Америчке нуклеарне бомбе дестабилишу Европу

Сергеј Дуз

Јуче, 22:24

Америчке нуклеарне бомбе дестабилишу Европу

Америчке нуклеарне бомбе дестабилишу Европу

Пентагон планира да обнови амерички нуклеарни тактички потенцијал у Европи. Према мишљењу већине експерата, то може да поткопа континенталну безбедност, која и тако преживљава тешка времена.

Према подацима немачке штампе, реч је о новим нуклеарним бомбама којима ће бити опремљени ловци Торнадо немачког и италијанског ратног ваздухопловства, као и мултифункционални ловци Ф-16 других европских држава. Модернизација подразумева обнову програмске подршке авиона. Стизање у наоружање потпуно спремних за примену нуклеарних бомби планирано је за 2020. годину. Укупно на програм треба да буде потрошено око 10 милијарди долара, још 154 милиона ће бити упућено на осигурање нуклеарних база у Европи.

Може се говорити о неколико мотивација за америчка дејства, сматра шеф одељења за европску безбедност Европског института РАН Дмитриј Данилов:

Прва мотивација је демонстрација озбиљности америчког војног присуства у Европи и америчких војих гаранција у условима растућих сложености између Русије и Запада у војно-политичкој области. Друга могућа мотивација је да се на неки начин подстакнеРусија и европски партнери на активизацију преговорног процеса о контроли тактичног наоружања. И наравно, постоје војно-технички мотиви.

Друга је ствар колико су САД спремне да улажу постојеће ресурсе у обнову нуклеарног наоружања у Европи у условима све веће политичке нестабилности. неће ли то увећавати нестабилност?

Модернизација америчких нуклеарних снага у Европи није нешто невероватно. Сва наоружања захтевају модернизацију и обнављање. Али сви схватају везу дешавања са кримском кризом. Политичка позадина је очигледна. Модернизација је усмерена против Русије, уверен је први потпредседник Академије геополитичких проблема Константин Сивков:

Економски, како се испоставило, Русију не плаше. Зато што Европи ће од тога бити горе. Русија има прилично снажан нуклеарни потенцијал тактичког нивоа, снажан стратешки потенцијал. И како би се изједначили европски и руски потенцијали, они довозе бомбе у Европу.

Русија у тим условима треба ванредно да прекине смањење нуклераног наоружања. И да предузме мере обнове нуклеарног потенцијала РФ до нивоа који је претходио условима Споразума СТАРТ и да увећа тактички нуклеарних потенцијас са постојећих 3,5 хиљаде бојевих глава до 4-5. Европљани у датом случају иступају у улози територије за вођење рата. Они су под контролом САД. Самим европљанима то није потребно. А Американцима ескалација је неопходна. Вашингтон је натерао Европу да прими нуклеарно оружје. У принципу то сведочи о томе да се сАД спреманју за рат против Русије.

Могуће је претпоставити ког потенцијалног противника Американци имају у виду полазећи од оцене домета носача нових нуклеарних бомби. Практични домет Ф-16 је нешто више од 1300 километара. На тој дистанци од европских база ратног ваздухопловства налази се само једна држава, која није у НАТО блоку, истиче Дмитриј Данилов.

Намеће се мисао да и даље постоји војно планирање у погледу Русије. Није тајна да војска увек мисли у категоријама најгорег могућег сценарија. Две постојеће у Европи војне машинерије – Русија и НАТО – неизбежно узимају у обзир једна другу. Земље НАТО-а као што су Пољска, балтичке земље, земље Северне Европе, говоре о очувању или чак повећању значаја концепције колективне одбране. После лисабонског самита НАТО-а постало је очигледно да је алијанса спремна да потврди ову функцију. Америчко нуклеарно присуство у Европи врло је важан део конкуренције.

Али постоје и друге државе НАТО-а које називају сличну политику застарелом и траже ревидирање америчког нуклеарног присуства у Европи. Еврољани немају доступ црвеном дугмету и не учествују у доношењу животно важних одлука. Избор између смрти и живота за њих праве Американци, који су превише далеко да на себи осете сву принципијалност датог питања.

2 Antworten

 1. СВЕТ ЈЕ СУОЧЕН СА СИЛОМ КОЈА НАМЕЋЕ СВОЈА ПРАВА И
  ВРАТИ НАС У ВРЕМЕ, ЗА КОЈЕ СЕ МИСЛИЛО ДА ЈЕ ИЗА НАС, У ПРАВО СИЛЕ

  Ни мало не изненађују тренутни догађаји. Свет је мислио да је дошао крај голој сили, када је историјски и практично, институисано право као сила, сциљем формирања светског договора о најважинијим питањима. Док се део света позива на та права да би се заштитио, паралелно је деловала гола сила, која намета своја права примењујући доктрину интервенције против суверенитета, посебно наглашено од СРЈ, Ирака, Авганистана све до Либије, али је у покушају заустављена у Сирији. Та политика првенствено САД, стиже и до Украјине, али по свему судећи доћи ће до тачке прелона после које ће следити могуће успостављање реда у светским размерама, што према поступцима Западне Алијансе, која намеће голу силу, тешко да ће се догодити брзо, или се може наставити са још већим хаосем. Тај хаос ће гурнути све у Халдни и исцрпљујући рат са потпуно неизвесним исходом..
  На крају је могуће да процес иде у правцу стварања новог друштвеног договора којим би се утврдило да ли је јаче право суверенитета, или право народа на самоопредељење. Иза овога примењивало би се дефинисано право, па ако би право народа добило превласт оно би се применило свуда и важило за север Косова и за Републику Српску.
  Ако се све ово не догоди и новог уговора не буде, примениће се политика права јачег, што може довести свет у анархично стање и сукоба свих противу свих, а у било ком тренутку то може страшно да ескалира.
  Сада је потребно разумети смисао догађаја у Кијеви, односно чињеницу да је огољена сила узурпирала власт па је међународно право угрожено.Када за један број држава Запада постаје прихватљиво насилно преузимање власти у Украјини, то и повратна употреба силе постаје потпуно легетимна и политичко средство
  Тако је настао обрт као бумеранг и нужно се примењује када се догађа да се потискује сила права, а на њено место постаје право огољене силе.
  Ваљда у том свету постоје умни људи, који и са мало мудрости, могу свет довести у уравнотежено стање. Али, ако светом владају малоумни, надриполитичари, који на свет гледају и, као да том свету не припадају, па им је све једно како одлуче…

 2. ПЛАНЕТАРНИ АУТИЗАМ КАО ВИРУС ЗАХВАТИО ЈЕ ПОЛИТИКУ, ДИПЛОМАТИЈУ, ВОЈНУ СИЛУ
  Могуће да о овоме не би ни размишљао, да се свакодневно не сретамо са сликом света политике, дипломатије и војне силе, које је захватио вирус планетарног аутизма, као продукт моћних справица, које су човека одвојиле од стварности.
  Елита политичара и дипломата у време њиховог припремања за професију, коју сада обављају, по њиховом понашању, види се у којој је мери технологија увукла њега у виртуелну стварност, па их је умртвила за оне који им нису близу. Ти људи су захваћени, ошамућени и изгубљени у мноштву онога што су им примењене справице улиле у базу њихове личности. Ако су имали дуго запушене уши код њих се појачава социјална изолованост. Најчешће ти немају времена да са другом особом нормално комуницирају. Све друго је за њих обичан предмет, којег покушавају да заобиђу. Они настоје да им нико не наруши њихов вирутеалн свет, којег су себи створили. Такви, и када о нечему озбиљном треба да одлуче, одлучује њихов аутизам. То су опасне и оболеле особе од којих, најчешће, страдају реални људи.
  Друга категорија је отуђена војна сила. Док су Турци у прошлости одвајали мало дете од родитеља, подвргли посебном васпитању и школовању за владајућу и борбену елиту, савремено друштво је захваћено новим вирусом, где се, од младих дана па надаље, будућа владајућа и борбена елита, подвргава опасним справицама које ће од те личности изградити окрутну личност, отућену од реалног живота. Не само у раној младости и у време школовања, такве особе настављају да стално седе за тренажерима, увежбавајући убијање. Та отуђена сила је састављена и умрежена, она се одваја од реалне стварности, њој се законом забрањује дружење са обичним светом, она је под сталном присмотром унутрашњих органа, које се старају да се одржи њихов лични статус, јер само тако могу извршити свој задатак. Док они кроз разне игрице пуцају у слику, не трепнувши, када дођу у такву ситуацију, поступиће као да пред њим није човек већ виртуелна слика тренажера.
  Сетимо се бомбардовања СР Југославије, чија се петнаетогодишњица њеног почетка приближава, да су пилоти тих авијона, који су на земљу слали пројектиле и друга (забрањена) средства, убијали невине, рушили њихове објекте, уништавали њихову инфраструктуру, да им нанесу жртве и материјалну штету. Њихови планери су, такође, окупљени и на савременим справицама планирали ове задатке. Онај, ко им је задао тај задатак, одавно је престао бити нормалан и уман човек. Он је највише оболео од аутизма, који га је претворио у монструмчовека. Ако га заштићује његова држава, сами дајте оцену њој.
  И то се наставља, а то нам јасно преноси слика на нашим телевизијама, у време када се реалан свет нашао у озбиљној кризи. Несрећа је у томе што иста елита, која је свет гурнула у кризу, оболела од познатог аутизма, покушава да наметне своје одлуке. Тако ће безуман диктирати разуму, који се неће ослободити те зависности…
  Многи признати соцојолози, психијатри и физотерапеути упозоравају на ову озиљну завосност савременог човека, који је увек у потрази за новим стимулансом запао у озбиљну кризу личности. Зато је много разлога због којих је младима и људима оболелим од аутизма лепше у виртуелном него у реалном свету. Такви најчешће су присутни на друштвеним мрежама које им задовоље њихов егзибиционизам или их увлаче у стање да кроз мали отвор завире у туђе животе. Ако умни човек и „наука“ ништа не учине, сви ћемо живети у виртуелном свету, далеко од стварности и све ће мо мање доприносити да се то зло мења…

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: