабетичар једе 10 до 15 стабљика маслачка дневно, може рачунати на потпуно нормализовање нивоа шећера. У почетку, стабљике имају нагорак укус, али он касније нестаје.

Бела имела такође позитивно утиче на гуштерачу, те сталном употребом чаја од ове биљке постепено нестаје узрок настанка шећерне болести. Имела се преко ноћи држи потопљена у хладној води. У почетку, потребна је количина од три шоље хладне воде и три пуне мале кашике имеле. После неколико недеља, довољне су две шоље, а након извесног времена, једна са једном кашичицом имеле. У једном раздобљу пролећа, када за дијабетичаре има и другог свежег поврћа, чај од имеле уопште не треба пити. Ову лековиту биљку треба скупљати од почетка октобра до почетка децембра, у априлу и мају, јер је само тада лековита.

Најлековитија је она која расте на храсту и на тополи, али су делотворне и имеле са јела и са воћака. Стабљику и цвет исећи наситно. Беле бобице имеле се не смеју употребити за чај!

Пошто и наш много хваљен шведен битер позитивно утиче на гуштерачу, па чак је може и излечити, дијабетичари треба да користе и ове капи. Узимају се три пута на дан – по једна пуна мала кашика, с мало биљног чаја. Због њиховогдубинскогделовања, пожељно јеједном месечно употребити их и за облог, који се на гуштерачи држи четири сата.

Корен водопије дијабетичари могу да користе као одлично дијетално поврће. Он се, слично ендивији, добро опере под млазом воде, јер се тиме ублажава горчина његовог укуса. Уосталом, чај од цветова и стабљика водопије даје добре резултате и код гојазности. За мршављење, дневно пити две шоље овога чаја.
И исцеђени сок свежег краставца утиче на снижавање нивоа шећера у крви, па се и он препоручује дијабетичарима.

Црни корен такође спада међу изванредно дијетално поврће, исто као и шпаргла. Због незнатне количине угљених хидрата, ово поврће је идеална дијетална храна за дијабетичаре. Може се припремати с доста масти и презле а да то болеснику не нашкоди. Црни корен се за употребу у кухињи гаји у повртњаку и није идентичан са гавезом, који је познат и под овим називом.

Зелени празилук је веома добар за дијабетичаре. Треба га јести свакога дана за вечеру, ситно исеченог све до врхова перја, на хлебу. Салату од празилука пожељно је служити и уз ручак.

Напитак веома пријатног укуса може се припремити на следећи начин: 500 г празилука, ситно исеченог све до зелених врхова, прелити са 0,7 л сувог белог вина, поклопити и оставити да стоји 24 сата. После тога процедити и усути у боцу, па ујутро и увече пити по један гутљај. Чврсти -остаци могу да се једу намазани на хлеб.

Један лекар – практичар из Аустрије помогао је дијабетичару следећим рецептом: три велике главице белог лука изгњечити и ставити у литарску боцу, насути природне ракије од жита и оставити да одстоји 10 до 14 дана. Свакога јутра, пре доручка, узети једну малу кашику овога вина.

Априла 1977. позвала ме је телефоном једна жена из Беча и испричала ми да већ 30 година болује од дијабетеса. Молила ме је да јој помогнем. Саветовала сам јој да се лечи на управо описани начин, лековитим биљкама. Поступила је тачно по мојим упутствима из брошуре. Радосна, почетком августа, обавестила меје да је лабораторијским анализама утврђено да јој је ниво шећера у крви нормалан. Крајем септембра 1977. држала сам предавање у парохији Хазенлајтен (Хасенлеитен) у Бечу. За време предавања, за реч се јавила ова жена: „Уназад 30 година боловала сам од шећерне болести. Следила сам упутства госпође Требен и од августа су ми вредности шећера у крви нормалне.“ Од присутних је добила буран аплауз.

Једна познаница из места Гунделфинген (Гунделфинген) у Баварској, пише: „Мој пријатељ је годинама боловао од дијабетеса и свакодневно је морао да прима ињекције. Чајевима и биљкама из Ваше Брошуре успео је да снизи ниво шећера у крви. И даље је, разуме се, под лекарском контролом. Лекар је био изненађен када је видео да је мом пријатељу пао шећер.“

Вредност шећера у крви кодједног инжењера из Беча била је 280. Држао се упутстава наведених у „Божјој апотеци“. При лекарској контроли, утврђено је да је шећер пао на 130.

Употреба свих ових лековитих биљака и дијеталног поврћа крунише се успехом само ако се пацијент истовремено придржава и дијете која му је прописана.

Напомена редакције: Прочитајте чланак о исхрани за дијабетичаре и како се шећерна болест лечи храном

Диабетес, дијабетес, болест која се одликује излучивањем великих количина мокраће. Овај назив најчешће је употребљаван уместо д. меллитус; алиментарни д., дијабетес услед недовољног метаболизма угљених хидрата унетих храном; бронзани д., в. циррхосис; флоризински д., д. изазван давањем флоризина, који проузрокује поремећај функције бубрега, услед чега настаје излучивање шећера; д. инноценс, гликозурија без обољења панкреаса; д. инсипидус, огромно лучење мокраће (до 15 лит.) у којој нема шећера. Проузрокован је обољењем задњег режња хипофизе или диенцефалона. Симптоми су полидипсија и полиурија; јатрогени д., врло честа појава као последица велике употребе кортизона и његових деривата (кортизонски или хормонски д.);

Диабетес меллитус, шећерна болест. Поремећај метаболизма угљених хидрата, најчешће услед недовољног лучења инсулина због обољења ендокриног панкреаса (панкреасни д.) или хиперфункције коре надбубрежних жлезда (надбубрежни д.). Симптоми су: хипергликемија, гликозурија, полиурија, полидипсија и полифагија. У тежим случајевима постоје и поремећај метаболизма масти, повишење нивоа холестерола у крви, ацидоза и дијабетесна кома; промене на другим органима зависе од степена поремећаја метаболизма, а јављају се на бубрезима, ситним крвним судовима, јетри, срчаном мишићу, нервном систему и другим органима и ткивима; неурогени д., гликозурија настала услед неког обољења нервног система; панкреасни д., в. д. меллитус; ренални д., гликозурија без хипергликемије услед поремећеног рада бубрега; д. сперматицус, житка и течна сперма. Син. хидроспермија; (сексотропија), шећерна болест важи као изразито андротропна болест. Пре 20. год. дијабетес напада полове без обзира на степен вангениталне уобличености, вероватно под утицајем генетичких фактора. Али од тог узраста, још више од 30. год. а највише после 40. год., шећерна болест напада хиперандроидне мушкарце и андроидне жене.

Извор: Одломак Како се лечи Шећерна болест из књиге Здравље из Божије апотеке – Марија Требен

Природа на Дар / Башта Балкана

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: