Ljekar stupio u štrajk glađu: Nemam ni za hljeb, a treba da liječim ljude

Ljekar stupio u štrajk glađu: Nemam ni za hljeb, a treba da liječim ljude

Objavljeno: 20.03.2014. – 10:26
Ljekar Hitne pomoći u Gornjem Milanovcu počeo je štrajk glađu zbog toga što nije primio 11 plata, prenosi Blic
Autor: Blic
Veličina slova: a a a

On već četiri godine radi u Službi hitne pomoći, a njegova agonija, kako kaže, počela je prije 16 mjeseci, kada je dio ljekara gornjomilanovačkog Doma zdravlja prestao da se finansira iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Za to vreme primio je svega pet zarada. Zato je juče stupio u štrajk glađu.

– Odlučio sam se na štrajk glađu zbog veoma teške situacije u kojoj živim poslednjih godinu dana. Na svaka tri do četiri meseca primimo po jedan deo zarade, ali od toga ne može da se živi. Poslednji put sam u decembru dobio deo martovske plate. Često mi se događa da se ujutru gladan vratim iz treće smene, a nemam novca da kupim doručak. Možete misliti kako se osećam kao čovek koji je veoma brzo završio jedan od najtežih fakulteta i koji je jedan osetljiv posao radio veoma odgovorno – kaže dr Prodanović za list Blic

 

On najavljuje da ništa neće staviti u usta i da se od danas neće pomjerati ispred zgrade opštine u Gornjem Milanovcu. Najavljuje da će mu se u ovom vidu protesta možda pridružiti još neko od kolega, pošto je veliki broj gornjomilanovačkih medicinara u sličnom problemu.

– Bio sam kod čelnika opštine, koja je osnivač Doma zdravlja, i rečeno mi je da jednostavno nema para. Pitam se kako je moguće da za sve ostalo ima novca, a da nema jedino za nas koji bi trebalo da predstavljamo nekakav krem ovog društva. Dovedeni smo na marginu i na granici smo da postanemo socijalni slučajevi. Eto u kakvoj državi svi mi živimo – očajan je Ivan Prodanović.

Prema riječima lekara Prodanovića, u toj zdravstvenoj ustanovi ima ukupno 11 ljekara koji nisu na spisku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

U Domu zdravlja ne kažu koliko ovakvih slučajeva postoji. Tvrde da ih ima manje, odnosno “samo nekoliko”.

Direktorka Doma zdravlja Dragica Topalović za „Blic“ kaže da je jako teško obezbijediti sredstva za isplatu zarada lekarima i medicinskom osoblju koje se ne finansira iz republičkog fonda.

– Kolegi sam sugerisala da potraži neko bolje radno mesto, pošto ovaj problem praktično nije moguće rešiti. Njemu ide radni staž, tačno je da plata kasni, ali mi se zaista trudimo i uvek kada nešto imamo na računu, uplatimo deo plate. Suština je da ima previše zaposlenih ljudi koje RFZZO neće da finansira – ističe dr Topalović.

 

 

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: